Sendiri bikin....


Salam semua,..

Ni Ummi nak share satu lagi resepi...Resepi ni Ummi saja2 try reka sendiri...Ala..Ummi rasa sahabat2 Ummi pun boleh buat gak...Petang2 tak tau nak makan apa utk tea time so Ummi tengok dlm peti sejuk ada pastry puff segera...jadi Ummi pikiaq baik try buat tgk puff ayam cam jual kat Tesco tu...Ayam plak tak ada...Ummi guna ayam goreng ayamas,...cheese ngan sayur campur yg belen ari tu ada lagi..so boleh la buat...

Bahan2nya
-satu bungkus square pastry puff (brand : kawan) -ada dlm 10 kpg ja
-1 sudu besar rempah daging - nak pedas,..bubuh lebih skit
-1 ulas bawang besar - dipotong halus2
- sedikit perahan limau,garam dan gula
-6 ketul ayam goreng ayamas - di buang tulangnya dan di kerat kecil2
-sedikit sayur campur - ala yg kaler2 tu..ada jual kat kedai runcit
-mozarella cheese - kalau tak ada,..tak bubuh pun tak apa,...

Cara2nya
1)intinya:
-tumiskan hirisan bawang besar.
-kemudian masukkan hirisan ayam ayamas.goreng sekejap...
-masukkan rempah daging dan dikacau hingga sebati.biarkan seketika agar rempahnya masak...
-kemudian masukkan sayur campur dan digaul kembali.
-masukkan garam,gula dan perahan limau.


Inilah rupa puff yg belum dibakar lagi.gambar di atas ni view paling dkt camna rupanya..


2)ambilkan satu keping pastry puff tadi dan digolek skit dgn roll utk nak nipiskannya...(sebab pastry ni tebal skit)
3)kemudian masukkan inti tadi dan sedikit hirisan mozarella cheese.
4)lipatkannya seperti lipat roti .
5)gunakan garpu utk tekan ditepi lipatan tadi supaya ia melekat (bkn saja lekat tp cantik gak)
6)kelar sedikit diatas pastry tadi dan sapukan mentega di atasnya.
7)last bakar sehingga kekuningan dan garing


Inilah hasilnya..Sama tak macam kat Tesco..Faris kata ..fuyyoo jadi macam kat s/market..Hepi sgt Ummi bila Faris kata cam tu...Lain kali bleh buat lagi...Ummi nak try bubuh inti sardine plak,..mesti sedapkan..Bila kita bite ja puff ni,..crispy sgt kulitnya...sedapp,...rangupp



Bila dipotong dua,..beginilah rupa di dalamnya...Taraa...


Cubalah jgn tak cuba...Ummi kasi free tau resepi ni..rugi kalau tak try...Senang aja..

SELAMAT MENCUBA

Comments

  1. macam sedap! lapoo..

    lawa template baru.. :)

    ReplyDelete
  2. tq2..hapiz...senang la skit nak view kan....kalau tdk nampak semak sgt..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..