Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Friday, July 30, 2010

Mari kita bercucuk tanam...


Salam semua,..

Semalam Ummi tak bersiaran lansung kat sini...Bukannya apa ya sahabat2,...streamyx buat hal la plak....slow melow sungguh semalam...Rasa malas teramatlah sebab on ja....lambat Ya Allah Ya Rabbi ja yg tau....Last2 Ummi tutup ...baru padan muka Ummi..
Walau macam mana pun Ummi tak mau la,..entry ni menjadi simpanan aja...Ummi nak lah hebahkan (cewah,...mcmlah best sgt entry ni)...tp mmg pun berguna buat penggemar pokok bunga...Ummi nak kasi lah tip2 untuk mengekalkan kesuburan tanaman kita...
Tanaman akan kekal subur dan menghijau jika rutin penjagaan serta penyelengaraan diberi perhatian.Penggunaan baja dan jadual siraman yg sesuai antara langkah terbaik memastikan tanaman sentiasa segar bugar.


Gambar ni bukan kat umah Ummi ya,..tp teringin nak macam ni..

Tip2 nya adalah seperti berikut:

1)Baja kompas yg berasaskan tulang ikan dan kulit udang.Langkahnya dgn menumbuk bhn kompas berkenaan hingga lumat sebelum dikeringkan.Taburkan baja kompas ni sebyk 2X seminggu.Sungkup / gemburkan baja kompas yg ditabur pd permukaan tanah bg membantu mikro organisma tanah menyerap penyerapan bhn berkenaan.Baja ini dikatakan sesuai untuk tanaman bunga ros

2)Air cucian beras juga sesuai dijadikan bahan siraman pokok bunga.Ia membantu menggalakkan tanaman berbunga lebat dan menyerlahkan variasi warna menarik.

3)Air basuhan ikan yg disiram pada tanaman pula berupaya menyuburkan tanaman.Ini adalah kerana unsur kandungan dlm organ ikan itu memberi kesan positif kpd tanaman.

4)Air rendaman kulit bawang sama ada bawang putih / bawang merah boleh juga dugunakan.Ia dikatakan dapat menghasilkan pucuk baru dan bunga subur dgn langkah mudah iaitu merendam kulit bawang semalaman di dlm air.Air itu disiram pada tanaman tanpa membuang kulit bawang tersebut.

5)Serbuk teh dan kopi juga dikatakan dpt membantu menyuburkan tanaman.Caranya dgn menaburkan ia di sekeliling pangkal pokok.

6)Serbuk kayu juga boleh dimanfaatkan utk menyuburkan tanaman.Gaul bersama2 dgn tanah dan gaul hingga rata barulah ditanam di sekeliling tanaman .







Ni barulah kat umah Ummi..Cantik ka???? kena buat lagi improvement ni..Ya lah..ni semua Ummi yg tanam...

Buat pengetahuan semua,..petua2 di atas sesuai untuk tanaman di dlm pasu atau tanaman di atas tanah...Ummi pun rasa nak try la petua2 kat atas ni...Sebelum ni Ummi hanya menggunakan baja kompas yg di beli di kedai aja....Bukannya Ummi tak boleh buat tp ya lah kann,...sifat malas tu tak mau kikis...tip2 yg diberi ni bukannya mahal mana pun,...mmg hari2 kita guna..Mau ngan tak mau aja kan...
Petua2 ni pun Ummi ambik dr petikan dlm newspaper Metro....Tq Metro..

Wednesday, July 28, 2010

Entry lama baru nak letak....


Salam semua,....

Entry ni sememangnya Ummi nak post hari tu tapi mmg tak sempat....biasalah kan..jadi surirumah ni jgn ingat dok relax ja kat umah...byk kheja yg nak kena buat...Rasa2 Ummi jadi fulltime housewife ni lagi byk kheja dr org yg pi kheja kat opis...tak tau lakan...ni pendapat Ummi...pendapat org lain mungkin berbeza..Ini atas diri masing2...Ummi bukannya nak cerita pasal r/tangga Ummi...Sebenaqnya Ummi nak la kongsi resepi ni dgn semua...Ummi try buat kek pisang ni mmg jadi la...jadi la kot cara Ummi...hehehe..Resepi ni pun Ummi ada ambik dari website : Kongsi Resepi...Terima kasih la ya kerana kongsi mengongsi resepi...Nak tau tgk kat bawah ni ye....
.
.
.
.
.

.
.
.

Ini rupa dari dekat...Ummi letak potongan pisang kat atas utk menarikkannya lagi.

Ini potongan kek pisang kukus tadi


Cara2nya

Step 1
Blend 1 cawan gula ngan 4 biji telur.Kemudian tuang ke dalam bekas.

Step 2
Blend pisang dalam 4 biji (tapi Ummi letak 8 biji) dgn 3/4 cawan minyak masak.Kemudian tuang ke dalam bekas tadi

Step 3
Masukkan 1 sudu teh esen vanilla.Masukkan 1 sudu besar soda bikarbonat (jgn ltk 1 sudu besar penuh sgt ya).Kemudian masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau adunan .Lepas tu bakar seperti biasa...tapi Ummi try la kukus...jadi jugak...

Al-Fatihah....


Salam sahabat2 Ummi..

Alhamdulillah,..jumpa lagi ya kita di alam maya ni...setelah hampir 3 hari Ummi tak bersiaran kat sini...Bukannya apa ya sahabat2 Ummi..3 hari sebelum ni ,...Ummi mmg sibuk la sesangat...sebab Tok Ummi yg disayangi dah pun kembali ke rahmahtullah pada 28 Julai 2010 bersamaan 14 Syaaban 1431....di pagi nisfu syaaban lagi....Sibuk tu bukan sibuk apa pun tapi sibuk dok ada kat umah Mak Ayah Ummi di SP...Tolong apa yg patut ...ya lah kan..selalunya lps selesainya hal pengebumian,....nak tolong buat kenduri lagi...Kalau kita sebagai anak tak tolong sapa lagi nak tolong kan...tambah2 Ummi ni tak bekerja,..lebih baik la..huloq2 tenaga skit kan...lain la saudara2 Ummi yg bekerja..mmg tak berupaya...Apa2 pun alhamdullillah semuanya berjalan ngan lancar...Doakanlah arwah Tok Ummi semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 beriman AMIN..
Bagi saudara2 Ummi yg ada membaca blog ni,...rajin2 lah kita sedekahkan Tok Al Fatihah...Semoga arwah Tok pergi dgn aman...
Kalau Tok tak dak..Ummi pun mungkin tak dak di dunia ni..
Buat Mak Ummi,..semoga tabah dan redho dgn pemergian ibunya yg tersayang.....

Sunday, July 25, 2010

Pokok kunyit Ummi berbunga lagi...


Bertemu lagi...

Tadi pagi Ummi pi belek la taman Ummi yg sekangkang kera sebelah umah...Belek punya belek..rupa2nya pokok kunyit Ummi dah mengeluarkan bunganya....ermmm sukanya Ummi...Last pokok kunyit ni berbunga pun masa awal tahun dulu.....Dengan sepantas kilatla Ummi ambik gambaq bunganya...bukan senang tau nak dapat bunga kunyit ni....Bunganya mmg cantik dan baunya pun harum...bau macam bau daun kunyit la...Ummi .,..kalau ada bunga ni..tak pernah lps peluang ambik nya...buat apa?? makan la...buat apa lagi...Ummi ngan En Hubby mmg suka makan ulam2an...jadi bunga kunyit ni,..kami jadikan ulam cicah sambal belacan makan ngan nasi tapi hari ni Ummi ambik dulu...Ummi ingat esok Ummi nak buat kerabu la....mesti sedap kan...Bagus tau kalau makan bunga kunyit ni...serupala macam kita makan ubi kunyit...banyak khasiatnya...Lagi pun bukannya senang nak dapat bunga kunyit ni....
Bagi yg tak pernah tengok bunga kunyit,..ni Ummi post kan picnya...Tengok...jgn tak tengok...takut nanti org kata perak (pelik) plak...tak biasa tengok bunga kunyit..hehehe...





Saja ja nak tayang gambaq2 ni kat semua....jgn jeles pokok kunyit Ummi berbunga lagi....

Apa Ummi makan tadi..????


Salam sahabat2 Ummi....

Ok ka hari Ahad ni...Bagi yg tak berkerja hari ni..tentulah syok kan...syok sebab dok di umah..tp cam Ummi ni mmg hari2 dok di umah..jadi tak heran lah sangat kan...Hari ni Ummi sakit gigi...jadi malas la nak masak yg spesel2 buat semua yg ada kat umah Ummi hari ni...Ummi dah set dah...hari ni Ummi nak buat nasi goreng dah la...memandangkan gigi tak berapa sihat...jadi menu tu lah yg rasanya yg mampu Ummi sediakan..Nasib baik la..En Hubby tak kisah...janji kenyang katanya...Alhamdulillah ..En Hubby ni tak cerewet orgnya...kasi la makan apa pun...bantai aja..
Tentu menu sahabat2 hari sedap2 kan...syoknya kalau tak sakit gigi...makan apa pun sedappp aja...Gigi Ummi ni dah lama dah sakit tapi takut nak cabut gigi...hehehe...kat anak pandai marah..kalau sakit gigi...ni bila dah Ummi sakit gigi...padan muka...Nasib baik En Hubby yg baik hati bersusah payah pi beli ubat sakit gigi kat farmasi...Ni Ummi dah makan dah ubat tu...rasa kurang la skit....insyaAllah tak sakit lagi kut....(beragan la Ummi ...selagi tak cabut selagi tu lah gigi tu akan sakit...ermmm...hhuaa tak mau cabut...takooott....:()
Nak tengok dak nasi goreng Ummi yang Ummi kasi nama nasi goreng udang versi Ummi sakit gigi...ha..ha..ha...Nasi goreng ni sapa pun boleh buat...anak jiran Ummi kat sebelah tu pun pandai buat....credit to Puan Rozita..anaknya pandai buat nasi goreng...Ok la lihatla apa yg Ummi makan hari ni...
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
Jeng2.....here presented nasi goreng udang versi Ummi sakit gigi..





Bahan2 nak buatnya senang ja...kalau pandai buat nasi goreng...buat la versi apa pun jadi la jugak nasi goreng tu...Nasi goreng ni taruk ja sambal belacan belen ,udang besar,telur...jadilah ia....

Entry yang tertunggak...sorry ya..


Salam sahabat,..

Ummi rasa dah nak masuk 3 hari kot Ummi tak buat entry...Bukannya malas tapi Ummi mmg tak ada di umah masa ni..Ummi bersama2 anak2 balik umah Mak Ummi di Sg Petani...Dah lama jugak Ummi tak blk sana..Seingat2 Ummi last Ummi blk SP pun bulan lps...tu pun awal bulan...Mak ngan Ayah ja rajin mai umah Ummi...Ni Ummi blk sana pun nak hadiri kenduri kesyukuran kat umah Makcik Ummi di sana jugak....
Buat pengetahuan semua...sebenaqnya Ummi ni ada entry yg tertunggak ...Sepatutnya hari tu Ummi nak la..postkan entry ni...tp tak sempat...ya lah sibuk ngan buat kuih utk kenduri tu...jd tangguh sat la dulu...Ni Ummi dah blk umah Ummi...so Ummi nak letak la entry resepi asam pedas rebus dan sup labu air kat sini...Nampak cam simple ja kan entry Ummi ni kan...tapi walau macam mana pun Ummi nak letak jugak...Ummi tak kisah...lantaklah apa org nak cakap..janji entry Ummi ni boleh kasi idea kat sapa2 pun.Jangan marah ya...hehehe...


Asam pedas rebus ikan kembong

Bahan2nya
ikan termenung (kembong)
cabai kering (agak2)-nak pedas bubuh banyak
bawang kecil,bawang putih,
belacan
jintan manis - sikit ja
serai - sebatang pun jadi lah..
daun kesum
asam keping - ikut citarasa sendiri..kalau nak masam ltklah byk...
bendi -sebagai hiasan..
garam dan gula sebagai perasa

Cara2nya
-tumbuk cabai kering,belacan,bawang merah,bawang putih ngan jintan manis sehingga lumat
-kemudian letakkan kedalam periuk bersama2 ngan air
-letakkan asam keping dan serai yg tlh ditindik.
-rebus naik.
-bila dah mendidih,..barulah letakkan ikan,bendi dan daun kesum..kalau nak letak bunga kantan pun boleh
-last letakkan garam dan sedikit gula sebagai perasa.



Sayur rebus labu air

Bahan2nya
sayur labu air - dibuang kulit dan dipotong kecil
bawang merah dan 1 ulas bawang putih - dihiris
so'oon - 1 bungkus..kalau suka byk letaklah lebih
fish ball - sebungkus
garam sebagai perasa.

Cara2nya
-tumiskan hirisan bawang tadi
-kemudian letakkan air
-setelah mendidih,..barulah letakkan fish ball dan potongan sayur tadi
-kemudian letakkan garam
-last baru letakkan so'oon..ummi suka letak last supaya ia tak hancur.

...SELAMAT MENCUBA...

Wednesday, July 21, 2010

Kek Batik versi Ummi...sedap ka..?????


Salam...

Ni entry baru lagi...biasalah Ummi ni kan....apa yg Ummi masak atau sediakan utk family, Ummi akan postkan ke dalam blog Ummi..Jadi sahabat2 Ummi boleh copy apa yg Ummi dah try buat dan masak....Ummi tak kisah kalau dapat share ngan semua ...
Kali ni Danish plak request kat Ummi ..suruh buat kek batik...Ada la hari tu jiran Ummi ...Puan Rozita kasi kek batik kat Ummi...Mula2 anak2 Ummi ni tak jamah pun...tapi bila Ummi mula nak jamah...tak cukup la plak...Sedaappp ...Danish kata...tup2 mintak Ummi buatkan...Dulu ada Ummi buat dah kek batik ni...tp anak2 Ummi tak layan sangat pun...tu yg malas nak buat.Ni bila dah mintak...Ummi kenalah buat jugak...
Kali ni Ummi buat lain skit...bagi ada topping...barulah anak2 Ummi teringin nak makan...
Sebenaqnya kek batik ni ada sejarahnya dalam diari Ummi ni...Sejarah yg baik2 ye...Dulu masa zaman sekolah menengah dulu ..Ummi ada tolong Mak Ummi buat kek batik ni..utk diletakkan di gerai nasi lemak makcik Ummi...Tiap2 pagi Mak Ummi akan hantar kek batik utk dijual...Saja ja Mak Ummi nak isi masa lapang...seronok2 aja...hasil pun dapat...Kadang2 Ummi lah yg membantu Mak...Itulah sejarahnya...kek batik ni dah lama pun di hati Ummi...cuma sekarang ni macam dilupakan...mungkin sebab jemu kot...
Ummi rasa mungkin ada sahabat Ummi nak try buat kek batik versi Ummi ni...Senang aja...Ada bermacam2 cara utk buat kek ni tp Ummi rasa versi Ummi ni yang paling senang kot....


Ini lah rupa kek batik versi Ummi..


Bahan2nya:
1 kati biskut marie (yg size kecik...kalau tak ada ..besar pun tak apa)-dikerat2 empat
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan fresh milk (ni Ummi ubah...kalau resepi Mak Ummi,..dia pakai 1 cawan air aja)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan butter/mentega

Bahan2 topping:
1 cawan gula icing
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar butter
1 sudu besar vanilla
2 sudu besar fresh milk

Cara2 buat kek batik:
-Gula dikacau bersama2 ngan telur.
-Kemudian masukkan koko,susu dan butter.
-Kacau sehingga rata dan letakkan diatas api yg sederhana sehingga mendidih..Kena kacau selalu ya..nanti berketul...
-Setelah mendidih,..tutup api dan masukkan biskut tadi serta gaulkannya..
-Kemudian masukkan kedalam acuan yg telah dilapikkan ngan kertas minyak...
-Lepas tu tekan perlahan2 biar padat dan sama rata.
-Akhir sekali sapukan topping di atasnya...dan masukkan ke dalam peti sejuk utk mengeraskannya.

Cara utk buat topping:
- Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga ia nampak sebati dan licin..
-Sapukan ke atas kek tadi.



Nampak tak lapis2 biskut marie tu...


Ni setelah dipotong dlm keratan kecil...

Nasib baik setelah siap kek ni...semua ahli family Ummi cakap sedapp...sebab rasa choclatenya lebih...Ermmm tunggu apalagi try la...

...SELAMAT MENERAI...

Ayam Masak Merah ...lunch Ummi hari ni...


Salam sahabat2....

Entry hari ni Ummi nak crita la pasal ayam masak merah....Dulu Ummi pernahla buat ayam masak merah tp tak la stail macam ni....Ada satu hari tu Ummi pi singgah umah 2pupu Ummi kat Sg.Lalang Sg.Petani...wife dia jamu la kami sefamily makan nasi tomato..ngan ayam masak merah...Ayam masak merah dia sedaaappp dan tak sama cam Ummi buat...rasanya tak la pedas sgt dan rasa lemak2.Anak2 Ummi berebut2 nak makan nasi tomato yg dihidangkan hari tu.Ishk tak bleh jadi ni..Ummi kena mintak resepi ni jugak..Ummi pun kenen2 la resepi kat wife (Puan Maya) dia...Alhamdullillah tak kedekut ilmu orgnya...Dia kasi resepi kat Ummi...Dia cakap..dia pun belajaq dr org yg memang meniaga nasi tomato....Ermmm patut la sedappp...tp Ummi rasa sahabat2 pun pernah gak kot buat ayam masak merah cam Ummi try ni....cuma Ummi ja tak berapa terer buat..tu sebabnya Ummi kata ayam masak merah Puan Maya ni sedap...Ummi ingat nak share la resepi ni ngan semua..kot2 ada yg teringin nak buat utk lunch esok hari...Ummi dah buat lunch tadi...makan ngan nasi panas2..ermm sedappp..




Bahan2nya:
1 ekor ayam (digoreng...jgn garing tau)
6 biji bwg merah (nak pakai bwg besar pun boleh tp sebiji ja ya)
4 biji bawang putih
3 biji cabai merah(hidup)
Cabai kering ikut kepedasan sendiri
4 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
pati santan RM2
1/2 tin tomato soup
garam dan gula secukup rasa
sedikit kacang peas
sedikit daun bawang dan daun sup sebagai hiasan




Cara2nya:
-Blend kesemua bhn di atas kecuali ayam,santan,tomato soup dan bahan hiasan.
-Tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.
-Masukkan bahan yg telah di blender
-Tumis sampai pecah minyak
-Kemudian masukkan santan dan tomato soup.
-Masukkan sedikit air,garam dan gula.
-Masukkan ayam dan biarkan sehingga sedikit pekat.
-Last masukkan kacang peas,hirisan daun bawang dan daun sup sebagai hiasan.



...SELAMAT MENCUBA...

Tuesday, July 20, 2010

Cergas & Sihat sepanjang Ramadhan...



Ketemu lagi..

Dengan kehadiran bulan Ramadhan yang mulia ni...kesihatan dari segi fizikal,mental dan rohaniah perlu di jaga...Tidak dinafikan meninggalkan rutin makan dan minum membuatkan badan kita kehilangan sumber tenaga,..namun ada cara untuk mengatasinya...
Beberapa tip yg dicadangkan ini boleh diikuti dgn konsisten dan berfikiran positif utk kelihatan cergas sepanjang menjalani ibadah puasa.




Pemakanan yang sesuai ketika bersahur dan berbuka
1)Mulakan dgn buah2an dan juga air kosong.Lagi afdal mengikut sunnah nabi dgn memulakan dgn memakan kurma
2)Kurangkan pengambilan masakan berminyak dan terlalu pedas.Makanan yg mudah hadam adalah amat digalakkan.Amalkan banyak sayur2an dan juga kekacang.
3)Kawal kuantiti makanan yg diambil dan berhentilah setelah perut berasa kenyang.
4)Elakkan sikap suka makan dan minum berselang seli.Kunyah makanan secara perlahan lahan bagi memastikan tdk tercekik.
5)Banyakkan minum air dan memakan buah2an
6)Memadai bersahur dgn buah2an dan susu.




Fizikal & Penampilan
1)Senaman perlu dilakukan namun terpulang kepada kemampuan diri.
2)Memadai dgn senaman ringan.Berjalan kaki dan naik turun tangga juga sudah dikira sebagai satu senaman
3)Senaman yg dilakukan tidak semestinya di luar.Senaman ringan boleh dilakukan di dalam rumah saja jadi tak perlu berpanas.
4)Berpuasa tdk sepatutnya menjadi penghalang utk anda terus bergaya.Serlahkan keanggunan anda tetapi jangan mekap yg keterlaluan.




Mandian
1)Mandi yg terlalu kerap tdk disyorkan kerana dianggap makruh.Namun anda tetap perlu mandi 2x sehari untuk membersihkan diri.
2)Mandian akan menyegarkan tubuh badan sekaligus membuat anda bersemangat menjalani rutin harian.

Hikmah Puasa pada Kesihatan



Salam semua,...

Tak lama dah tau kita semua umat Islam akan menyambut Ramadhan...Tak sabaq sangat2...mmg tertunggu2 sgt saat ni..Mcm mana dgn anda semua....Tapi ada diantara kita ..tiba aja bulan Ramadhan ...mulalah nak buat perangai...yg tak pernah sakit gastrik...bulan Ramadhan lah..akan timbul penyakit tu...Bermacam alasan akan diberi bila tiba bulan mulia ni...Tak baik tau berlakon tak sihat di bulan Ramadhan....nanti sakit betul2 baru tau...Sebenarnya,..kita perlu tahu bahawa puasa ni banyak mendatangkan kebaikan terhadap kesihatan tubuh badan kita..Ini semua telah terbukti....
Penyakit boleh menyerang sekiranya kita mengamalkan corak dan gaya pemakanan yg kurang sesuai semasa bersahur atau berbuka puasa.Masalah akan timbul jika kita;

- makan dan terus makan tanpa kawalan ketika bersahur dan berbuka puasa.
- makan sepanjang malam,kurang minum air dan terus tidur sejurus kenyang.
- makan terlalu banyak daging terutama bagi mereka myang menghidap alahan,gaut dan batu karang




Melalui pembacaan Ummi,..manusia normal boleh tahan puasa antara 50 - 75 hari berturut2.Ini adalah hasil kajian oleh pensyarah Psikologi dr University of Chicago iaitu Prof. A.J Carlson.Menurut kajian beliau,berpuasa boleh memberi ruang proses detoksifikasi berjalan...Proses ini adalah utk membuang toksin2 yg terkumpul di dlm badan kita.Semasa proses ini berlaku,badan dpt mengkoordinasikan bahan kimia dan mengurangkan toksin sekali gus meningkatkan lagi fungsi setiap sel..Kajian juga mengatakan berpuasa mampu membantu seseorang mengurangkan berat badan jika melakukan sekurang2nya 20 hari berturut2...Maka conclusi Ummi...puasa ni serupa kita pi servis keta lah kan..kita servis badan utk memantapkan lagi dan menyihatkan lagi tubuh badan...




Kajian2:

Hari pertama & kedua
-badan rasa letih dan mudah naik angin
-perut pula terasa amat lapar
-ini semua wujud sebab kadar glukosa yg rendah dlm darah.

Hari ke3 hingga 14
-ini adalah fasa kedua.
-memberi impak kurang menyenangkan kerana nafas akan berbau,badan semakin lesu,lidah menjadi putih dan kurang selera makan.
-keadaan ini tdk akan berterusan kerana tenaga akan pulih setelah berbuka puasa

Hari ke15 hingga selesai puasa
-ini adalah fasa ketiga
-keadaan kita akan kembali normal seperti asal
-selera makan bukan saja bertambah baik bahkan lidah juga bersih dan tdk berbau lagi.
-tenaga akan kembali pulih dan kadar glukosa akan kembali normal
-fizikal dan mental juga menjadi semakin optimum bagaikan mendapat semangat baru




Kesan2 keatas psikologi dan fisiologi
-psikologi - seseorang itu akan menjadi lebih penyabar dan tenang .(ini adalah kesan dari kadar glukosa di dalam darah menjadi semakin stabil)
-fisiologi- dapat membantu merendahkan kolesterol,paras gula dan tekanan darah sistolik.
- dapat merawat penyakit obesity,hipertensi dan diabetes

Monday, July 19, 2010

Petang tadi pekena pengat pisang..



Salam ketemu...

Kelmarin Ummi ada buat entry resepi lunch ngan dinner kan,....Hari ni plak Ummi nak masukkan satu lagi resepi utk tea time...Semalam Ummi pi pasar malam...tengok geram sangat kat pisang2 yg ada jual kat situ...Ummi tanpa melengahkan diri,..Ummi grap satu sikat pisang emas...Di hati dah pikiaq dah nak buat pengat pisang...Lama Ummi tak makan pengat pisang...
Kalau orang selatan ,..pengat pisang tu macam bubur pisang...tapi orang utara buat pengat pisang cam buat kuih talam..
Nak ke resepi ni.???/Ambik la tak kisah pun....Bukannya susah..kuih org dolu2....



Inilah rupanya sebelum dikukus...


Bahan2nya:
10 biji pisang emas
1 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum (ni pun agak2 ja)
3 sudu besar susu pekat manis (bergantung pd masing2...kemanisannya ye)
sedikit garam (kasi lemak)
sedikit sagu (bergantung kpd masing2...tak mau pun tak pa)

Cara2nya:
-lenyek pisang sehingga hancur.
-masukkan santan.
-masukkan tepung dan digaul bersama2.Bancuh adunan tu jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
-kemudian masukkan susu,garam dan sagu .digaul hingga sebati.
-kemudian dikukus sehingga masak..



Taraa..dah masak dah..Camni lah rupanya setelah masak..



Potongan pengat pisang..



Ermm sedapnya...Sedapkah?????hehehe


..SELAMAT MENJAMU SELERA..

Nak AWARD ....

Salam semua,..

Hari ni Ummi ziarah blog Mak_Ngoh_Selamoh....Ummi mmg suka baca entry dr blog beliau..Tak sangka la plak Mak Ngoh nak memberi award kpd followernya...tak kira plak tu blogger baru ke atau blogger lama...Ummi ni kira berbesar hati la ye,,,nak terima award ni memandangkan Ummi ni masih baru dan muda lagi di alam blog ni...
Terima Kasih tak terhingga la ye buat Mak Ngoh Selamoh


Mak Ngoh Selamoh mintak la ummi ceritakan 3 perkara yang ada dlm blog beliau.....
Jadi di bawah ni Ummi senaraikanlah 3 perkara yg menarik kat dlm blog ni ye :

1)Blog Mak Ngoh ni ada byk cerita2 yg menarik utk dibaca iaitu mengenai kisah peribadinya sebagai seorang Guru yg gigih mengajar di Sabah...Mak Ngoh sanggup mengajar anak didiknya walaupun jauh perantauan.
2)Banyak ilmu 2 agama boleh dibaca drpd blog Mak Ngoh...Amat berguna dan boleh dijadikan rujukan..
3)Ummi suka baca entry mengenai sosial yg ada didalm blognya...banyak berita 2 terkini..macam baca newspaper la plak...

Jadi dgn hati yg amat ikhlas ni Ummi pun nak kasi la plak award ni kepada SEMUA FOLLOWER Ummi...tp dgn syarat memenuhi kriteria seperti di bwh ye ;

Peraturan -:
1) Bila dah baca entri ni dan anda masukkan award di blog anda, itu tandanya anda follower yang paling setia...

2) Sila tinggalkan jejak jika anda telah mengambil award ni yer sebab akan ada award lagi spesel akan menyusul untuk anda.

3) Buat link untuk pemberi award.

4) ceritakan 3 perkara apalah yang ada di blog yang beri anda award ni.

Last but not least...terima kasih sekali lagi buat Mak Ngoh Selamoh..

Sunday, July 18, 2010

Mai la pekena cucoq cicah gulai...


Jumpa lagi ye....

Baru tadi je Ummi kongsi ngan semua lunch Ummi utk hari ni....Itu lunch Ummi..Camna plak ngan dinner hari ni...Nak makan apa ya...Dinner ni seelok2nya tak yah la makan berat2 kan...Ummi kalau boleh nak elak la drpd makan nasi pada waktu malam...tapi kekadang terbabas jugak...kalau dah lapaq nasi sangat...bantai juga nasi..tak kira malam ka...gemuk ka...apa ka..janji perut Ummi kenyang...Lepas makan baru nyesal sebab takut gemukksss...Padan muka Ummi....
Berbalik pd dinner Ummi td,...Ummi ngan family mlm ni makan cucoq udang kering goreng...makan n cicah ngan gulai(kari)ikan semalam...Pergghh ...kena yg tu pun dah kira nikmat sesgt...sedaappp....faberet gak tu kalau nak tau...Nak buat bukannya susah pun....Budak darjah 6 pun pandai buat....



Bahan2nya:
-tepung gandum
-1 cawan udang kering (diblend/ditumbuk)
-sebiji cili merah(ditumbuk)
-sebiji bawang besar(dihiris halus)
-sepokok daun bawang(dihiris halus)
-sedikit garam

Caranya :
-Bancuh kesemua bahan diatas ngan air suam.Jgn bagi cair sgt nnti susah nak goreng..Ummi bancuh ngan air suam sbb nak bagi cucoq tu lembut didlm...Setengah org letakkan sebiji telur utk melembutkannya..terpulanglah pd masing2.Lps tu goreng aja hingga garing...Senang kann....



Inilah rupa cucoq yg Ummi buat..


Ni lah gulai yg Ummi bikin semalam..Tak habis ..so perangat balik...cicah ngan cucoq..

Ummi sukaaa makan mee...


Salam,..

Lunch hari ni rasa cam tak mau la makan nasi....Rasa cam cemuih makan nasi hari2...lps tu nak pikiaq plak nak masak menu apa...Kalau tak kena menu,..anak2 tak mau makan....Ummi ingat Ummi nak masak yg simple2 dah la...yg boleh makan sekali ja..Ummi ngan En Hubby ni mmg minat ngan mee..tambah2 Ummi ni ..ltk ja menu mee apa pun...mmg tak tahan la...tak tahan nak makan...Antara mee ngan koew teow,..Ummi suka bangat ngan mee...Masak la pa pun memang sedap.Semalam,..Ummi ada belek la satu blog chef ni...Chef Hanieliza..macam2 menu chef ni post dlm blog dia.Jadi tak salah la Ummi ambik peluang menerai salah satu resepi dia...Belek punya belek..Ummi ingat nak try buat Mee Jawa..Ummi tak pernah la buat Mee Jawa ni..Nama pernah dengaq tapi tak pernah rasa ngan buat...Ingat buat dia mcm buat Mee kuah...rupa2nya berbeza...Ni kira 1st try Ummi la yek...Buat Puan Rozita yg Ummi kasi mee tadi kalau tak sedap jangan marah ya...


Inilah rupa Mee Jawa hasil air tangan Ummi..Nampak sedap tak???En Hubby makan,..dia kata ok ja...kira ok lah kan..lain kali Ummi buat,..Ummi improvekan lagi apa yg patut...



Nak ke resepi ni???Resepi ni boleh la ambik kat blog ni :http://hanieliza.blogspot.com.
Tq la buat Chef Hanieliza sebab kongsi resepi ngan kami semua.Lain kali Ummi nak try resepi yg lain plak...Buat sahabat2 Ummi try la resepi ni...tak nyesallah bagi yg mmg fan gila ngan mee.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails