Posts

Showing posts from July, 2010

Mari kita bercucuk tanam...

Image
Salam semua,..
Semalam Ummi tak bersiaran lansung kat sini...Bukannya apa ya sahabat2,...streamyx buat hal la plak....slow melow sungguh semalam...Rasa malas teramatlah sebab on ja....lambat Ya Allah Ya Rabbi ja yg tau....Last2 Ummi tutup ...baru padan muka Ummi.. Walau macam mana pun Ummi tak mau la,..entry ni menjadi simpanan aja...Ummi nak lah hebahkan (cewah,...mcmlah best sgt entry ni)...tp mmg pun berguna buat penggemar pokok bunga...Ummi nak kasi lah tip2 untuk mengekalkan kesuburan tanaman kita... Tanaman akan kekal subur dan menghijau jika rutin penjagaan serta penyelengaraan diberi perhatian.Penggunaan baja dan jadual siraman yg sesuai antara langkah terbaik memastikan tanaman sentiasa segar bugar.

Gambar ni bukan kat umah Ummi ya,..tp teringin nak macam ni..
Tip2 nya adalah seperti berikut:
1)Baja kompas yg berasaskan tulang ikan dan kulit udang.Langkahnya dgn menumbuk bhn kompas berkenaan hingga lumat sebelum dikeringkan.Taburkan baja kompas ni sebyk 2X seminggu.Sungkup / gembur…

Entry lama baru nak letak....

Image
Salam semua,....
Entry ni sememangnya Ummi nak post hari tu tapi mmg tak sempat....biasalah kan..jadi surirumah ni jgn ingat dok relax ja kat umah...byk kheja yg nak kena buat...Rasa2 Ummi jadi fulltime housewife ni lagi byk kheja dr org yg pi kheja kat opis...tak tau lakan...ni pendapat Ummi...pendapat org lain mungkin berbeza..Ini atas diri masing2...Ummi bukannya nak cerita pasal r/tangga Ummi...Sebenaqnya Ummi nak la kongsi resepi ni dgn semua...Ummi try buat kek pisang ni mmg jadi la...jadi la kot cara Ummi...hehehe..Resepi ni pun Ummi ada ambik dari website : Kongsi Resepi...Terima kasih la ya kerana kongsi mengongsi resepi...Nak tau tgk kat bawah ni ye.... . . . . .
. . .
Ini rupa dari dekat...Ummi letak potongan pisang kat atas utk menarikkannya lagi.
Ini potongan kek pisang kukus tadi

Cara2nya
Step 1 Blend 1 cawan gula ngan 4 biji telur.Kemudian tuang ke dalam bekas.
Step 2 Blend pisang dalam 4 biji (tapi Ummi letak 8 biji) dgn 3/4 cawan minyak masak.Kemudian tuang ke dalam bekas tadi
Step …

Al-Fatihah....

Image
Salam sahabat2 Ummi..
Alhamdulillah,..jumpa lagi ya kita di alam maya ni...setelah hampir 3 hari Ummi tak bersiaran kat sini...Bukannya apa ya sahabat2 Ummi..3 hari sebelum ni ,...Ummi mmg sibuk la sesangat...sebab Tok Ummi yg disayangi dah pun kembali ke rahmahtullah pada 28 Julai 2010 bersamaan 14 Syaaban 1431....di pagi nisfu syaaban lagi....Sibuk tu bukan sibuk apa pun tapi sibuk dok ada kat umah Mak Ayah Ummi di SP...Tolong apa yg patut ...ya lah kan..selalunya lps selesainya hal pengebumian,....nak tolong buat kenduri lagi...Kalau kita sebagai anak tak tolong sapa lagi nak tolong kan...tambah2 Ummi ni tak bekerja,..lebih baik la..huloq2 tenaga skit kan...lain la saudara2 Ummi yg bekerja..mmg tak berupaya...Apa2 pun alhamdullillah semuanya berjalan ngan lancar...Doakanlah arwah Tok Ummi semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 beriman AMIN.. Bagi saudara2 Ummi yg ada membaca blog ni,...rajin2 lah kita sedekahkan Tok Al Fatihah...Semoga arwah Tok pergi dgn aman... Kalau T…

Pokok kunyit Ummi berbunga lagi...

Image
Bertemu lagi...
Tadi pagi Ummi pi belek la taman Ummi yg sekangkang kera sebelah umah...Belek punya belek..rupa2nya pokok kunyit Ummi dah mengeluarkan bunganya....ermmm sukanya Ummi...Last pokok kunyit ni berbunga pun masa awal tahun dulu.....Dengan sepantas kilatla Ummi ambik gambaq bunganya...bukan senang tau nak dapat bunga kunyit ni....Bunganya mmg cantik dan baunya pun harum...bau macam bau daun kunyit la...Ummi .,..kalau ada bunga ni..tak pernah lps peluang ambik nya...buat apa?? makan la...buat apa lagi...Ummi ngan En Hubby mmg suka makan ulam2an...jadi bunga kunyit ni,..kami jadikan ulam cicah sambal belacan makan ngan nasi tapi hari ni Ummi ambik dulu...Ummi ingat esok Ummi nak buat kerabu la....mesti sedap kan...Bagus tau kalau makan bunga kunyit ni...serupala macam kita makan ubi kunyit...banyak khasiatnya...Lagi pun bukannya senang nak dapat bunga kunyit ni.... Bagi yg tak pernah tengok bunga kunyit,..ni Ummi post kan picnya...Tengok...jgn tak tengok...takut nanti org kata p…

Apa Ummi makan tadi..????

Image
Salam sahabat2 Ummi....
Ok ka hari Ahad ni...Bagi yg tak berkerja hari ni..tentulah syok kan...syok sebab dok di umah..tp cam Ummi ni mmg hari2 dok di umah..jadi tak heran lah sangat kan...Hari ni Ummi sakit gigi...jadi malas la nak masak yg spesel2 buat semua yg ada kat umah Ummi hari ni...Ummi dah set dah...hari ni Ummi nak buat nasi goreng dah la...memandangkan gigi tak berapa sihat...jadi menu tu lah yg rasanya yg mampu Ummi sediakan..Nasib baik la..En Hubby tak kisah...janji kenyang katanya...Alhamdulillah ..En Hubby ni tak cerewet orgnya...kasi la makan apa pun...bantai aja.. Tentu menu sahabat2 hari sedap2 kan...syoknya kalau tak sakit gigi...makan apa pun sedappp aja...Gigi Ummi ni dah lama dah sakit tapi takut nak cabut gigi...hehehe...kat anak pandai marah..kalau sakit gigi...ni bila dah Ummi sakit gigi...padan muka...Nasib baik En Hubby yg baik hati bersusah payah pi beli ubat sakit gigi kat farmasi...Ni Ummi dah makan dah ubat tu...rasa kurang la skit....insyaAllah tak sakit…

Entry yang tertunggak...sorry ya..

Image
Salam sahabat,..
Ummi rasa dah nak masuk 3 hari kot Ummi tak buat entry...Bukannya malas tapi Ummi mmg tak ada di umah masa ni..Ummi bersama2 anak2 balik umah Mak Ummi di Sg Petani...Dah lama jugak Ummi tak blk sana..Seingat2 Ummi last Ummi blk SP pun bulan lps...tu pun awal bulan...Mak ngan Ayah ja rajin mai umah Ummi...Ni Ummi blk sana pun nak hadiri kenduri kesyukuran kat umah Makcik Ummi di sana jugak.... Buat pengetahuan semua...sebenaqnya Ummi ni ada entry yg tertunggak ...Sepatutnya hari tu Ummi nak la..postkan entry ni...tp tak sempat...ya lah sibuk ngan buat kuih utk kenduri tu...jd tangguh sat la dulu...Ni Ummi dah blk umah Ummi...so Ummi nak letak la entry resepi asam pedas rebus dan sup labu air kat sini...Nampak cam simple ja kan entry Ummi ni kan...tapi walau macam mana pun Ummi nak letak jugak...Ummi tak kisah...lantaklah apa org nak cakap..janji entry Ummi ni boleh kasi idea kat sapa2 pun.Jangan marah ya...hehehe...

Asam pedas rebus ikan kembong
Bahan2nya ikan termenung (ke…

Kek Batik versi Ummi...sedap ka..?????

Image
Salam...
Ni entry baru lagi...biasalah Ummi ni kan....apa yg Ummi masak atau sediakan utk family, Ummi akan postkan ke dalam blog Ummi..Jadi sahabat2 Ummi boleh copy apa yg Ummi dah try buat dan masak....Ummi tak kisah kalau dapat share ngan semua ... Kali ni Danish plak request kat Ummi ..suruh buat kek batik...Ada la hari tu jiran Ummi ...Puan Rozita kasi kek batik kat Ummi...Mula2 anak2 Ummi ni tak jamah pun...tapi bila Ummi mula nak jamah...tak cukup la plak...Sedaappp ...Danish kata...tup2 mintak Ummi buatkan...Dulu ada Ummi buat dah kek batik ni...tp anak2 Ummi tak layan sangat pun...tu yg malas nak buat.Ni bila dah mintak...Ummi kenalah buat jugak... Kali ni Ummi buat lain skit...bagi ada topping...barulah anak2 Ummi teringin nak makan... Sebenaqnya kek batik ni ada sejarahnya dalam diari Ummi ni...Sejarah yg baik2 ye...Dulu masa zaman sekolah menengah dulu ..Ummi ada tolong Mak Ummi buat kek batik ni..utk diletakkan di gerai nasi lemak makcik Ummi...Tiap2 pagi Mak Ummi akan hanta…

Ayam Masak Merah ...lunch Ummi hari ni...

Image
Salam sahabat2....
Entry hari ni Ummi nak crita la pasal ayam masak merah....Dulu Ummi pernahla buat ayam masak merah tp tak la stail macam ni....Ada satu hari tu Ummi pi singgah umah 2pupu Ummi kat Sg.Lalang Sg.Petani...wife dia jamu la kami sefamily makan nasi tomato..ngan ayam masak merah...Ayam masak merah dia sedaaappp dan tak sama cam Ummi buat...rasanya tak la pedas sgt dan rasa lemak2.Anak2 Ummi berebut2 nak makan nasi tomato yg dihidangkan hari tu.Ishk tak bleh jadi ni..Ummi kena mintak resepi ni jugak..Ummi pun kenen2 la resepi kat wife (Puan Maya) dia...Alhamdullillah tak kedekut ilmu orgnya...Dia kasi resepi kat Ummi...Dia cakap..dia pun belajaq dr org yg memang meniaga nasi tomato....Ermmm patut la sedappp...tp Ummi rasa sahabat2 pun pernah gak kot buat ayam masak merah cam Ummi try ni....cuma Ummi ja tak berapa terer buat..tu sebabnya Ummi kata ayam masak merah Puan Maya ni sedap...Ummi ingat nak share la resepi ni ngan semua..kot2 ada yg teringin nak buat utk lunch esok …

Cergas & Sihat sepanjang Ramadhan...

Image
Ketemu lagi..
Dengan kehadiran bulan Ramadhan yang mulia ni...kesihatan dari segi fizikal,mental dan rohaniah perlu di jaga...Tidak dinafikan meninggalkan rutin makan dan minum membuatkan badan kita kehilangan sumber tenaga,..namun ada cara untuk mengatasinya... Beberapa tip yg dicadangkan ini boleh diikuti dgn konsisten dan berfikiran positif utk kelihatan cergas sepanjang menjalani ibadah puasa.



Pemakanan yang sesuai ketika bersahur dan berbuka 1)Mulakan dgn buah2an dan juga air kosong.Lagi afdal mengikut sunnah nabi dgn memulakan dgn memakan kurma 2)Kurangkan pengambilan masakan berminyak dan terlalu pedas.Makanan yg mudah hadam adalah amat digalakkan.Amalkan banyak sayur2an dan juga kekacang. 3)Kawal kuantiti makanan yg diambil dan berhentilah setelah perut berasa kenyang. 4)Elakkan sikap suka makan dan minum berselang seli.Kunyah makanan secara perlahan lahan bagi memastikan tdk tercekik. 5)Banyakkan minum air dan memakan buah2an 6)Memadai bersahur dgn buah2an dan susu.



Fizikal & Penam…

Hikmah Puasa pada Kesihatan

Image
Salam semua,...
Tak lama dah tau kita semua umat Islam akan menyambut Ramadhan...Tak sabaq sangat2...mmg tertunggu2 sgt saat ni..Mcm mana dgn anda semua....Tapi ada diantara kita ..tiba aja bulan Ramadhan ...mulalah nak buat perangai...yg tak pernah sakit gastrik...bulan Ramadhan lah..akan timbul penyakit tu...Bermacam alasan akan diberi bila tiba bulan mulia ni...Tak baik tau berlakon tak sihat di bulan Ramadhan....nanti sakit betul2 baru tau...Sebenarnya,..kita perlu tahu bahawa puasa ni banyak mendatangkan kebaikan terhadap kesihatan tubuh badan kita..Ini semua telah terbukti.... Penyakit boleh menyerang sekiranya kita mengamalkan corak dan gaya pemakanan yg kurang sesuai semasa bersahur atau berbuka puasa.Masalah akan timbul jika kita;
- makan dan terus makan tanpa kawalan ketika bersahur dan berbuka puasa. - makan sepanjang malam,kurang minum air dan terus tidur sejurus kenyang. - makan terlalu banyak daging terutama bagi mereka myang menghidap alahan,gaut dan batu karang



Melal…

Petang tadi pekena pengat pisang..

Image
Salam ketemu...
Kelmarin Ummi ada buat entry resepi lunch ngan dinner kan,....Hari ni plak Ummi nak masukkan satu lagi resepi utk tea time...Semalam Ummi pi pasar malam...tengok geram sangat kat pisang2 yg ada jual kat situ...Ummi tanpa melengahkan diri,..Ummi grap satu sikat pisang emas...Di hati dah pikiaq dah nak buat pengat pisang...Lama Ummi tak makan pengat pisang... Kalau orang selatan ,..pengat pisang tu macam bubur pisang...tapi orang utara buat pengat pisang cam buat kuih talam.. Nak ke resepi ni.???/Ambik la tak kisah pun....Bukannya susah..kuih org dolu2....


Inilah rupanya sebelum dikukus...

Bahan2nya: 10 biji pisang emas 1 cawan santan 1/2 cawan tepung gandum (ni pun agak2 ja) 3 sudu besar susu pekat manis (bergantung pd masing2...kemanisannya ye) sedikit garam (kasi lemak) sedikit sagu (bergantung kpd masing2...tak mau pun tak pa)
Cara2nya: -lenyek pisang sehingga hancur. -masukkan santan. -masukkan tepung dan digaul bersama2.Bancuh adunan tu jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat. -ke…

Nak AWARD ....

Image
Salam semua,..
Hari ni Ummi ziarah blog Mak_Ngoh_Selamoh....Ummi mmg suka baca entry dr blog beliau..Tak sangka la plak Mak Ngoh nak memberi award kpd followernya...tak kira plak tu blogger baru ke atau blogger lama...Ummi ni kira berbesar hati la ye,,,nak terima award ni memandangkan Ummi ni masih baru dan muda lagi di alam blog ni... Terima Kasih tak terhingga la ye buat Mak Ngoh Selamoh
: http://makngohselamoh.blogspot.com/
Mak Ngoh Selamoh mintak la ummi ceritakan 3 perkara yang ada dlm blog beliau..... Jadi di bawah ni Ummi senaraikanlah 3 perkara yg menarik kat dlm blog ni ye :
1)Blog Mak Ngoh ni ada byk cerita2 yg menarik utk dibaca iaitu mengenai kisah peribadinya sebagai seorang Guru yg gigih mengajar di Sabah...Mak Ngoh sanggup mengajar anak didiknya walaupun jauh perantauan. 2)Banyak ilmu 2 agama boleh dibaca drpd blog Mak Ngoh...Amat berguna dan boleh dijadikan rujukan.. 3)Ummi suka baca entry mengenai sosial yg ada didalm blognya...banyak berita 2 terkini..macam baca newspaper l…

Mai la pekena cucoq cicah gulai...

Image
Jumpa lagi ye....
Baru tadi je Ummi kongsi ngan semua lunch Ummi utk hari ni....Itu lunch Ummi..Camna plak ngan dinner hari ni...Nak makan apa ya...Dinner ni seelok2nya tak yah la makan berat2 kan...Ummi kalau boleh nak elak la drpd makan nasi pada waktu malam...tapi kekadang terbabas jugak...kalau dah lapaq nasi sangat...bantai juga nasi..tak kira malam ka...gemuk ka...apa ka..janji perut Ummi kenyang...Lepas makan baru nyesal sebab takut gemukksss...Padan muka Ummi.... Berbalik pd dinner Ummi td,...Ummi ngan family mlm ni makan cucoq udang kering goreng...makan n cicah ngan gulai(kari)ikan semalam...Pergghh ...kena yg tu pun dah kira nikmat sesgt...sedaappp....faberet gak tu kalau nak tau...Nak buat bukannya susah pun....Budak darjah 6 pun pandai buat....


Bahan2nya: -tepung gandum -1 cawan udang kering (diblend/ditumbuk) -sebiji cili merah(ditumbuk) -sebiji bawang besar(dihiris halus) -sepokok daun bawang(dihiris halus) -sedikit garam
Caranya : -Bancuh kesemua bahan diatas ngan air suam.Jgn ba…

Ummi sukaaa makan mee...

Image
Salam,..
Lunch hari ni rasa cam tak mau la makan nasi....Rasa cam cemuih makan nasi hari2...lps tu nak pikiaq plak nak masak menu apa...Kalau tak kena menu,..anak2 tak mau makan....Ummi ingat Ummi nak masak yg simple2 dah la...yg boleh makan sekali ja..Ummi ngan En Hubby ni mmg minat ngan mee..tambah2 Ummi ni ..ltk ja menu mee apa pun...mmg tak tahan la...tak tahan nak makan...Antara mee ngan koew teow,..Ummi suka bangat ngan mee...Masak la pa pun memang sedap.Semalam,..Ummi ada belek la satu blog chef ni...Chef Hanieliza..macam2 menu chef ni post dlm blog dia.Jadi tak salah la Ummi ambik peluang menerai salah satu resepi dia...Belek punya belek..Ummi ingat nak try buat Mee Jawa..Ummi tak pernah la buat Mee Jawa ni..Nama pernah dengaq tapi tak pernah rasa ngan buat...Ingat buat dia mcm buat Mee kuah...rupa2nya berbeza...Ni kira 1st try Ummi la yek...Buat Puan Rozita yg Ummi kasi mee tadi kalau tak sedap jangan marah ya...

Inilah rupa Mee Jawa hasil air tangan Ummi..Nampak sedap tak???E…