Posts

Showing posts from May, 2011

Happy Birthday Masturina and Husna....

Image
Assalam....yuhhuuuu...
Jumpa lagi...kali ni ummi mendapat tempahan cake drpd biras ummi..hehehe...yelah kan..ummi nikan baru berjinak2 di alam baking2 ni..so tempahan awal2 tu byklah drpd saudara mara ummi dan jiran2 ummi...so lps ni mintak2 la ada yg lain pulak nak mengordernya... Biras ummi ni mintak ummi buatkan birthday cake buat anaknya dan anak saudaranya....Diaorang ni kiranya nak buat combine birthday celeberationlah....Cake yg direquest plak adalah moist chocolate cake...Ermm so ummi decolah ngan chocolate ganache and buttercream....ltk plak princess idible image kat atas dan tepi cake..bersesuaianlah ngan birthday girls...



Happy Birthday Masturina and Husna





Moist Chocolate Cake with chocolate ganache and buttercream deco = RM45 Harap2 saudara ummi ni berpuas hati ngan cake ni dan hope lps ni ada lg tempahan drpd mereka...

Ummi's cute mini cupcakes....

Image
Assalam...
Order lagi ye......kali ni org jauh nun di Langkawi a.k.a kakak ipar ummi sendiri mengorder mini cupcakes utk di bawa ke umah membernya...Mini cupcakes ni bukannya dipos ke Langkawi ye...no..no.no.....jauh sgt nak menghantarnya...Kakak ipar ummi ni blk kampung sempena cuti sekolah...so dia order siap2 la kat ummi utk dibawa ke umah membernya nun jauh diutara.... mini cupcakes ni sesuai jugak makan petang2..sebab ianya comel,cute and sweet....Anak2 pasti suka sebab ianya comelll bangat..





mini cupcakes with simple buttercream deco = 70sen sebiji.

Ordered from Taman Ria Sg.Petani....

Image
Assalam....
Lama gak ummi menyepi ni ye...rasa2nya seminggu dah kot....Bukan apa ye..ummi sibuk ngan aktiviti baru ummi ni...membuat tempahan cupcakes n cake.... Kali ni ummi nak show lah ye...cupcakes yg ditempah oleh makcik Besah yg dok kat Tmn Ria Sp ni...ermmm jauh gak kan ummi hantar,...dr Lunas ke Sp...Makcik ni tempah wedding cupcakes utk di hadiahkan kpd pengantin yg tlh melansungkan perkahwinannya pd 28 May hari tu.... Makcik Besah tak kisah apa2 tema color pun nak dibuat pd cupcakes tu...asalkan ianya ada tulis kahwin2....Jadi senang jugaklah ummi nak menghasilkannya....Ltk aja apa colornya ..janji sweet utk wedding...






inilah hasilnya...16 biji buttercream cupcakes for wedding = Rm35 Nak tempah tu...bolehla calling2 ummi ye...

Projek di hari Khamis.....fuhhh....penatnye..

Image
Assalam,...
Fuhhhhhh....penatnya ummi....Mau tak penat...hari Khamis merupakan baking day buat ummi...One whole day ummi kheja baking cakes aja....Ada cupcakes yg ditempah jugak...Actually ummi buat cakes ni utk saudara2 ummi .....buat adik ummi yg baru blk dr Kajang la,..buat biras ummi,buat adik ipar ummi n buat kak2 ipar ummi...Kiranya hari tu ummi baking cakes khas nak menjamu mereka2 ini ...serupa ummi kenduri cakes la..hehehe...Sambil2 tu ummi buat promosi la kiranya...Mintak2 lps ni adalah yg nak mengorder....



Layer moist chocolate cake with chocolate ganache. Cake ni ummi buat khas buat adik ipar ummi....sebenarnya dah lama ummi janji ngan adik ipar ummi ni nak buatkan besday cake utk hubby dia...ni kiranya belated cakelah..hehehe..



Moist chocolate cake with chocolate ganache.. Cake ni khas dibuat utk kak2 ipar ummi yg dok di KEDA KKM....Saja2 buat utk mkn2....Suami ummi ni mempunyai keluarga yg besar jd ramailah anak2 sedara...so kena byklah buatnya...



Chocolate cupcake with crea…

Wedding cupcakes order dr Kota Kuala Muda...

Image
Assalam...
Ummi menerima tempahan wedding cuppies dr KKM baru2 ni....Hepinya sbb berjaya jugak mendapat tempahan setelah berusaha utk belajar membuat cuppies ni....Mudah2an selepas ini ada lagi yg mahu order dr pd ummi...... Tempahan ni adalah utk majlis akad nikah...utk dibuat hantaran drpd pihak perempuan kpd pihak lelaki...Dengar kata pihak lelakinya dr Langkawi...oooo jauh gak tu kan...Tema yg diminta plak adalah kaler biru....so ummi buat cuppies ni biru2 laut...suke sgt ngan kaler ni...very the brigth..hehehe....




Semoga pengantin ini berbahagia dan berkekalan hendaknya.. ...SELAMAT PENGANTIN BARU...

Blended orange cake pilihan hati...

Image
Assalam,..
Ni ummi nak ltk n3 hari khamis hari tu...hihihi....masih dok tersimpan...kekdg malas gak nak mengupdate blog ni..ttp ummi masih sayangkan blog ni...maka ngan itu kena lah mengrajinkan diri... Hari khamis hari tu ummi adakan cerita pasal carrot cake yg diorder oleh Zu kan.....jadi tak seronoklah plak blk umah mak tak bawa buah tgn...so ummi rajinkan diri ni menerailah satu simple cake...semmgnya simple dan mudah..tambahan plak mak ngan ayah ummi ni tak suka mkn cake yg ada cream2 ni...Ummi try bake blended orange cake...Ya Allah...punyalah senang...bhn2nya plak mudah plak tu....tak payah nak susah payah nak beli brg kat kedai.... Rasa cake ni pun sodaapppp.....bolehla buat2 slalu...

Blended orange cake yg baru keluaq dr oven...ermm masih panas2 lagi.. Resepinya ummi ambik dr blog HaSue...mintak share resepi ya HaSue...tq for the resepi...


rupa teksturnya......harum baunya...


blended orange cake yg dipotong2 slice.....sedapppp

Order drpd pn Zuriati Zainuddin....

Image
Assalam...

Ni nak cerita kisah hari Khamis hari tu....ermm ummi dpt order dr member yg sama2 join class cupcakes tempoh hari...Pn Zuriati Zainuddin namanya....Orgnya mmg dah pandai buat kek2 ni...lebih terror dr ummi yg tak seberapa ini...Amat terharu la plak sbb dpt order drpd Zu ni... Zu ni mintak ummi buatkan slice carrot cake cam ummi buat dulu....katanya dia teringin nak makan tp nak makan yg org lain buatkan,..so Zu ni tempahlah kat Ummi... Ummi harap carrot cake tu memenuhilah citarasa Zu ye.....dan kalau boleh promote lah gak cake ummi tu hehehe....

inilah rupa slice carrot cakes yg Zu order hari tu... dlm carrot cake ummi ni ummi ada ltkkan walnuts,kismis kuning ngan carrot yg tlh disagat...

close up slice carrot cake
Jadi buat sesiapa yg ingin menempah slice carrot cake,carrot cupcake atau carrot cake..jgnlah segan silu pm / call ummi ye..... call aja di no.0134693379..

Apom cekelat....

Image
Assalam...yuhhuuu..
Semalam sambil2 berblogwalking....ummi teberkenan la plak ngan resepi yg dipamer dlm blognya Deliah...Oh sungguh mudah bangat resepinya...Tak sabaq ummi nak menerai....Bahan2 yg diperlukan pun dah mmg ada kat umah...so tak yah la nak bersusah payah mencarinya..hehehe Taapppiiii di sebalik kegairahan nak buat apom ni...hehehe....ummi sudah terlupa nak ltk satu bhn...hahaha...bhn yg plg basic plak tu....nak tau apa dia....Bahannya adalah telor....ermmmm camna lah ummi ni ye...kuat lupa la plak..telor sebiji pun boleh lupa hehehe...Wlaupun terlupa ngan sebiji telor ni..hihihi.....apom ummi tetap menjadi dan lembut sekali....so lps ni bagi sesiapa yg nak buat apom ni tak yah ltk telor pun jadik lah....tapi ummi ada buat perubahan sedikit kat resepinya...kiranya taklah ikut sebijik2.....Saja2 try..tak sangka la plak menjadi... Korang tak caya cuba try esok...


inilah hasilnya setelah diubahsuai resepi asalnya... Apom cekelat a.k.a apom chocolate
Bahannya;
1 cawan tepung gandum 1…

Cerita hari Sabtu......

Image
Assalam....
Cerita hari sabtu....hehehe...betapa ummi bertungkus lumus nak menyiapkan cupcakes yg diorder oleh neighbour ummi....Kali ni neighbour ummi Kak Ju mengorder 16biji birthday cupcakes buat anak angkatnya.....Teruja pun ada,...takut campor ketor pun ado...yelah kan...ni kiranya tempahan ke2 yg ummi terima....masih baaaarrruuuuu lagi dlm dunia ni.... Tambah2 plak...cupcakes ni nak masa lunch tadi...ya Allah...betapa rushingnya ummi nak menyiapkannnya...tp akhirnya berjaya jugak...


Birthday Chocolate cupcakes for birthday girl 16pcs = RM35




Cupcakes buat Nawal Farihah...ummi wish hepi besday...n ummi harap cupcakes ni ok2 ye... Thanks buat Kak Ju...lain kali tempah lagi ye....kalau boleh tempah awal2...nanti ummi buat lagi cantik dari yg ini....

Oh kek alunan kasihku...

Image
Assalam,....
Jumpa lagi ye...hari ni...tak semena2..teringin la plak nak try kek baru ni....namanya kek alunan kasih..... Bahan2nya memang tersedia ada kat umah ni...resepinya simple aja..tp bagi ummi agak renyah lah skit..kerna nak kena main ngan serbuk koko..... Buat punya buat...mengikut resepi yg tersedia....mmg betullah...dan menjadi.Bakorlah kek tu...Oklah jadi kek tu....Sedapp rasanya sebab ada 3 perisa yg ummi ltk kat dlm kek tu...Taapppiiii...sorry ye buat neighbour2 ummi yg ummi kasik kek ni....huhuhu...ummi refer blk kat resepinya....mmg betul stepnya cuma step yg last tu kiranya ummi dah silap...sooorrrryyyyy...ummi terletak gak serbuk koko kat atas tu....sepatutnya tak yah...keknya mmg sedap dimakan ttp akan terasa sedikit kepahitan koko kat atas kek tu.... Ini kira 1st time ummi buat....so lain kali ...ummi akan refer betul2 resepinya...hua..hua...malu pun ada nih...dah kasi kek tu baru terperasan kesalahannya.... Cer semua tgk kek kat bwh ni...cantik kan..tp ada sikit silap…

Carrot cake again but in cups version....

Image
Assalam..
Hari tu..ummi ada buat tempahan carrot cake buat neighbour ummi....tp itu dlm bentuk slices kan....Rasa teringin la plak nak makan carrot cake....Nasib baik masih ada lagi bhn2 utk dibuatnya cake ni...so tak tunggu2 lagilah....ummi pun start baking again..... Kali ni ummi buat dlm cups plak...lagggiii nampak comei..cewah2...Dah siap bakor...tak nyempat2 lah ummi menerrainya......try makan...sedaappp...Carrot cake ni mmg tak jemu dimakan tambah2 kalau di letak cream cheese,,....ermmm menambahkan lemak ye....itu belakang kira yg penting nikmatnya memakan cake ini...


Carrot cupcakes with cream cheese frosting

Ni ummi bekalkan buat En Hubby ke tempat kejanya...jamu member2 makan2....sambil2 tu blehla promote2..mana tau nnti ada plak yg nak order..hehehe...

Nasi lemak ummi....

Image
Assalam...
Mai kita layan makan nasi lemak di hari cuti ini.......Ummi terasa nak buat nasi lemak plak ...tu yg bertungkus lumus jugak utk menghasilkannya....hehehe.....cam ngidam la plak....ngidam ke.....kah..kah...kah.....oh tiiiidaaakkkkk... Sebenaqnya...nasi lemak ni simple dan mudah...masak nasi lemak utk breakfast merangkap lunch sekali...hehehe...tu yg ummi kata ia simple n senang....Jadi ummi tak yah dah pikir nak masak utk lunch kan..hehehe...


Apa yg ada dlm nasi lemak ummi ni.....ermm ada ikan bilis goreng,telur mata,ayam goreng kunyit,hirisan timun dan sambal bilis.......ni pun dah cukup mengenyangkan dan boleh membuatkan kita lena panjang...hehehe...

Slice carrot cake ordered from Pn Rozita....

Image
Assalam,...
Ni ummi nak ceritalah berita yg amat ummi nanti2kan.....hari Jumaat baru2 ni...neighbour ummi ada order carrot cake .Katanya nak di bawa buat majlis reunion sekolahnya....Amat berbesarlah hati ummi ni bila mendapat tempahan...bukannya apa..ni tempahan yg pertama plak...dan ummi mmg berangan2 utk memulakan bznes camni...ermmm slow2 dulu2 ye.. Sememangnya buat pengetahuan semua...dolu2...masa ummi masih kerja lagi,..ummi ada gak ambik tempahan cake..tp cake yg simple2 aja...kek coklat kukus aja..itu pun member mak ummi yg ordered....Selain tu,..ummi ni ada gak ambik tempahan buat hantaran perkahwinan...Dah byk dah yg ummi buat tp yelah kann...masa tuh mana ada nak ingat adanya blog...tak lah kepingin dan teringin nak ambik pic...tp sekarang rasa rugi la plak...huhuhu...kalau tidak akan ummi ltkkan dlm blog ni hehehe...By the way...jgn risau...ummi akan memulakannya......dan korang2.....ummi sedia jugak menerima tempahan hantaran ye... Berbalik pd cerita neighbour ummi ni...dia…