Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Saturday, June 25, 2011

Entry makan petang semalam.....


Assalam ....

Kelmarin sambil2 ziarah blog2 sifu masak,...ummi terus teringin dan mengidam nak makan kuih Pulut seri kaya...Lama jugak ummi tak makan kuih ni...Dulu kalau teringin sesgt ,ummi akan beli di gerai2 kuih yg ada .Sambil godek2 blog kengkawan...ummi terbekenan dah ngan resepi yg
Chef Hanieliza ni...Resepinya mudah dan rasanya cepat gak nak membuatnya.....so buat Chef Hanieliza,..ummi mintak kongsi resepi ni ye..dan terima kasih di atas resepi yg mudah ni...
Sedap di makan di waktu tea time atau breakfast....Nasib baik gak sebab anak2 ummi pun suka jugak kuih yg camgini...lemak2 berkrim....mai layan Kuih Pulut Seri Kaya yg ummi bikin petang kelmarin...





Pulut Seri Kaya.
ermm sedappnye...lemak berkrim...
Chef Hanieliza,.ummi mintak kongsi ye resepi ni kat sini...

Bahan2nya:
Lapisan bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Caranya:
Lapisan bawah
Basuhkan pulut dan rendam beberapa jam sebelum dimasak.
Kukus sehingga masak.
Lapikkan plastik dlm loyang bulat / 4 segi.
Tekan2 pulut yg telah dimasak tadi di dlm loyang supaya mampat dan cantik.
Kukus semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan2nya:
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
1 sudu teh garam

Caranya:
Lapisan atas
Masukkan kesemua bahan ke dlm mangkuk dan kacau rata.Tapiskan.
Masakkan sekejap sehingga naik wap.Tutup api.
Tuangkan perlahan2 di atas pulut tadi.
Kukus lebih kurang 20 minit.
Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

....SELAMAT MENCUBA....


Friday, June 24, 2011

Moi Sup Ayam requested by Faris...


Assalam...

Hari ini hari Jumaat...so kesemua anak2 ummi ada le kat umah ni...Yalah kan Friday n Saturday kan weekend bg kami di belah utara ni...jadi hari ni anak2 ummi tak sekolah lah..hehehe...Mcm biasalah kan...kalau ada kesemua anak2 kat umah ni...maka terdengarlah riuh rendah suara ummi dan anak2...ermm..kalau tak pi sekolah ,..mcm2 peel anak2 bikin kat umah...gaduh2 tu sudah tentu...apalagi dengarlah suara ummi yg nyaring ini bergema....hihihi...
Bila ada anak2 kat umah,.maka lunch pun kat umah lah kan......Ummi penat gak nak memikior nak masak apa utk anak2 ummi yg kekadang tu agak cerewet jugak..especially Faris....Nasib ummi cukup senang hari ni sebab Faris ngan sendirinya merequestkan ummi utk buatkan moi sup ayam....Fuhhh...pucuk dicita ulam mendatang..senanglah ummi tak yah pikir2 lagi...So kengkawan semua ,,kami anak beranak lunch ngan Moi Sup Ayam.....



Moi Sup Ayam

Mudah aja nak buat..Mula2 ummi buatkan dulu moi nasi kosong...itu semua org tau buat kan...
Sup ayamnya ummi buat asing..so bila nak makan baru kita letakkan sup ayam ke dalamnya...Ummi buatkan asing camgini sebabnya...En.Hubby tak suka makan moi ,..jadi dia bolehlah makan nasi ngan sup ayam tadi...
Letakkan moi ke dalam mangkuk.kemudian curahkan sup ayam bersama2 ngan isi ayam dan lobak masin goreng telur hancur bersama.Hiriskan daun bawang n daun sup ke atasnya dan sedia dimakan.



Lobak Masin goreng telur hancur

Bahan2nya:
semangkuk lobak masin hancur (dibasuh dahulu)
3 biji telur
6 -7 biji cili padi (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris halus)

Cara2nya:
Goreng terlebih dahulu lobak masin hancur tadi sehingga agak2 garing.Kemudian pecahkan 3 biji telur ke dalamnya dan gaul sebati.Buat cam kita buat telur hancur.last masukkan hirisan cili padi dan bawang besar tadi.Gaul sebati dan sedia dimakan.Enak dimakan bersama ngan moi sup tadi atau ngan nasi panas...Menyelerakan...kalau tak caya cuba try..hehehehe



Damia yg teruja nak makan moi sup...



Tengok tuu...Faris khusyuk makan moi sup ayam yg direquestnya...Danish plak..sental aja apa yg ada....

Thursday, June 23, 2011

Lunch for 23 June 2011....


Assalam semua,...


Jumpa lagi ye,..sahabat2 maya ummi....Lama jugak ummi tak letak n3 lauk pauk kan....hehehe...bukannya tak masak ye..cuma ummi malas jugak menyenap pic2 lauk pauk...ermm kekadang tu ummi masak simple ya amat...rasa cam tak best plak ltk dlm blog ni....
Tapi utk memenuhi blog ummi ni....hari ni ummi sharelah ngan korang2 semua apa yg ummi lunch utk hari ni.....Simple tapi best..hehehe,,.......
Lama tak makan kerang..hari ni ummi masak sambal tumis kerang ngan petai..aauwww...terangkat...Lauk utk anak2 plak ,..ummi masakkan masak asam ikan kayu a.k.a tongkol..dan sayur kacang buncis goreng telur....Rasanya cukuplah menu utk hari ni...satu utk ummi ngan ayah,..satu utk faris,danish n damia....



Menu utk ayah ngan ummi
Sambal Tumis kerang ngan petai.

Bahan2nya:
1/2 kilo kerang (dicuci,direbus dan dikopek ambil isinya)
4 papan petai (yg dikopek dan diambil isinya)
*segengam cili kering
*1 ulas bawang besar
*1/2 ulas bawang putih
*1 inci belacan
1 batang serai (dititik)
1 -2 kpg asam keping
sedikit garam
sedikit gula
bahan yg bertanda * dimesin halus.

Cara2nya:
Tumis bahan yg dimesin tadi.Masak biar sehingga cilinya garing.Kemudian masukkan asam keping dan serai yg ditindik tadi.Masak seketika sehingga cilinya benar2 dah masak.Setelah itu masukkan isi kerang dan isi petai.Gaul sebati.Last masukkan garam dan gula sebagai perasa.Ikut suka anda, jika mahu sambal ni agak2 kering..masak biar lama sedikit...jika nak yg berkuah..tambahkan air ye...



Menu utk faris,danish ngan damia
Masak Asam Ikan Kayu a.k.a Tongkol

Bahan2nya:
2 ekor ikan kayu (yg sedang2,dipotong dan digoreng kunyit)
1 batang serai ditindik
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris halus)
semangkuk air asam jawa
garam dan gula

Cara2nya:
Tumiskan bahan hirisan tadi dan serai sehingga naik bau dan agak2 garing.Kemudian masukkan air asam jawa .Setelah itu masukkan ikan kayu yg sudah digoreng tadi dan gaul sebati.Masak seketika sehingga mendidih.Lastly baru masukkan garam dan sedikit gula sebagai perasa.



Kacang Buncis Goreng Bertelur

Ini lagi mudah..hiriskan kacang buncis seperti di atas,..Tumiskan hirisan bawang dan bawang putih.Biar hingga agak2 garing,..baru masukkan sayur tadi dan digoreng.Lepas itu pecahkan sebiji telur dan gaul sebati..Masukkan garam...Taadaaa sudah siap hidangan sayur ni..

...SELAMAT MENCUBA...

Monday, June 20, 2011

Gold theme hantaran cupcakes...


Assalam semua,...

Sabtu baru2 ni ummi menghadiri kenduri kahwin 2 pupu ummi....Dia ni tinggal di Sg Lalang ,Sg Petani Kedah.....Sebelum ni mak ummi ada mintak ummi buatkan satu hantaran utk dihadiahkan buatnya...So ummi suggestkan hantaran cupcakes seperti yg ummi buatkan buat anak saudara pupu ummi minggu lepas...Si pengantin ni nak pakai tema color gold...jadi ummi buatkan cupcakes yg berperisa vanilla dan dihias indah ngan color2 gold....Hantaran sebegini mmg meng show off lah ye cupcakes...sebabnya ummi tak letakkan ke dalam kotak khas cupcakes..tapi ummi letakkan diatas raga yg tlh dihias indah...kira2nya ummi display cupcakes...



Hantaran buttercream cupcakes bertemakan color gold



focus cupcakes dr dekat...cantik tak...



buttercrean cupcake yg dihias cantik didlm bekas bertutup dan dihias ngan reben..



cupcakes yg tlh siap dideco dan diletakkan kedlm bekas bertutup...ni sebelum dihias di dlm raga hantaran..



buttercream cupcake gold theme..

Tuesday, June 14, 2011

Happy Birthday Danish @ 11 June @ 9 years old....


Assalam,...

Tanggal 11 June baru2 ni adalah besday Danish ,...my second son....Dah pun cukup umur 9 tahun tp peel masih kemanjaan dan tak matang2 lagi...ish2....Danish...jadi anak yg baik ye...
Tak ada big celebration buat Danish tp Danish ada cakap celebrate kat Pizza Hut pun jadilah....Danish ni mmg simple orgnya walaupun akai jenuh....Utk tak menghampakan Danish ummi n ayah ikut aja apa yg dia nak....Ummi pun as usual buatkan jugak birthday cake buat Danish..baru nampak celebrate besday kan.....Danish ada bagitau kat ummi yg dia tak mau cake yg ada cream2....ermmm ummi paham sgt ngan peel Danish yg mmg tak suka cake yg berkrim....so ummi buatkan moist chocolate cake yg full of chocolate ganache...ermmm tu dia makanlah...Kami celebrate besday Danish kecil2 aja...satu family aja....yg penting we still remember birthday Danish...Happy birthday Danish...Ummi n ayah sayang Danish...



Layer chocolate moist cake + chocolate ganache


Danish memotong keknya...


ummi's cintakasih


happy tak terkata....


penuh ngan selera...


ummi's simple n notty boy


HAPPY 9TH BIRTHDAY MUHAMMAD NUR DANISH BIN KAMAN

Monday, June 13, 2011

Tahniah buat Ahmad Farhan Abdul Karim...


Assalam.....

Tahniah buat Farhan yg tlh melansungkan pertunangan semalam...Semoga cepat2lah mendirikan rumahtangga ye...Farhan ni bertunang ngan org Selangor...wah utara + selatan tuuu....dan Farhan ni merupakan anak sulung kpd sepupu ummi...mmg kami ni bersaudaralah...
Ummi pun nak ambik kesempatan ni nak ucap tq lah ye buat Farhan yg memberi kepercayaan kpd ummi utk bikin hantaran pertunangannya...Farhan ni anak jati Kedah... so...dia benar sukakan color hijau kuning....jadi dia mintak ummi buatkan hantaran yg bertemakan color hijau kuning...Fuyyooo...color yg berani....Hidup Kedah Hidup Hijau Kuning....


Kain pasang...


Sebakul buah-buahan..(hijau kuning tu buahnye)


Cupcakes fondant (bertemakan hijau kuning....1st order fondant cupcakes)
Berjaya dan menjadi jugak fondant cupcakes ni...


Hijau Kuning Theme










Saturday, June 11, 2011

Black + White + Silver.....


Assalam..

Ni entry tertunggak dan ada lagi entry yg ummi masih lagi tak masukkan ke dlm blog ummi ni....Kali ni ummi nak ltk entry hantaran plak...Hantaran ni ordernya dtg dr kenalan ummi yg mintak buatkan 3 jenis hantaran...Hantaran ni kiranya dtg drpd pihak sebelah lelaki...so ummi cadangkan kpd empunya tuan order ni pakai color camgini...Alhamdulillah diaorang setuju dan berpuas hati....Hantaran ni utk dibawa ke Selangor,..so utk memudahkannya ummi syorkan menggunakan raga,..senanglah mereka nak bawakkannya..tak yah dah letakkan diatas pahar hantaran kann....Mai kita layan......


Bekas cincin


Kain pakai


Chocolate


Ummi sedia menerima sebarang tempahan hantaran....harga boleh dirunding mengikut badget masing2....

Friday, June 10, 2011

Happy Birthday Teh Ucop ,Yong and Nisha


Assalam....

Jumpa lagi ye....lama sungguh ummi tak update blog ni...ermmm bukannya apa ye..ummi tgh membusykan diri..tambah2 cuti sekolah plak tu..macam2 acaralah yg ummi attend....
Baru2 ni saudara2 ummi dr Langkawi ada dtg umah ummi sempena cuti sekolah....so diaorang ni kiranya ambik kesempatanlah utk cuti2 Malaysia...Sebelum tu adalah SIL ummi pesan utk buatkan birthday cake buat hubbynya and anak2nya.....Jadi kiranya SIL ummi ni nak sambut birthday ni di sinilah....So ummi tak maulah menghampakan SIL ummi ni...ummi buatkan dua biji cake buat happy family ni...sambil2 tu boleh gak ummi sefamily join the birthday party club..hehehe...join apa lagi join makanle....
Happy sunnguh family ni ngan riuh rendah anak2nya..tambah plak ngan anak2 ummi yg semestinya tak pernah dok diam so bertambah haapppppyyyyylah kami semua...




Kek lapis cream cheese with chocolate ganache and fruits
Birthday cake buat Teh Ucop Intan....Happy birthday,..semoga panjang umor dan murah rezeki hendaknya..




Marble cream cheese cake with chocolate ganache and buttercream
Birthday cake buat 3 beranak Abah and 2 princess...
Happy birthday Teh Ucop,Moja Yus Marley and Maizatul Nisha..
Semoga korang2 semua berbahagia dan ceria selalu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails