Posts

Showing posts from April, 2011

Cerita hari Khamis ......(part 2)

Image
Jumpa lagi...
Kan ummi ada cerita dlm n3 sebelum ni yg ummi ni borriing sesgt ...sampai tahap gaban kann....Itu di sebelah siangnya....Report le ke En Hubby.....tup2...En Hubby ajak kami semua keluaq malam tu...ronda2 ...jln2 cari makan...hehehe...Apalagi laju aja ummi n anak2..bersiap...ye la...ayah depa nak bawa jln...bukannya jln jauh2 pun..dekat2 aja,janji keluaq. Tak sangka plak sambil2 tu En Hubby ajak pi shopping kat Jusco Perda Sbrg Jaya..hooreeyyy...syoknya...Wah ni dah boleh terapi minda ummi yg tersangat boring ni....hahaha..gelak besaq la ummi ni...Tak beli pun tak apa janji dpt jamu mata sambil survey apa2 yg patut.....sronok tau kalau tiap2 minggu kita pi shopping kan...Kalau tiap2 minggu pi shopping mau bocoqla poket En Hubby kann...hihihihi... Anak2 pun hepi2 aja....mai kita tgk my three permata hati ummi....


Damia tersenyum gumbira,,....


mau tak tersenyum gumbira.....dpt makan ice cream..ermmm tak hingat donialah dia..


control cun la konon..hihihi


Faris yg interframe...nak …

Cerita hari Khamis ......

Image
Assalam...yuuhhuu...
Hari Khamis hari tu,...ummi rasa booooring teramat sangat....tak tau nak buat apa...boring dah mencapai tahap gaban,,otromen..superman dan mcm mcm lagilah.......benci...benci....nak marah2 aja...kalau boleh tu cam nak duduk goyang kaki aja..... Tambah2...hari hujan plak....maaalaasss je...tp teringin jugak nak mkn sesuatu...Sebelum ni pun Faris dah request Ummi buatkannya chocolate cake..so memandangkan ummi pun teringin gak nak makan cake..ermmm...apalagi ...challoooolah ummi pi bakaq cake.



Moist Chocolate Cake with chocolate ganache..



Ermm...sedappp berkrim...mmg tak tahan kalau tgk chocolate cake ni...Mau tak sedap,..ummi guna Van Houten cooking chocolate sebagai ganachenya...ermmmm delicious....walllaaaa..


mai sepotong...hehehehe...


Horey....hari ni tak lunch berdua....

Image
Assalam n selamat tgh hari....
Hari ni gumbira rasanya hati...tambah2 lagi anak2 ummi...Sebab apa ye...Sebabnya..mak ayah ummi datang umah ummi ....Happy lah ye depa tiga beradik ni..especialy si Damia.....pok..pek..pok..pek tak habis2...Kalau tak..hanya ummi ngan Damia aja kat umah ni..abang2 dah pi sekolah... Mak ngan ayah mai..rasa ramai lah skit...ada gaklah org teman ummi ngan Damia lunch hari ni....Tiap2 hari hanya ummi ngan Damia aja mkn tgh hari....tak syiok la... Masak apa ya ummi hari ni nak jamu mak ngan ayah ye....Simple2 aja..Menu hari ni mmg kenalah ngan selera kami semua....

Masak lemak sayur bayam ngan ubi keledek
Bahan2nya satu ikat sayur bayam - disiang udang 2 biji ubi keledek (agak kecil) 1 mangkuk santan 1/2 mangkuk pati santan hirisan bawang
Caranya: Rebus ubi keledek ngan hirisan bawang dan udang dgn air yg sedikit aja...Bila ubi dah empuk ,.baru masukkan santan dan kacau .Jgn sampai pecah minyak ye..Kemudian masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.Lepas itu masukkan …

Marble Banana Muffin.....

Image
Assalam....Yuhuuuu..
Ptg tadi ummi krosek2...dapur kecik ummi...nasib baik ada bhn2 yg diperlukan utk buat marble banana muffin ni...So tunggu apa lagi,...ummi start baking la tadi.. Sebenarnya,..semalam ummi berblogwalking dan visit la blog2 sahabat ummi ....jadi salah satu blog yg hari2 ummi suka visit adalah blog ini..http://tiffinbiru.blogspot.com.Ummi jengok2 la kat n3 muffin yg CMG ni dah ltk dlm blognye.....teringin la plak nak buat muffin...tu yg boleh jadi muffin ptg tadi...hehehe...Cik Mat Gebu...ummi minta izin ye...

Marble banana muffin sebelum dibakar..



Sesudah dibakar,..inilah resultnye..
Bahan2nya:(CMG minta izin ye)
Bahan A 2 cwn tepung gandum 1 sudu besar baking powder 1 1/4 cwn gula perang (ummi guna gula icing) 1/2 sudu teh garam halus *kesemua bhn di atas dicampur dan diayak dahulu
Bahan B 1 biji telur grade A 1 cwn susu cair/susu segar 1/2 cawan mentega cair (ummi guna minyak masak)
Bahan C 1 cawan pisang lenyek 1 sudu besar coklat paste (1/2 sudu besar serbuk koko + sedikit nesca…

Gulai udang a.k.a Kari udang

Image
Assalam member2 semua,..
Mai kita lunch ngan Gulai udang...Nilah menu utk hari ni....Gulai udang a.k.a kari udang ni memang sedap di makan ngan nasi putih,nasi beriani,nasi kandaq ermmm apa lagi ye,...aahhh roti pun boleh jugak... Ni faveret En Hubby ummi....kalau bab kari2...gulai2...mmg En Hubby sukalah...nak kata mamak bukan mamak tp apa jenis kari pun dia bedal... Kalau ummi plak,..menu kari ni kalau dimakan ngan sambal belacan cicah ngan ulam ermmm satu pinggan pun tak cukup hehehe..... Letih jugak nak memikior apa yg nak dimasak utk lunch hari ni....bukannya apa,...biar masak tu...boleh dimakan oleh semua kat umah ni...kalau tak penat aja masak... Hari ni korang makan apa ye....hihihi..tak tahu nak masak apa...boleh la ambik idea ni utk esok....



Gulai udang

Menu lunch pilihan ummi utk hari ini...

Image
Assalam semua,...
Hari ni terlebih rajin la plak...Lama gak ummi tak tayang apa yg ummi masak masa lunch....tp hari ni ummi nak sharelah ngan korang..korang.....semua apa yg ummi masak tgh hari tadi... Ummi pun baru aja selesai makan lunch...dah kekenyangan ni...dah nak jadi ulaq sawa la plak...mata dah tak larat nak angkat...tambah2 hujan plak dok renyai2....ni yg nak pi ambik bantal ni..hihihi... Lunch hari ni,..ummi n family makan sambal kerang,labu dan sayur peria pantai rebus belacan dan daging goreng kunyit...perghhhh...terangkat sedapnya...(cewah2....mcm puji diri nampak..hehehe) Kalau teringin,..mai layan kat bwh ni ye,....
Sambal kerang pedas2.....

Sayur labu air ngan sayur peria pantai masak rebus belacan.Sayur masak ni dulu adalah favourite nenek ummi...mmg sedap dan senang nak dimasaknya...
Bahan2nya: 1 biji labu air - dibuang kulit dan di potong kecil2 1 ikat sayur peria pantai - diambil pucuk dan daun2 yg lembut(boleh didapati di market- sejenis ulam2an) 1 inci belacan* 3 tangkai c…

Ha..ha...jadi ke cake ummi camni...

Image
Assalam semua...
Ahad baru2 ni ummi ada didatangi tetamu yg dah lama ummi tak jumpa....Nasib baiklah diaorang inform awal2 nak mai umah ummi...apalagi mlm sebelum kedatangan diaorang ni...ummi dah bersiap sedialah buat kek....Nasib baik bhn 2 nak buat kek tu mmg dah ada di umah dan bhn2 utk mendecokan kek pun masih ada balance lagi...jd tak yahlah bersusah payah ummi menapak ke kedai plak.... Hari tu ummi buat kek yg simple aja ...kek coklat biasa aja...memandangkan bhn yg digunakan tu ja yg ada....Deco menggunakan buttercream ni kiranya 1st time la ummi try....sebelum2 ni ummi byk gunakan coklat ganache aja....haha...cantik ke....jadi ke...betul ke...apa yg ummi buat ni....tp apa2 pun kek ni sudah pun haaabiisss di makan...kiranya jadik lah ye...hehehe... Jom kita layan pics chocalate cake ummi....



Chocolate Cake with buttercream topping.Ltk skit chocalate rice kat atas tu...


view rose buds deco dr dekat...


view Chocalate Cake slice...

First try cupcakes after attended first basic class...

Image
Assalam kengkawan...
Ummi tetap berusaha nak mengupdatekan blog ummi ni....Harap2 kengkawan alam maya ummi sudi melayari dan manatap blog cintakasihummi ni..... Ermm nak cerita pasal hari Jumaat last week...15/04/11....hari tu cousin ummi ada buat housewarming.......maka dgn jemputan tersebut ...apalagi ummi ambik kesempatan lah utk menerai dan mempromote cupcakes yg baru aja ummi belajar...Nasib baik jadi gak cupcakes tu...Alhamdulillah,...ilmu yg dicurah2 oleh sahabat lama ummi ni...dpt gak masuk dlm kepala otak ummi ni...Mmg tak sabaq dah pun nak buat lps attend class hari tu....akhirnya dpt gak merealisasikan hasil tgn sendiri....Harap2 lps ni,...ada lah tempahan masuk..hehehe...tp apa2 pun Cikgu Yus.....nantikan ummi utk advance class plak tau... Mai jamu mata kat bwh ni...kot2 la..berkenan...kalau berkenan bolehlah buat tempahan ye....

Chocalate cupcakes yg belum dideco lagi..siap dibakar....

Hasil cupcakes yg tlh dideco....

Di antara design yg paling ummi suka....

Bunga biru yg ummi s…

Tercapai sudah.....(Basic cupcakes deco class)..

Image
Assalam kengkawan...
Wah2....dah lama sunggoh ummi tak mengupdate blog kesayangan ummi ni.....Malas bin lazy selalu aja mai kat ummi ni...malampau dah ummi ni.....Dah la nak bikin blog ni dulu.punyalah susah...ermm tup2 nak buat malas plak....SEMANGGGAATTTT ummi...ya...lepas ni ummi akan mengrajinkan diri utk mengupdatekan blog ummi ni ye....hihihihi... Apa cerita hari ni....YAAA,...ummi nak cerita pasal hari sabtu baru2 ni...09/04/11....Pada tanggal ni,..ummi telah berjaya merealisasikan impian ummi utk attend class yg berkaitan ngan cake,baking dan decorating ni.... Dah lama tau ummi nak attend class macam ni.....Akhirnya,..tak disangka2 setelah sekian lama tak berjumpa dan terpisah (cewah2),...ex-schoolmate ummi dulu telah menganjurkan class ni...Apalagi ...tak mau ketinggalanlah ummi.... Member ummi ni dah boleh dah dipnggil sifu dah ni....bikin cake,..ambik tempahan cake....cake2 yg semua beliau bikin...ermmm sedappp dan cantik2 belaka...Tak caya ka....Kalau tak caya cer bukak blog n…