Menu lunch pilihan ummi utk hari ini...


Assalam semua,...

Hari ni terlebih rajin la plak...Lama gak ummi tak tayang apa yg ummi masak masa lunch....tp hari ni ummi nak sharelah ngan korang..korang.....semua apa yg ummi masak tgh hari tadi...
Ummi pun baru aja selesai makan lunch...dah kekenyangan ni...dah nak jadi ulaq sawa la plak...mata dah tak larat nak angkat...tambah2 hujan plak dok renyai2....ni yg nak pi ambik bantal ni..hihihi...
Lunch hari ni,..ummi n family makan sambal kerang,labu dan sayur peria pantai rebus belacan dan daging goreng kunyit...perghhhh...terangkat sedapnya...(cewah2....mcm puji diri nampak..hehehe)
Kalau teringin,..mai layan kat bwh ni ye,....

Sambal kerang pedas2.....


Sayur labu air ngan sayur peria pantai masak rebus belacan.Sayur masak ni dulu adalah favourite nenek ummi...mmg sedap dan senang nak dimasaknya...

Bahan2nya:
1 biji labu air - dibuang kulit dan di potong kecil2
1 ikat sayur peria pantai - diambil pucuk dan daun2 yg lembut(boleh didapati di market- sejenis ulam2an)
1 inci belacan*
3 tangkai cili kering*
1 labu bawang besar*
sedikit ikan bilis
air secukupnya
2 keping asam keping
* dimesin halus / ditumbuk kasar pun boleh

Cara2nya:
Masukkan bhn yg dimesin ke dalam periuk bersama2 ngan air dan asam keping.Kemudian masukkkan ikan bilis dan masak atas api..Rebus aja.Setelah dah mendidih baru masukkan sayur2 tadi dan last baru ltkkan garam dan skit gula.



Daging goreng kunyit...Ini menu utk anak2 ummi yg tak berapa suka makan pedasss...

Comments

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..