Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Wednesday, November 24, 2010

Spaghetti Cacamarba hidangan buat anak anak...


Salam blog buat semua...

Bersua kembalii...kembalii...Makan apa lunch tadi?????Hari ni Ummi buat menu spesel buat anak2 Ummi...Menu malassss....simple dan senang...Almaklumlah ye..semua..kan sekarang ni school holidays ,..jadi anak2 mmg dok ada kat umah la...Hari2 memikiorkan nak masak apa buat anak2...Kekadang tu masak..tp tak dimakan pun oleh anak2...Kalau sesapa yg dok kat tempat Ummi mesti rasa boring nak masak..kan...Itu pun ,..nasib baik En.Hubby makan jugak....tp time dinner ajalah..ermmmm...sedihkan...Masak byk2 tp tak habis....membazir aja...Anak2 hanya tau layan makan roti aja...roti...roti..roti...muak lah....Sebenaqnya anak2 Ummi ni seronok sebab holiday..tak yah pi sekolah...boleh maaaiinn aja...tu yg makan pun tak berapa kisah sgt....
Hari ni Ummi buat spaghetti cacamarba .....ermm makan la plak...yalah...menu yg mereka suka...Jenuhlah Ummi ,..kalau hari2 nak buat menu yg anak2 suka...sebab menu yg mereka suka ni...ada gak yg payah dan lambat nak disediakan...tp insyaAllah Ummi akan ushakan jugak...
Jom layan menu lunch anak2 Ummi......





Inilah Spaghetti Cacamarba yg Ummi bikin lunch tadi...Mudah dan simple...Apasal Ummi kasi nama Spaghetti cacamarba...ya rahsianya adalah kerna Ummi ltk mcm2 isi di dlmnya....Nak try ke....Cuba tiru kat bwh ni..Rasa2nya sahabat2 Ummi lagi terror drpd Ummi...

Bahan2nya:
Spaghetti - sepeket (ikut masing2 kalau nak rebus byk mana,...Rebus dulu ye..ltk skit je minyak masak dlm air rebusan tu)
5 sudu makan cili kisar
1 tin tomato puree
2 ulas bwg putih - dihiris halus
1 labu bwg besar - dipotong dadu
1 btg carrot - dipotong dadu memanjang
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji cili hijau - dibuang biji dan dihiris halus2
sedikit hirisan daging
sedikit hirisan ayam
sedikit hirisan isi crab
sedikit garam dan gula sebagai perasa.
sedikit udang yg dibuang kulitnya (senang nak makan)

Cara2 buat kuahnya;
Mula2 tumiskan dulu hirisan bwg putih dan bwg besar sehingga agak2 layu.
Kemudian masukkan cili kisar..masak sekejap
Lepas tu masukkan tomato puree dan gaul sebati.Ltkkan sedikit air..
Setelah itu baru masukkan daging,ayam,udang,crab dan carrot.
Masak sebentar sehingga kuahnya agak2 nak pekat.
Kemudian masukkan garam dan gula.
Last baru masukkan tomato dan hirisan cili hijau tadi..dan gaul sebati..
p/s; ikut citarasa masing2 ye nak pekat camna...

SELAMAT MENCUBA

Monday, November 8, 2010

Homemade mulberry kordial...


Salam semua....
Bersiaran lagi Ummi kali ni...ntahlah..rasanya dah amat lama tak mengupdate blog yg tak seberapa ni...Lazy dtg hari2...tu sebabnya blog kesayangan Ummi ni tak diambil tahu...
Sebenarnya,..byk entry yg nak Ummi masukkan ke dlm blog ni...tp ntah.la..baloq(malas) sunggoh Ummi ni....
Hari ni ada cerita baru....ingat tak lagi ngan pokok mulberry Ummi...Ya..yg Ummi tanam belakang umah Ummi tu..Ermm...sekarang ni pokok ni berbuah lebat sekali...sejak2 Ummi rajin tersangat mencantasnya....Kalau rasa2 tak ingat dan tak pernah baca entry tu...Silalah klik di sini....
Ummi petik buah2 mulberry yg dah masak ranum....banyaknye....hehehe..sukanya Ummi..Hari tu Ummi bikin jeruk ngan buah ni...tp kali ni Ummi try buat kordialnya plak....Then boleh la bancuh ngan air dan taruk plak ais...Ermmmm sedapnya....cam minum jus rosselle la plak...Kalau nak tau....ushar la kat bawah ni ye....


Inilah pokok mulberry Ummi yg tgh lebat buahnya..


Inilah hasil kutipan yg kali kedua....banyak kan....


Rupa buah mulberry yg masak..


Ummi masukkan kesemua buah tadi ke dlm periuk..Kemudian Ummi masukkan 1/2 packet gula dan air.


Setelah itu ,..Ummi masakkanya di atas api sehingga buahnya menjadi kecut dan mengeluarkan warnanya..


Nampak tak tu...dah menggelegak...air dah bertukar warna...


Inilah rupanya...warna yg asli tau...tidak dicampurkan ngan pewarna tiruan.Setelah buah dah betul2 kecut dan warna air menjadi seterang ini..tutup api dan sejukkannya.Kemudian blend kordial tadi sehingga buah betul2 hancur dan tapiskannya..


Nah,...inilah hasilnya...ini setelah ditapis dan Ummi masukkan ke dalam botol..


Kordial mulberry dan jus mulberry..


Setelah dibancuh ngan air dan diletakkan sedikit ais...maka terhasillah JUS MULBERRY...
Dah try minum byk kali...ermmm mmg sedap..tambah2 kalau minum time musim panas....
Rasanya nak mcm Jus Rosselle...Kalau nak rasa..mai la umah Ummi...hehehe...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails