Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Thursday, December 23, 2010

Kesian,..ada org tu demam hari ni....


Salam,..

Hari ni ada org demam la kat umah Ummi ni...Kesian,..si anak ngan si ayah....Sorang tu demam panas dan sorang tu demam selesema....Jadi hari ni melayan karenah org demam la..huhuhu....Damia ni mmg demam dr semalam lagi...tak kebah2...Yg si ayah plak asyik bersin dr blk keja semalam sampai hari ni....Ummi takut benda lain yg tak diingini ,..lebih baik bawa 2 org ini ke klinik...Awal2 pagi lagi kami dah ke klinik....Ingatkan kami la org yg paling awal,..rupa2nya ada lagi org lebih awal dtg ke klinik..hahaha....Jadi kena menunggu la ye.....
Sudah menjadi kebiasaan,..si Damia ni selagi tak ke klinik,..selagi tu lah demam dia tak kebah2...balik aja dr klinik,..ermmm berpeluh2 badan.....dah sihat plak...Damia ni mmg sengaja tau,...mesti kena ke klinik jugak,...baru boleh baik..Yg penting bukan masalah duitnya tp kesihatannya ,...betul tak????
Bila dah demam ,selera makan pun tak adalah kan....????sapa pun kalau dah demam mesti tak berselera nak makan,..termasuklah anak Ummi ni ,..Damia,...Dah dkt 2 hari Damia makan main2 aja,...mungkin sebab sakit tekak kot,...tak pun mulut rasa pahit kan...Oleh sebab itu,...En Hubby cadang baik Ummi buat sup ayam utk makan lunch tadi.....berkhasiat dan biar cepat sembuh....
Yaa...idea yg baik sekali,..hari ni Ummi takyah nak memikior apa yg patut dimasak kan....menu telah tersedia direquest,,..hahahaha...



Sup Ayam Ummi,..Ummi ltk batang seleri ngan tomato buat penambah selera dan seri sup ini...



Sambal ikan bilis garing,...Makan nasi ngan sup diltk plak sambal ni,..pergh..berpeluh2 jadinya...


Cendawan goreng tepung,...ni buat utk anak2 yg 2 org tu...suka sgt ngan cendawan goreng ni...diratah sahaja atau dicicah sos...ermmm sedaapp

Wednesday, December 22, 2010

Gulai Daging ngan rebung madu hidangan hari ini..


Salam ,...

Rebung madu yg Ummi tanam kat tepi umah ni menjadi2 pulak.....Minggu lepas En.Hubby dah kemas2 dan trim2 skit pokok buluh Ummi ni tp masih lagi ia mengeluarkan rebungnya....Sukenya....Ada org cakap,..kalau pokok buluh yg kita tanam tu rajin ditrim,..rebungnya payah nak berhasil..tp pokok ummi dok camtu ...masih menghasilkan rebung...Alhamdulillah ,.rezeki tu......
Semalam En.Hubby ada request kat Ummi,..yg dia teringin nak makan gulai daging ngan rebung....Semenjak dok ambik rebung sendiri ni,..tak pernah lagi Ummi buat gulai daging ngan rebung,..Sebelum ni Ummi ada buat masak lemak rebung dan pajeri rebung aja....
Bab masak ni bukannya pandai sgt,..tp nak menerai dan simple2 aja bolehla....Ummi buat gulai ni cara dan style Ummi,..yg sesimple2nya.....Lunch tadi sedaplah En Hubby makan nasi,..tambah plak Ummi sediakan kerabu taugeh ngan ikan terubuk masin goreng...ermmm apalagi kenalah ngan menu gulai tadi...



Inilah Gulai daging ngan rebung madu....Gulai ni Ummi tak letak kerisik...sbbnya,..En Hubby tak berapa suka kalau ltk kerisik..tambah2 kalau diletak byk....Ummi rasa gulai daging rebung ni sesuai lagi kalau tak diltk kerisik...kuranglah skit kolesterol kan...hehehe..

Bahan2nya:
3 btg rebung dibuang kulitnya dan dikerat kecil2 dan direbus ngan sedikit garam
1/2 kilo daging yg dipotong nipis
rempah daging (Ummi beli rempah yg digiling )
hirisan 6-8 ulas bwg merah,2 ulas bwg putih dan 2 inci halia
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih ngan buah pelaga)
1 mangkuk santan
garam dan sedikit gula
Ummi tak ltk air asam jawa,..sbb Mak Ummi ada cakap daging ni dah ada asidnya tersendiri jd tak ltk air asam jawa/asam keping pun tak apa..

Cara2nya
First sekali Ummi gaulkan hirisan daging tadi ngan rempah buat seketika,.
Kemudian Ummi tumiskan 4 sekawan dulu,..dan hirisan bwg dan halia tadi,..masak hingga wangi
Selepas itu baru masukkan perapan daging ngan rempah tadi,..masak seketika sehingga rempahnya garing dan sebati ngan daging..
Setelah rempah garing dan daging dah lembut,..baru masukkan santan.Masak seketika.
Kemudian baru masukkan rebung yg tlh direbus tadi.Gaul sebati.
Last baru masukkan garam ikut citarasa dan sedikit aja gula...



Menu sampingan pembuka selera,.Ummi buatkan kerabu taugeh.


wah..wah..nilah hidangan lunch Ummi pada hari ini...
Selamat menjamu selera...dan menjamu mata..hehehe..

Tuesday, December 21, 2010

Ha..ha..ha..kek besday sendiri bikin..ok le tu...


Salam blogger,....

Wah...wah....hari ni besday Ummi la....hepi pun ada,..not so hepi pun ada...apasal ek...yelah umur dah bertambah...tp iman bertambah ke tak???...insyaAllah ingin mencapainya setinggi mana yg boleh....Hepi dan bersyukur kerana sehingga saat ini Allah masih panjangkan umur Ummi...dah 34 tahun rupanya Ummi ni ye....lagi 6 tahun...oh my god...become 40 la...Beringat2lah wahai Ummi Aslina...
Tak ada apa yg spesel pd hari ni....yalah..tak ada menu yg istimewa buat dihidangkan buat family tapi yang paaaliiingggg tak disangkanya ialah....En.Hubby membawa balik kek besday buat Ummi dgn surprisenya...wahhh terujalah Ummi dan terkezut pun ado...mau taknya...Ummi sebenarnya dah prepare kek besday sendiri....Jadi hari ni kira Ummi potong dua biji kek la...class gitu...cam artis la plak...potong byk2 keks......hehehehe......Tiada apa yg dpt diucapkan..hanya ngan ucapan terima kasih tak terhingga buat En.Hubby yg masih mengingati besday Ummi...
Untuk menampakkan jugak ada sambutan besday,...Ummi buat la jugak jamuan kecil2lan buat family Ummi aja ye...Ummi goreng la nasi sebagai pelengkap menu.....jadilah kan....Alhamdulillah rezeki tu.....



Ha..ha..ha...kek ni Ummi yg bikin...kek besday sendiri bikin...ok tak...Sebenarnya teringin nak makan kek carrot..lama tak buat...jadi Ummi buat la sempena besday Ummi...



Cantik tak dekonya....malu pun ada ni..yelah...dekonya tak sekemas mcm beli kat kedai almaklumlah..belajaq tak pakai cikgu camgini lah jadinya...kalau chef2 kat luaq ni tgk mesti terbahak2 tgk kek ummi deko ni....anyway...jadilah kann..utk makan sendiri..hehehe...



Taraaa...nilah kek yg disurprise oleh En.Hubby...kaler merah lagii...kaler faveret dia tu sebenaqnya..hahaha....kek ni ..kek sponge...kek yg Ummi bikin tu kek carrot...Terima kasih bebyklah buat En. Hubby ku sayang.....ingat jugak besday Ummi yg umurnya dah ber++++++



Utk menampakkan hari ni ada sambutan besday ...jadi Ummi buatkan nasi goreng sebagai tambahan...En.Hubby kan baru aja blk keja..dah tentu lapor...jadi jamu makan nasi goreng ni ngan keks jadilah....ok le tu kan...kan...



Wah2......keks besday Ummi la....mengalahkan erra fazira ngan siti nurhaliza la plak...byks keks dipotong..hehehe....



Inilah jamuan kecil2lan family Ummi...Gambar2 yg Ummi postkan ni bukannya nak menunjuk2 kat semua ye...saja nak kongsi cerita apa yg terjadi hari ni.....Selamat melayanlah entry ni....

Wednesday, December 8, 2010

Semalam bikin....


Salam blogging...

Tahap kerajinan Ummi dok mai dah ni....rasa cam nak try ja mcm2 resepi yg dok ada dlm internet dan rasanya dah nak jadi senarai menunggu utk ditrykan..hehehe...camlah Ummi ni terra sangat...tp tak salahkan Ummi mencuba....
Ummi ni bila dah mula menerai....nak try aja.....sampai kekadang tu Ummi buatkan sesuatu juadah tu...tak habiss....Sebenaqnya nak ceritalahkan...semalam Ummi ada buat kek batik....atau sesetengah org tu panggil kek jawa....Ummi pakai resepi yg Mak Ummi selalu bikin cuma kali ni Ummi buat perubahan ngan cara menyusun biskut2nya...Ummi tgk dari blog2 kengkawan....ermmm tak sangka cantik gak ye....lepas tu Ummi taruk plak coklat frosting kat atas kek tu....perghhh...rasanya penuh berkrim ngan coklat tuh....Itupun En Hubby Ummi masih komen ,...katanya...coklat tak berapa byk sgt...tp bagi ummi kali ini kek batik yg Ummi bikin ni lebih coklatnya...dan lembab2 plak tu kalau dikeluarkan dr peti sejuk....
Dulu,.Ummi tak berapa suka gak ngan kek batik ni....tapi setelah di make over oleh Ummi...ermm rasanya kek ni dah masuk dlm senarai feveret Ummi.Meh kita layanlah ye pic2nya...nak rasa?... try buat sendiri ye..hehehe.....



Sorrylah ye...gambaq tak berapa cantikk.....
Lihatlah susunan biskutnya...lain dari yg pernah Ummi buatkan dulu....tersusun..mcm kek lapis la plak...Kalau nak resepinya bolehlah korek kat sini ye....

Tuesday, December 7, 2010

Masak Lomak Cili Api style Ummi....


Salam semua,..

Hari baru bagi tahun yg baru...harap2 apa yg kita azamkan buat tahun baru ni akan tercapai....Macam mana ngan azam tahun lps...ermm ada yg dah terlaksanakah...bagi Ummi...azam dulu dan kini ttp sama aja...nak jadi yg lebih baik dan inginkan kesihatan yg amat baik buat ahli keluarga Ummi.
Hari ni Ummi nak kongsi dan nak tayanglah sekali apa yg Ummi bikin rajin sgt lunch tadi...hahaha...cacamarba kan ayat Ummi ni...Hari ni Ummi bikin Masak lemak cili api kepala ikan merah utk lunch tadi dan merangkap dinner sekali....Yalah kan...En.Hubby makan waktu dinner aja....lunch tak sempat..kerna kerja....
Ummi ni taklah pandai sesangat memasak tp utk berkongsi tu bolehlah...ilmukan mmg perlu dikongsi...jgn kedekut2 ya....Lain org,..lain cara masaknya...Masak lemak cili api ni...bukan lah expert Ummi w/pun ayah Ummi ni org nogori....tp kalau nak buat utk mkn family tu kira ok lah..Inilah hasil air tgn Ummi yg tak seberapa ni......pedass la jugak....



Masak Lemak Cili Api
Nak buetnyo sonang ajo...

Bahan2nya : Kepala ikan merah,terung panjang dipotong 4,cili padi (10-12bij) ditumbuk,1inci kunyit hidup ditumbuk,5 ulas bwg merah dihiris,1 ulas bwg putih dihiris,2 inci halia dihiris,santan pekat 1 mangkuk,asam keping 2kpg,1 btg serai dititik,garam dan sedikit gula.

Cara2nya: Masukkan cili padi,kunyit hidup,bwg merah,bwg putih,serai dan halia bersama sedikit air ke dlm periuk.Masak seketika.Kemudian masukkan santan dan asam kpg dan kacau jgn sampai pecah minyak.Lepas tu masukkan terung tadi dan masak hingga lembut.Last masukkan kepala ikan merah,garam dan sedikit gula..Masak hingga agak2 pekat...

Monday, December 6, 2010

Rebung Madu.....


Salam Maal Hijrah,....

Salam buat semua...Ummi harap sahabat2 Ummi dlm keadaan yg baik dan sihat...tambah2 sekarang ni kan cuti sekolah..mesti ada yg tgh enjoy bercuti dan berholiday...
Pagi tadi Ummi belek2 la kat tepi umah Ummi....ya lah...Ummi ada tanam lebih kurang 5 pohon buluh madu....Belek punya belek...nampak ada rebung yg boleh diambil ni..apalagi...hajat nak buat pajeri rebung mesti jadi la...Pohon buluh Ummi ni semakin menjadi2 sekarang...dah byk rebung yg Ummi kutip..dan kasi kat mak la,..makcik la..dan jiran Ummi...Ummi pun dah makan rebung ni kira dah 2X dah la...Sedap lagi makan rebung yg fresh dari rebung yg dibuat jeruk...
Hari ni hajat Ummi nak bikin pajeri rebung tercapailah sudah.....Inilah hasilnya...jeng..jeng..




Pajeri rebung madu..

Kalau nak resepinya...bolehla lihat disini..sama aja caranya cuma Ummi gantikan ikan bilis ngan udang kering...

nota: terlupa la plak nak snap gambaq pohon buluh Ummi..lain kalilah ye...

Wednesday, November 24, 2010

Spaghetti Cacamarba hidangan buat anak anak...


Salam blog buat semua...

Bersua kembalii...kembalii...Makan apa lunch tadi?????Hari ni Ummi buat menu spesel buat anak2 Ummi...Menu malassss....simple dan senang...Almaklumlah ye..semua..kan sekarang ni school holidays ,..jadi anak2 mmg dok ada kat umah la...Hari2 memikiorkan nak masak apa buat anak2...Kekadang tu masak..tp tak dimakan pun oleh anak2...Kalau sesapa yg dok kat tempat Ummi mesti rasa boring nak masak..kan...Itu pun ,..nasib baik En.Hubby makan jugak....tp time dinner ajalah..ermmmm...sedihkan...Masak byk2 tp tak habis....membazir aja...Anak2 hanya tau layan makan roti aja...roti...roti..roti...muak lah....Sebenaqnya anak2 Ummi ni seronok sebab holiday..tak yah pi sekolah...boleh maaaiinn aja...tu yg makan pun tak berapa kisah sgt....
Hari ni Ummi buat spaghetti cacamarba .....ermm makan la plak...yalah...menu yg mereka suka...Jenuhlah Ummi ,..kalau hari2 nak buat menu yg anak2 suka...sebab menu yg mereka suka ni...ada gak yg payah dan lambat nak disediakan...tp insyaAllah Ummi akan ushakan jugak...
Jom layan menu lunch anak2 Ummi......





Inilah Spaghetti Cacamarba yg Ummi bikin lunch tadi...Mudah dan simple...Apasal Ummi kasi nama Spaghetti cacamarba...ya rahsianya adalah kerna Ummi ltk mcm2 isi di dlmnya....Nak try ke....Cuba tiru kat bwh ni..Rasa2nya sahabat2 Ummi lagi terror drpd Ummi...

Bahan2nya:
Spaghetti - sepeket (ikut masing2 kalau nak rebus byk mana,...Rebus dulu ye..ltk skit je minyak masak dlm air rebusan tu)
5 sudu makan cili kisar
1 tin tomato puree
2 ulas bwg putih - dihiris halus
1 labu bwg besar - dipotong dadu
1 btg carrot - dipotong dadu memanjang
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji cili hijau - dibuang biji dan dihiris halus2
sedikit hirisan daging
sedikit hirisan ayam
sedikit hirisan isi crab
sedikit garam dan gula sebagai perasa.
sedikit udang yg dibuang kulitnya (senang nak makan)

Cara2 buat kuahnya;
Mula2 tumiskan dulu hirisan bwg putih dan bwg besar sehingga agak2 layu.
Kemudian masukkan cili kisar..masak sekejap
Lepas tu masukkan tomato puree dan gaul sebati.Ltkkan sedikit air..
Setelah itu baru masukkan daging,ayam,udang,crab dan carrot.
Masak sebentar sehingga kuahnya agak2 nak pekat.
Kemudian masukkan garam dan gula.
Last baru masukkan tomato dan hirisan cili hijau tadi..dan gaul sebati..
p/s; ikut citarasa masing2 ye nak pekat camna...

SELAMAT MENCUBA

Monday, November 8, 2010

Homemade mulberry kordial...


Salam semua....
Bersiaran lagi Ummi kali ni...ntahlah..rasanya dah amat lama tak mengupdate blog yg tak seberapa ni...Lazy dtg hari2...tu sebabnya blog kesayangan Ummi ni tak diambil tahu...
Sebenarnya,..byk entry yg nak Ummi masukkan ke dlm blog ni...tp ntah.la..baloq(malas) sunggoh Ummi ni....
Hari ni ada cerita baru....ingat tak lagi ngan pokok mulberry Ummi...Ya..yg Ummi tanam belakang umah Ummi tu..Ermm...sekarang ni pokok ni berbuah lebat sekali...sejak2 Ummi rajin tersangat mencantasnya....Kalau rasa2 tak ingat dan tak pernah baca entry tu...Silalah klik di sini....
Ummi petik buah2 mulberry yg dah masak ranum....banyaknye....hehehe..sukanya Ummi..Hari tu Ummi bikin jeruk ngan buah ni...tp kali ni Ummi try buat kordialnya plak....Then boleh la bancuh ngan air dan taruk plak ais...Ermmmm sedapnya....cam minum jus rosselle la plak...Kalau nak tau....ushar la kat bawah ni ye....


Inilah pokok mulberry Ummi yg tgh lebat buahnya..


Inilah hasil kutipan yg kali kedua....banyak kan....


Rupa buah mulberry yg masak..


Ummi masukkan kesemua buah tadi ke dlm periuk..Kemudian Ummi masukkan 1/2 packet gula dan air.


Setelah itu ,..Ummi masakkanya di atas api sehingga buahnya menjadi kecut dan mengeluarkan warnanya..


Nampak tak tu...dah menggelegak...air dah bertukar warna...


Inilah rupanya...warna yg asli tau...tidak dicampurkan ngan pewarna tiruan.Setelah buah dah betul2 kecut dan warna air menjadi seterang ini..tutup api dan sejukkannya.Kemudian blend kordial tadi sehingga buah betul2 hancur dan tapiskannya..


Nah,...inilah hasilnya...ini setelah ditapis dan Ummi masukkan ke dalam botol..


Kordial mulberry dan jus mulberry..


Setelah dibancuh ngan air dan diletakkan sedikit ais...maka terhasillah JUS MULBERRY...
Dah try minum byk kali...ermmm mmg sedap..tambah2 kalau minum time musim panas....
Rasanya nak mcm Jus Rosselle...Kalau nak rasa..mai la umah Ummi...hehehe...


Thursday, October 21, 2010

Baking cake again!!!!!!


Salam semua,..

Ptg ni mendung aja kat kawasan tempat tinggal Ummi..Yalah kan..setelah lbh kurang seminggu tak hujan,..tiba2 hujan jugak hari ni....Baru rasa sejuk dan nyaman ..Kalau tidak panas terik sgt...Alhamdulillah...setiap kejadian yg dijadikan Allah itu ada hikmahnya ye....
Malam ni Ummi nak balik ke umah Mak Ummi di Sg.Petani...jadi atas permintaan Mal minggu lps..sudah Ummi tunaikan hari ni dan tunggu ajalah ye Mak...Ina akan bawa blk apa yg Mak minta...
Sebenarnya minggu lps ,..Mak ada minta Ummi buatkan kek sarang lebah...Ummi tak pernahlah cuba buat lagi..takut tak jadi pun ada....yalah kan...takut tak nampak la plak sarang lebahnya..hehehe...Tapi kalau tak cuba masakan akan tahu buat kek ni kan...Ummi ambik resepi ni dari pamplet yg Ummi dpt semasa Ummi bershopping di Tesco masa bulan posa hari tu...Nak try lama dah..ttp tertangguh..Memandangkan Mak dah buat permintaan..jd Ummi cubalah...
Ummi cuba buat ikut step by step dan hati2 plak tu..takut terlepas step tak jadi la plak nanti....
Finally success juga ya cubaan Ummi...Taraa....jadi sudah Kek Sarang Lebah...


Inilah buku resepi yg Ummi dpt semasa shopping hari tu....Mmg menarik resepi2 kat dlmnya..dan nanti pasti Ummi akan cuba resepi yg lain plak..


..Inilah rupa m/suratnya.


Terima kasih ye buat Puan Aida Osman dari Selangor yg menyumbang resepi ini.....


Taraa....inilah rupa Kek Sarang Lebah versi Ummi...Dlm resepi disuruhnya bakar kek ni..ttp Ummi mengukusnya....Ok kan..jadi kan..hehehe..


Rupa kek versi Ummi jarak dekat..nampak tak sarangnya????Jika anda nak cuba resepi ni...kat bwh ni Ummi sertakan resepinya...Selamat Mencuba..

Bahan2nya:
1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega (Ummi guna 2 sudu besar butter)
1 cwn susu pekat manis (Ummi ltk 3/4 cwn aja)
1 cwn tepung naik sendiri / tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara2nya:
1) Masukkan gula pasir dlm periuk,masak hingga gula cair dan menjadi perang,tuang air panas sikit demi sikit hingga habis,kacau rata(berhati2 sbb masa tuang air,gula tadi akan memercik)

2) Masukkan mentega/butter,kacau hingga cair dan sejukkan

3) Putar telur hingga kembang dan pekat.Masukkan susu pekat manis,kacau rata.Masukkan tepung,kacau rata dan akhir sekali masukkan adunan no.1 dan juga esen vanilla.Gaul rata dan perap adunan selama 2-3 jam.

4)Tuang dlm tin yg tlh di lengserkan ngan mentega dan alas dasar tin ngan kerajang aluminium,bakar dlm ketuhar yg tlh dipanaskan pd suhu 170 darjah celcius selama 1 jam /hingga masak.Sejukkan sebelum memotong..(Dlm kes ni,..Ummi hanya mengukusnya)

Tuesday, October 19, 2010

Kerja..kerja..kerja...tak habis2 ngan kerja...


Salam semua...

Kembali Ummi di sini...di sini...Hari ni awal la plak Ummi update blog..mau taknya...kheja2 kat umah ni dah beres...termasuklah bab main masak2...hehehe.....Danish dah pi sekolah...cuma nak tunggu Faris la plak balik dr sekolah....Ptg hantaq Faris pi sekolah plak...ermmmm...macam tu lah rutin harian seorang Ummi yg tak bekerja ni....Ni pun kira kerja la jugak kan...Jgn ingat housewife ni tak busy...byk masa lepak la....masa tidoq la....jgn...jgn...Jadi housewife la kerja paling byk...Dok di umah ,kerja tak habis2 sampai la ke malam ..Sebelum tidoq malam pun masih ada kerja....Cuma...housewife ni boleh arrange dan manage time utk buat kerja...Bagi Ummi plak...hari2 Ummi mesti manage setiap kerja tu...masa bila nak basuh kain...sapu sampah...masak...dan macam2 lagi...Kena ada timeline tau....jgn ingat kerja kat ofis aja ada dateline...kerja di rumah pakai timeline lagi...hehehe....
Hari ni Ummi finish kerja utk separuh hari ni lbh awal...Masak pun Ummi dah siap pukul 9.30am tadi....hahaha.....Syiok ooo....dah leh rest sekejap...Ummi masak yg simple 2 aja...Ummi buat Gulai Ikan Sembilang,Ikan Masak Tauchu ngan Buncis Goreng Telur......jadilah kan menu utk lunch sampai dinner hari ni....Yg pastinya...En Hubby blk kerja dpt makan....ye...



Gulai Ikan Sembilang


Ikan Masak Tauchu

Ala resepi2nya mudah aja..Ummi rasa ummi pernah dah kot ltk resepi masak tauchu ni...Utk gulai plak ...buat cam kita buat kari ikan biasa cuma tambahkan daun kesom ngan bunga kantan aja..sebab gulai ikan sembilang mmg kena ltk benda tu ..baru sedap..

Sunday, October 17, 2010

Ingin menjadi isteri yg solehah...??????


Salam,

Ummi baru ja terbaca artikel ni...Ummi rasa ia amat berguna buat kita yg bergelar seorang isteri...Mudah2an ia dpt memberi manfaat buat kita semua....Jgn malas plak nak baca ya...Ummi juga nak say tq la buat empunya artikel ni....kita sharing2 lah ye...barulah ilmu itu berpanjangan dan masing beroleh keberkatan...


Panduan Isteri Solehah

1. Apabila berbual bercakap atau berbincang, gunakan hubungan mata, gerak hati, pegang tangan erat-erat, duduk rapat-rapat, baring bersama dan bernafas serentak, ajak atau biarkan pasangan anda berbaring di atas ribaan.

2. Cuba masak yang paling sedap unutk suami setiap masa. Usah paksa suami komen apabila dia hanya berdiam diri.

3. Temankan pasangan apabila melakukakn kerja bersendirian pada waktu malam.

4. Letakkan barang-barang keperluan suami di tempat lazim agar mudah dia mendapatkannya.

5. Tolong bawa barang walaupun suami kita mampu membawa semua.

6. Bacakan berita yang menarik perhatian pasangan atau buat keratan berita yang disukainya daripada akhbar atau majalah.

7. Megemas tempat tidur umpama baru kahwin.

8. Ceritakan karenah anak yang membuatkan anda gembira atau geli hati kepada pasangan.

9. Usah dera pasangan secara fizikal atau batin .

10. Tunjukkan minat mengenai perkara yang dilakukan pasangan, kerja yang dibuat dan orang yang ditemui.

11. Apabila pasangan kurang sihat, beri perhatian sewajarnya. Manjakan pasangan seperti kita memanjakan anak.

12. Beri tindak balas positif apabila mendegar pasangan bercerita.

13. Masuk tidur bersama-sama dengan pasangan. Jika kita ingin tidur dahulu, minta kebenaran daripada pasangan.

14. Salam/peluk/cium dan belai pasangan sebelum bertugas.

15. Cuba ketawa apabila pasangan buat lawak atau bercerita sesuatu yang melucukan.

16. Ucapkan terima kasih atas setiap khidmat pasangan.

17. Cari masa untuk berdua-duaan sekali sekala.

18. Berkelah bersama pasangan.

19. Doakan pasangan supaya bahagia di dunia dan akhirat (tanpa pegetahuannya).

20. Pelawa pasangan berjalan-jalan tanpa anak.

21. Cuba berikan apa-apa yang pasangan hajati.

22. Nyatakan yang ada merinduinya bila berjauhan.

23. Sesekali buat kuih kegemaran suami.

24. Beribadah atau menyertai kegiatan di gimnasium bersama-sama.

25. Usah menghukum pasangan jika dia mengecewakan anda tanpa sengaja.

26. Maafkan pasangan jika dia terlupa buat sesuatu untuk anda.

27. Minta maaf dengan segera jika melukakan hati hatinya.

28. Cuba fahami pasangan jika dia membangkang atau enggang membantu.

29. Apabila suami minta maaf, terima dengan kasih sayang. Usah jual mahal sangat. Ingat, kebanyakan suami berasa sukar untuk meminta maaf daripada isteri.

30. Pamerkan keseronokan apabila berhubungan intim.

31. Tunjukkan simpati dan bantu pasangan mencari barang yang hilang atau tersalah letak.

32. Nyatakan dengan hikmah kepada suami jika anda tidak mengemari pilihannya seperti pakaian, tempat makan, lauk-pauk dan destinasi percutian.

33. Berkongsi perasaan negatif dengan pasangan secara terbuka tanpa menyalahkannya.

34. Jangan mengesa suami melakukan sesuatu yang sememangnya ingin dilakukan kerana ini boleh menyebabkan suami tawar hati.

35. Elak memberi penjelasan dengan panjang lebar. Suami sering melenting apabila isteri “bersyarah” panjang lebar kerana ini menunjukkan seolah-olah isteri tidak percaya pada suami.36. Elak menjadikan suami berasa tidak mampu, tidak layak dan tidak berkebolehan.

37. Ramai suami seronok dan selesa sekadar duduk bersama isteri. Justeru, isteri perlu sanggup berbual dan bercerita tanpa banyak tindak balas daripada suami.

38. Jangan cabar pasangan

39. Apabila berselisih faham atau bertengkar, fokus pasa masalah yang sedang dibahaskan dan usah ungkit perkara lalu.

40. Beri dan perbaharui kepercayaan kepada pasangan sepenuhnya setiap masa. Jangan suka mengenang rekod lama dan usah melabel pasangan berdasarkan rekod itu.

41. Jangan ingkar mengenai perkara yang telahpun dipersetujui. Pasangan akan berkecil hati jika anda menyatakan persetujuan tetapi tidak bertindak seperti dipersetujui bersama.

42. Isteri mempunyai kelebihan dalam memahami suami. Justeru, jadilah si Kembang Cina. Fahami hakikat bahawa kebanyakan suami mengalami kesukaran memahami isteri.

43. Ramai suami berasa janggal dan malu menyatakan sayang pada isteri. Justeri isteri perlu membaca perlakuan suami yang menunjukkan kasih sayangnya. Usah paksa suami meluahkan perasaan. Sesungguhnya, “action speaks louder than words”.

44. Cemburu tanda sayang tetapi jangan keterlaluan kerana boleh menyebabkan pasangan anda menjadi rimas dan serba salah.

45. Untuk merangsangkan suami pamerkan kasih sayang dan puji selalu.

46. Elak menasihat suami jika tidak diminta. Isteri meminta nasihat unutk bermanja tetapi bagi suami itu satu kelemahan.

47. Apabila pasangan berkata atau berbuat sesuatu yang menyakiti hati, adalah lebih baik untuk mencari kepastian daripadanya. Usah membuat tanggapan sendiri yang mungkin tersilap.

48. Selepas berusah bersungguh-sungguh, berdoa dan bertawakal kepada ALLAH SWT semoga hidup kita bahagia di dunia dah akhirat, amin . . .





Tips-tips untuk isteri solehah :

1. Mentaati Perintah Allah s.w.t dengan mengerjakan segala perintah suami dengan kehendak Allah s.w.t

2. Bersikap malu terhadap suami

3. Sentiasa melembutkan percakapan di hadapan suami

4. Hendaklah mendiamkan diri ketika suami sedang berkata-kata

5. Berdiri tegak sebagai menghormati suami pulang dan perg

i6. Hendaklah sentiasa menyerahkan diri apabila suami memerlukan

7. Memakai wangi-wangian di hadapan suami (bersolek)

8. Menghiaskan diri untuk suami

9. Tidak berhias dan memakai wangian semasa ketiadaan suami

10. Memelihara mulut dari bau-bauan yang tidak menyenangkan suami

11. Tidak mengkhianati dan melakukan curang terhadap suami semasa ketiadaannya

12. Hendaklah sentiasa menghormati keluarga suami

13. Hendaklah bersyukur di atas segala yang disediakan suami

14. Sentiasa bersedia serta rela disentuh suami bila sahaja dikehendakinya

15. Tidak melakukan puasa sunat kecuali dengan keizinan suami

16. Tidak keluar rumah tanpa kebenaran suami.





Ciri-ciri Isteri Solehah -

- Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami ialah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumah tangga. Tiada siapapun boleh menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri. Satu kurniaan Allah yang meletakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya. Firman Allah: Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa: 34).

- Memberi keutamaan hak suami kerana bagi seorang isteri tidak ada hak yang lebih utama kepadanya selain hak suami. Aisyah r.a. pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh seorang isteri. Rasulullah s.a.w. menjawab, suaminya. Apabila ditanya mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh suami. Baginda menjawab, ibunya. (Hadis riwayat Hakim).

- Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumah tangga. Isteri ialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekali gus menggugat keharmonian rumah tangga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri.

- Bijaksana mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang di luar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami.

- Sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin. Rasulullah s.a.w. bersabda: Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah.

Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu.

Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya. (Riwayat Ibnu Majah).

Isteri wajib mentaati perintah suaminya selagi ia tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Tetapi sayangnya ramai di kalangan suami yang menyalahgunakan pengertian taat ini. Mereka mengambil kesempatan untuk membebankan isteri dengan pelbagai hal yang tidak wajar.

- Berusaha menambah ilmu pengetahuan dan mempertingkatkan nilai-nilai akhlak yang murni supaya sejajar dengan petunjuk yang diarahkan oleh Islam mengenai sahsiah seorang isteri yang seharusnya dipilih oleh suami. Sabda Rasulullah s.a.w., Seorang wanita itu dinikahi kerana salah satu daripada sifat-sifat utamanya; kejelitaannya, hartanya, akhlaknya dan agamanya. Hendaklah kamu memilih wanita yang memiliki agama dan akhlak, kamu akan beruntung kelak. (Riwayat Ahmad).

- Mempunyai sifat redha, yakin diri serta tawakal kepada Allah untuk menghadapi sebarang masalah dan cabaran hidup berkeluarga selaras dengan firman Allah, Bergaullah dengan isteri-isteri kamu menurut cara yang wajar dan baik. Sekiranya kamu berasa tidak senang disebabkan perangai mereka, bersabarlah mungkin dalam perkara yang kamu tidak suka itu Allah menjadikan kebaikan yang banyak. (An-Nisa: 19). Walaupun ayat ini ditujukan kepada suami, pengajaran yang terkandung amat perlu menjadi panduan kepada para isteri. Setiap orang hendaklah menyedari hakikat bahawa tiada seorang pun yang cukup sempurna dalam segala aspek.

Oleh kerana itu kita perlu berusaha memperbetulkannya dan menyelesaikannya. Rasulullah memberi panduan, Janganlah seorang suami yang mukmin membenci isteri yang mukminah disebabkan tingkah lakunya. Jika ia tidak berkenan kepada satu daripada tingkah lakunya, tentu masih ada tingkah lakunya yang lain amat disenanginya. (Hadis sahih).

- Membantu dan menolong suaminya agar menjadi anak yang sedia berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya, lebih-lebih lagi ibunya yang telah lanjut usia, uzur dan miskin kerana tanggungjawab anak lelaki lebih berat dan lebih utama terhadap kedua-dua ibu bapanya.

- Bersedia menjadi penyokong kuat kepada perjuangan suaminya iaitu perjuangan yang tidak menyimpang dari garis-garis yang dibenarkan oleh Islam. Sabda Rasulullah s.a.w., Allah memberi rahmat kepada seorang isteri yang jika ia bangun malam dan solat, ia membangunkan suaminya supaya sembahyang bersamanya. Tetapi sekiranya suaminya enggan, direnjiskan air ke muka suaminya dengan penuh kasih sayang.

- Berusaha menjadi ibu yang baik, bertanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anaknya menjadi baik dan dapat melaksanakan hukum-hakam agama, berakhlak mulia sehingga menjadi teladan kepada orang ramai. Inilah sebahagian daripada sahsiah isteri yang seharusnya ada pada setiap wanita untuk mencapai kesempurnaan hidup berkeluarga dan mendapat keredhaan Allah yang diharapkan oleh setiap suami seperti doa Nabi Daud a.s.: "Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah, yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan akhiratku.''


Source : http://sufisalafi.blogspot.com/

http://www.facebook.com/murahjual2


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails