Baking cake again!!!!!!


Salam semua,..

Ptg ni mendung aja kat kawasan tempat tinggal Ummi..Yalah kan..setelah lbh kurang seminggu tak hujan,..tiba2 hujan jugak hari ni....Baru rasa sejuk dan nyaman ..Kalau tidak panas terik sgt...Alhamdulillah...setiap kejadian yg dijadikan Allah itu ada hikmahnya ye....
Malam ni Ummi nak balik ke umah Mak Ummi di Sg.Petani...jadi atas permintaan Mal minggu lps..sudah Ummi tunaikan hari ni dan tunggu ajalah ye Mak...Ina akan bawa blk apa yg Mak minta...
Sebenarnya minggu lps ,..Mak ada minta Ummi buatkan kek sarang lebah...Ummi tak pernahlah cuba buat lagi..takut tak jadi pun ada....yalah kan...takut tak nampak la plak sarang lebahnya..hehehe...Tapi kalau tak cuba masakan akan tahu buat kek ni kan...Ummi ambik resepi ni dari pamplet yg Ummi dpt semasa Ummi bershopping di Tesco masa bulan posa hari tu...Nak try lama dah..ttp tertangguh..Memandangkan Mak dah buat permintaan..jd Ummi cubalah...
Ummi cuba buat ikut step by step dan hati2 plak tu..takut terlepas step tak jadi la plak nanti....
Finally success juga ya cubaan Ummi...Taraa....jadi sudah Kek Sarang Lebah...


Inilah buku resepi yg Ummi dpt semasa shopping hari tu....Mmg menarik resepi2 kat dlmnya..dan nanti pasti Ummi akan cuba resepi yg lain plak..


..Inilah rupa m/suratnya.


Terima kasih ye buat Puan Aida Osman dari Selangor yg menyumbang resepi ini.....


Taraa....inilah rupa Kek Sarang Lebah versi Ummi...Dlm resepi disuruhnya bakar kek ni..ttp Ummi mengukusnya....Ok kan..jadi kan..hehehe..


Rupa kek versi Ummi jarak dekat..nampak tak sarangnya????Jika anda nak cuba resepi ni...kat bwh ni Ummi sertakan resepinya...Selamat Mencuba..

Bahan2nya:
1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega (Ummi guna 2 sudu besar butter)
1 cwn susu pekat manis (Ummi ltk 3/4 cwn aja)
1 cwn tepung naik sendiri / tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara2nya:
1) Masukkan gula pasir dlm periuk,masak hingga gula cair dan menjadi perang,tuang air panas sikit demi sikit hingga habis,kacau rata(berhati2 sbb masa tuang air,gula tadi akan memercik)

2) Masukkan mentega/butter,kacau hingga cair dan sejukkan

3) Putar telur hingga kembang dan pekat.Masukkan susu pekat manis,kacau rata.Masukkan tepung,kacau rata dan akhir sekali masukkan adunan no.1 dan juga esen vanilla.Gaul rata dan perap adunan selama 2-3 jam.

4)Tuang dlm tin yg tlh di lengserkan ngan mentega dan alas dasar tin ngan kerajang aluminium,bakar dlm ketuhar yg tlh dipanaskan pd suhu 170 darjah celcius selama 1 jam /hingga masak.Sejukkan sebelum memotong..(Dlm kes ni,..Ummi hanya mengukusnya)

Comments

  1. AS,..RUPANYA NI LA KEK SARANG LEBAH...KITA DOK PANGGE APAM GULA HANGUS JA...RUPANYA SAMA...THANK YOU FOR THE RECIPE..ESOK NAK CUBA!

    ReplyDelete
  2. Salam ummi,

    so far tak pernah buat kek sarang lebah ni...mesti nak pandai buat sarang2 nya kan...

    boleh cuba lah..tq for sharing.

    ReplyDelete
  3. watie: try jgn tak try..saya pun jenis suka menerai....tak sangka jadi la plak..

    Nuridah: alah ummi pun dulu tak penah buat tp teringin nak makan punya pasai..try buat la jugak..

    ReplyDelete
  4. mama sata teror buat kek nie ,.. tp dia ada tmbah tepung koko.. rasa dia lg gempak.. tp tak tahu apa yang dia kurangkan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..