Posts

Showing posts from December, 2010

Kesian,..ada org tu demam hari ni....

Image
Salam,..
Hari ni ada org demam la kat umah Ummi ni...Kesian,..si anak ngan si ayah....Sorang tu demam panas dan sorang tu demam selesema....Jadi hari ni melayan karenah org demam la..huhuhu....Damia ni mmg demam dr semalam lagi...tak kebah2...Yg si ayah plak asyik bersin dr blk keja semalam sampai hari ni....Ummi takut benda lain yg tak diingini ,..lebih baik bawa 2 org ini ke klinik...Awal2 pagi lagi kami dah ke klinik....Ingatkan kami la org yg paling awal,..rupa2nya ada lagi org lebih awal dtg ke klinik..hahaha....Jadi kena menunggu la ye..... Sudah menjadi kebiasaan,..si Damia ni selagi tak ke klinik,..selagi tu lah demam dia tak kebah2...balik aja dr klinik,..ermmm berpeluh2 badan.....dah sihat plak...Damia ni mmg sengaja tau,...mesti kena ke klinik jugak,...baru boleh baik..Yg penting bukan masalah duitnya tp kesihatannya ,...betul tak???? Bila dah demam ,selera makan pun tak adalah kan....????sapa pun kalau dah demam mesti tak berselera nak makan,..termasuklah anak Ummi ni ,..Dami…

Gulai Daging ngan rebung madu hidangan hari ini..

Image
Salam ,...
Rebung madu yg Ummi tanam kat tepi umah ni menjadi2 pulak.....Minggu lepas En.Hubby dah kemas2 dan trim2 skit pokok buluh Ummi ni tp masih lagi ia mengeluarkan rebungnya....Sukenya....Ada org cakap,..kalau pokok buluh yg kita tanam tu rajin ditrim,..rebungnya payah nak berhasil..tp pokok ummi dok camtu ...masih menghasilkan rebung...Alhamdulillah ,.rezeki tu...... Semalam En.Hubby ada request kat Ummi,..yg dia teringin nak makan gulai daging ngan rebung....Semenjak dok ambik rebung sendiri ni,..tak pernah lagi Ummi buat gulai daging ngan rebung,..Sebelum ni Ummi ada buat masak lemak rebung dan pajeri rebung aja.... Bab masak ni bukannya pandai sgt,..tp nak menerai dan simple2 aja bolehla....Ummi buat gulai ni cara dan style Ummi,..yg sesimple2nya.....Lunch tadi sedaplah En Hubby makan nasi,..tambah plak Ummi sediakan kerabu taugeh ngan ikan terubuk masin goreng...ermmm apalagi kenalah ngan menu gulai tadi...


Inilah Gulai daging ngan rebung madu....Gulai ni Ummi tak letak kerisi…

Ha..ha..ha..kek besday sendiri bikin..ok le tu...

Image
Salam blogger,....
Wah...wah....hari ni besday Ummi la....hepi pun ada,..not so hepi pun ada...apasal ek...yelah umur dah bertambah...tp iman bertambah ke tak???...insyaAllah ingin mencapainya setinggi mana yg boleh....Hepi dan bersyukur kerana sehingga saat ini Allah masih panjangkan umur Ummi...dah 34 tahun rupanya Ummi ni ye....lagi 6 tahun...oh my god...become 40 la...Beringat2lah wahai Ummi Aslina... Tak ada apa yg spesel pd hari ni....yalah..tak ada menu yg istimewa buat dihidangkan buat family tapi yang paaaliiingggg tak disangkanya ialah....En.Hubby membawa balik kek besday buat Ummi dgn surprisenya...wahhh terujalah Ummi dan terkezut pun ado...mau taknya...Ummi sebenarnya dah prepare kek besday sendiri....Jadi hari ni kira Ummi potong dua biji kek la...class gitu...cam artis la plak...potong byk2 keks......hehehehe......Tiada apa yg dpt diucapkan..hanya ngan ucapan terima kasih tak terhingga buat En.Hubby yg masih mengingati besday Ummi... Untuk menampakkan jugak ada sambutan be…

Semalam bikin....

Image
Salam blogging...
Tahap kerajinan Ummi dok mai dah ni....rasa cam nak try ja mcm2 resepi yg dok ada dlm internet dan rasanya dah nak jadi senarai menunggu utk ditrykan..hehehe...camlah Ummi ni terra sangat...tp tak salahkan Ummi mencuba.... Ummi ni bila dah mula menerai....nak try aja.....sampai kekadang tu Ummi buatkan sesuatu juadah tu...tak habiss....Sebenaqnya nak ceritalahkan...semalam Ummi ada buat kek batik....atau sesetengah org tu panggil kek jawa....Ummi pakai resepi yg Mak Ummi selalu bikin cuma kali ni Ummi buat perubahan ngan cara menyusun biskut2nya...Ummi tgk dari blog2 kengkawan....ermmm tak sangka cantik gak ye....lepas tu Ummi taruk plak coklat frosting kat atas kek tu....perghhh...rasanya penuh berkrim ngan coklat tuh....Itupun En Hubby Ummi masih komen ,...katanya...coklat tak berapa byk sgt...tp bagi ummi kali ini kek batik yg Ummi bikin ni lebih coklatnya...dan lembab2 plak tu kalau dikeluarkan dr peti sejuk.... Dulu,.Ummi tak berapa suka gak ngan kek batik ni....ta…

Masak Lomak Cili Api style Ummi....

Image
Salam semua,..
Hari baru bagi tahun yg baru...harap2 apa yg kita azamkan buat tahun baru ni akan tercapai....Macam mana ngan azam tahun lps...ermm ada yg dah terlaksanakah...bagi Ummi...azam dulu dan kini ttp sama aja...nak jadi yg lebih baik dan inginkan kesihatan yg amat baik buat ahli keluarga Ummi. Hari ni Ummi nak kongsi dan nak tayanglah sekali apa yg Ummi bikin rajin sgt lunch tadi...hahaha...cacamarba kan ayat Ummi ni...Hari ni Ummi bikin Masak lemak cili api kepala ikan merah utk lunch tadi dan merangkap dinner sekali....Yalah kan...En.Hubby makan waktu dinner aja....lunch tak sempat..kerna kerja.... Ummi ni taklah pandai sesangat memasak tp utk berkongsi tu bolehlah...ilmukan mmg perlu dikongsi...jgn kedekut2 ya....Lain org,..lain cara masaknya...Masak lemak cili api ni...bukan lah expert Ummi w/pun ayah Ummi ni org nogori....tp kalau nak buat utk mkn family tu kira ok lah..Inilah hasil air tgn Ummi yg tak seberapa ni......pedass la jugak....


Masak Lemak Cili Api Nak buetnyo sona…

Rebung Madu.....

Image
Salam Maal Hijrah,....
Salam buat semua...Ummi harap sahabat2 Ummi dlm keadaan yg baik dan sihat...tambah2 sekarang ni kan cuti sekolah..mesti ada yg tgh enjoy bercuti dan berholiday... Pagi tadi Ummi belek2 la kat tepi umah Ummi....ya lah...Ummi ada tanam lebih kurang 5 pohon buluh madu....Belek punya belek...nampak ada rebung yg boleh diambil ni..apalagi...hajat nak buat pajeri rebung mesti jadi la...Pohon buluh Ummi ni semakin menjadi2 sekarang...dah byk rebung yg Ummi kutip..dan kasi kat mak la,..makcik la..dan jiran Ummi...Ummi pun dah makan rebung ni kira dah 2X dah la...Sedap lagi makan rebung yg fresh dari rebung yg dibuat jeruk... Hari ni hajat Ummi nak bikin pajeri rebung tercapailah sudah.....Inilah hasilnya...jeng..jeng..



Pajeri rebung madu..
Kalau nak resepinya...bolehla lihat disini..sama aja caranya cuma Ummi gantikan ikan bilis ngan udang kering...
nota: terlupa la plak nak snap gambaq pohon buluh Ummi..lain kalilah ye...