Masak Lomak Cili Api style Ummi....


Salam semua,..

Hari baru bagi tahun yg baru...harap2 apa yg kita azamkan buat tahun baru ni akan tercapai....Macam mana ngan azam tahun lps...ermm ada yg dah terlaksanakah...bagi Ummi...azam dulu dan kini ttp sama aja...nak jadi yg lebih baik dan inginkan kesihatan yg amat baik buat ahli keluarga Ummi.
Hari ni Ummi nak kongsi dan nak tayanglah sekali apa yg Ummi bikin rajin sgt lunch tadi...hahaha...cacamarba kan ayat Ummi ni...Hari ni Ummi bikin Masak lemak cili api kepala ikan merah utk lunch tadi dan merangkap dinner sekali....Yalah kan...En.Hubby makan waktu dinner aja....lunch tak sempat..kerna kerja....
Ummi ni taklah pandai sesangat memasak tp utk berkongsi tu bolehlah...ilmukan mmg perlu dikongsi...jgn kedekut2 ya....Lain org,..lain cara masaknya...Masak lemak cili api ni...bukan lah expert Ummi w/pun ayah Ummi ni org nogori....tp kalau nak buat utk mkn family tu kira ok lah..Inilah hasil air tgn Ummi yg tak seberapa ni......pedass la jugak....



Masak Lemak Cili Api
Nak buetnyo sonang ajo...

Bahan2nya : Kepala ikan merah,terung panjang dipotong 4,cili padi (10-12bij) ditumbuk,1inci kunyit hidup ditumbuk,5 ulas bwg merah dihiris,1 ulas bwg putih dihiris,2 inci halia dihiris,santan pekat 1 mangkuk,asam keping 2kpg,1 btg serai dititik,garam dan sedikit gula.

Cara2nya: Masukkan cili padi,kunyit hidup,bwg merah,bwg putih,serai dan halia bersama sedikit air ke dlm periuk.Masak seketika.Kemudian masukkan santan dan asam kpg dan kacau jgn sampai pecah minyak.Lepas tu masukkan terung tadi dan masak hingga lembut.Last masukkan kepala ikan merah,garam dan sedikit gula..Masak hingga agak2 pekat...

Comments

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..