Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Thursday, December 1, 2011

Tempahan hantaran perkahwinan Ahmad Farhan vs Nurul Bazlaa

Assalam,...

Kali ni ummi nak postkan tempahan hantaran perkahwinan pulak ye...kan sekarang ni musim org kawin2...Tempahan ni adalah drpd anak sedara sepupu ummi sendiri iaitu Ahmad Farhan.Farhan ni kahwin ngan org dr Selangor.So Farhan memilih tema hantarannya iaitu merah,hitam dan putih.Jumlah keseluruhannya adalah tujuh bekas termasuk mas kahwin yg dijadikan bunga tangan.



Kasut dan hand bag



Minyak wangi dan jam tangan



Al-Quran



Telekung



Belanja hantaran dan rantai tangan



Galaxy tab



Sireh junjung dengan fresh flowers




Mas kahwin yg dijadikan bunga tangan


So....bagi sesiapa yg teringin nak tempah hantaran perkahwinan yg camgini atau yg lain patternnya ...ermmm silalah calling2 ummi atau ke fan page ummi : CiptaRasaUmmi ye....Harga bg tempahan hantaran boleh dirunding dan mengikut budget empunya tuan....

Kepada Ahmad Farhan dan Nurul Bazlaa,...Selamat Pengantin Baru dan terima kasih buat Farhan kerana sudi menempah hantaran dr ummi.



Tuesday, November 1, 2011

Hantaran akad nikah Syazwana

Assalam,..



Ni ordernya dtg dr kota kuala muda....siapa lagi...anak menakan ummi le....baru2 ni 29 Oct 2011 adalah hari akad nikah anak menakan ummi...so Syazwana minta ummi buatkan hantaran bekas cincin dan mas kahwin...Tema kalernya jugak merah putih...ermmm ramai sungggoh ye yg suka pakai tema kaler ni ye....
Bagi sesiapa yg ingin menempah hantaran perkahwinan / pertunangan,...sudi2lah kiranya contact ummi.....harga charge berpatutan dan mengikut kemampuan empunya diri....

Ordered from Anis - hantaran cupcakes

Assalam,...

Jumpa lagi ye,...Order dtgnya dr umah sebelah ummi aje....from Anis...Anis ni order 16 biji cupcakes untuk hantaran perkahwinan sahabatnya....Anis cakap buatlah apa2 jenis cupcake pun tak kisah,..janji temanya mau kaler merah putih...
So ummi buatkan vanilla cupcakes with blueberry filling...ermmm nyam2 sodap....






Vanilla cupcakes with blueberry fillings n with b/cream frosting


Dan inilah hasilnya hantaran 16 biji cupcakes with theme colours
Vanilla c/cakes with blueberry filling (hantaran) = RM45
Feel free to contact ummi : 0134693379 for orders...

Yanti order cupcakes drpd ummi la....



Assalam,...

Kali ni ordernya dtg dr teman lama ummi masa zaman kheja dulu2....Lama tak bersua akhirnya bersua jugak ..baguih jugak ye fb ni sebab dpt menjalinkan silatuahim yg lama terputus...


8 biji carrot c/cakes with cream cheese frosting


moist chocolate c/cakes with ganache frosting


total 16 biji (m size) cupcake = RM50

Order drpd Yanti ni adalah carrot c/cakes ngan moist choclate c/cakes...nak dibawa pulang ke Kelantan pada raya Deepaval baru2 ni...


Dan ini plak khas buat family ummi yg lama dah tak makan carrot cake....kalau camgini punya size ummi ambik ngan harga RM25 sahaja....
Feel free order from ummi ye....

Tuesday, October 18, 2011

Repeat ordered from Pn Rozita,....


Assalam,...


Ni repeat ordered from Pn Rozita yg dok sebelah umah ummi aja.....Ordernya ialah apom mekar.....Sedap apom ni...bila makannya rasa mcm makan cake pun ado...boleh request nak kaler cam mana pun tak apa....



Apom mekar
50biji = RM15 shj...

Ummi's Polkadot in da house......


Assalam,...

Teringin pun ado.....tp malaih nak buat tp akhirnya berjaya jugak buat dan....terciptalah sudah ummi's polkadot....So dgn itu ummi's polkadot menjadi salah satu product baru buat CiptaRasaUmmi.....bagi sesiapa yg ingin mengorder.....sila2lah buka page ummi di fb ye:CiptaRasaUmmi.....

ummi's polkadot di CiptaRasaUmmi



Ummi sedia menerima tempahan apom polkadot dgn pelbagai perisa seperti blueberry,strawbwery,kiwi,orange,coklat atau any filling yg diingini.
sebiji =RM0.30
Boleh la p/m ke fb CiptaRasaUmmi/Ummi Aslina/calling2 ummi dgn no:0134693379 jika ingin membuat tempahan..



Polkadots with kiwi filling



Polkadots with blueberry filling



Wednesday, October 5, 2011

Buttercream cupcakes with purple theme....


Assalam,....


Last week kiranya pada tanggal 01 Okt 2011,..terlaksanalah sudah majlis pertunangan diantara anak menakan ummi Mohd Ramadhan ngan pasangannya Aqilah..Majlis berlansung di rumah Aqilah yg terletak di Permatang Tinggi,.Kepala Batas....
Jadi ummi ada sediakan gift cupcakes sebagai hantaran drpd pihak lelaki....12 biji chocolate moist cupcakes with buttercream ngan tema warnanya adalah ungu...





Chocolate moist cupcakes with buttercream frosting.
Purple theme
Buat Ramadhan dan Aqilah ,..Ummi ucapkan Selamat Bertunang..



Tuesday, October 4, 2011

Ordered from Pn Rozita Ahmad...


Assalam,..

Ummi terima order lagi drpd jiran sebelah umah ummi....Kali ni Pn Rozita order chocolate moist fondant cupcakes utk dihadiahkan sebagai hantaran buat sahabatnya....
Temanya adalah Hijau....So utk tak menghampakan order beliau ummi merealisasikan fondant cupcakes ni dgn seikhlas ikhlasnya.....agar nampak cantik dan sweet aja....



inilah hasilnya...hantaran fondant cupcakes yg bertemakan warna hijau....
Sebiji cupcake yg sebegini rupanya ummi charge ngan harga RM 5.5o shj....
So bg sesiapa yg ingin membuat tempahan...jgnlah segan2 pm ummi di fb / page ummi : CiptaRasaUmmi / call ummi di no tel: 013-4693379...
Last but not least...tqvm buat Pn Rozita yg byk support ummi ngan mengorder drpd ummi....
Nnti order lagi ye...



Monday, October 3, 2011

Ayam Masak Serai,....Chef Hanieliza punya resepi....


Assalam,..

Lama ummi tak mengupdate menu masakan ummi ye......Hari ni buat sekian kalinya ummi nak mempersembahkanlah menu lunch ummi hari ni w/pun sebenarnya ummi baru aja siapkanya...hehehe..masuk dapur lambat hari ni ye....
Resepi ni ummi ambik dr buku yg ummi baru sebulan ni beli...buku yg ditulis oleh Chef Hanieliza : 50 hidangan penambat selera.Resepi2 yg ada kat dalam ni semuanya easy2 belaka.....tak susah dan tak renyah (org kedah kata)....



Ayam masak Serai
Kat bawah ni resepinya seperti yg ditulis didlm buku tersebut

Bahan A:
1 kilo ayam yg dipotong kecil
6 btg serai yg dikrtuk
2 keping asam gelugor
1 sudu makan kunyit serbuk
minyak utk menggoreng
garam secukup rasa

Bahan B: (dikisar)
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering

cara2nya:
Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit.Gorengkan separuh masak.Angkat ayam dan tuskan minyaknya.
Tumiskan serai dan bahan B sehingga garing.
Masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama2 dgn asam gelugor.
Kacau rata sehingga serai kering dan sambal nampak berminyak.
Sedia dihidang.

Sedap resepi ni....wangi bau serainya.Terima Kasihlah ye Chef Hanieliza,..Ummi Aslina mintak izin paste resepi kat sini....

Post dated birthday for Damia......


Assalam,...

Kesian kat Damia yg terpaksa sambut birthdaynya lambat dr tarikhnya...bukannya apa...birthday damia ni jatuh pada 31 August yg lalu...Memandangkan tarikh tu jatuh plak hari raya kedua...so teramatlah tak sempatnya ummi nak buat apa yg patut utk anak dara ummi ni.....jadi tertangguhla....Tambahan plak tahun ni ummi beraya di N9.....
Untuk tak nak menghampakan Damia yg berulang kali minta ummi buatkan kek birthday ,...ummi buatkan jugak...Lagi pun sebelum ni birthday abang2nya ummi yg buatkan kek diaorang....jadi tak adillah jika kat damia ummi tak buatkan.....




Kek chocolate moist with buttercream frosting and fondant decorating.
Damia mmg request nakkan kek yg ada princess...ni kiranya pilihan damialah...



Sessi pemotongan kek bersama sama ngan abang2.....
Happy damia ,..akhirnya ummi buatkan jugak kek princess yg berulang2 kali damia mintak buatkan....cuma kat sini ummi nak say sorrylah ye,...sebab sambut birtday damia a.k.a kakak lambat dari tarikh sebenarnya.....
HAPPY BIRTHDAY NUR DAMIA MAISARAH BT. KAMAN
Now u are 4 years old....


Monday, September 26, 2011

Jamuan hari raya SKLJ 2011...


Assalam,...

Minggu lps SKLJ ada mengadakan jamuan hari raya bg tahun 2011....Anak2 ummi masing2 dah sibuk bagitau yg cikgu suruh bawa apa2 makanan utk dijamu pada hari tersebut.....Nak bagi kuih raya,...ermm dah tinggal ciput...dah nak kering dah....pikiaq punya pikiaq....baik ummi buatkan kek sorang sebijik ....
Ermm apalagi terujalah 2 hero tu......Ni kat bawah ni kek anak2 ummi sorang sebijik....



moist chocolate cake with buttercream and kiwi filling topping

Kek utk class Faris - 5USM



Chocolate moist cake with buttercream and kiwi filling topping

Kek utk class Danish - 3USM

Bagi sesiapa yg nak buat tempahan cam kek di atas ni ,...mailah pakat calling2 ummi atau pm aja kat page CiptaRasaUmmi.....

Sunday, September 25, 2011

Enggagement cupcakes......


Assalam,....

Huih....lama sungguh no...ummi tak mengupdate blog kesayangan ummi ni.....sejak2 Ramadhan lagi sampai lah nak habis dah Syawal ni.....Masa Ramadhan tu bukannya malas cuma masa tu tak mengizinkan...byk aktiviti perlu diisi......Syawal plak ,....syok beraya sampai tak update blog ni.....
Sebenarnya byk n3 yg perlu dimasukkan ke dlm blog ni tp tak terupdate....Kali ni ummi nak tayanglah cupcake pertunangan anak2 menakan ummi....yg berlansung pada awal Syawal hari tu....Seorang anak menakan pompuan dan seorang anak menakan lelaki...Opss sebelum terlupa....mailah pakat2 bukak page ummi di fb ye......klik aja CIPTARASAUMMI....and sudi2lah like ye....



Enggagement cupcake for Syazwana....
Blue theme..
Berlangsung pada 3 Syawal 1432



Enggagement cupcakes for Saiful
Maroon theme
Berlangsung pada 5 Syawal 1432

Wednesday, August 10, 2011

9th iftar 1433..


Assalam,..

Haa..ni cerita semalam...cerita berbuka kelmarin...Alkisahnya,..kelmarin ummi masak2 yg simple2 aja memandangkan pada ptgnya ummi ngan neighbour ummi nak keluar beli barang buat biskut.Utk tak mahu penat lps pi shopping,.so ummi masak juadah berbuka pada awal tgh harinya...Jadi ummi taklah susah hati nak pikir pasai masak lps balik shopping....
Juadah semalam simple aja...ummi buatkan Laksa yg direquest oleh faris...tp next entry akan ummi ltkkan ye....
Juadah utk En.hubby dan Danish,ummi sediakan Masak lemak putih rebung dan baby corn dan Sambal kering ikan gelama.Easykan....sampaikan ummi lps makan laksa,..ummi mkn plak nasi...sedapp tu...



Masak Lemak Putih rebung dan baby corn



Sambal tumis kering ikan gelam goreng.

8th iftar 1433


Assalam,..

Ermm tertunggak lagi....ishh2..bila la ummi nak rajin ye...tp biasalah kan memandangkan ini bula posa..mmg agak bz lah jugak..so jgn risau ye..ummi akan mengupdate blog cuma cepat dan lambat aja....
Apa juadah iftar ke 8 ummi hari tu...ermmm ini mmg faveret Danish.....kalau tak bulan posa pun,..pi makan kat mana2 pun akan diordernya menu ni....Mmg tak jemu Danish menghadap menu ni....Menunya adalah NASI AYAM......
Asalnya penat gak nak memikior juadah berbuka hari tu..last2...menu ini yg timbul..apalagi senanglah...tak yah pikir menu lain..sebab menu nasi ayam ni dah complete ....tak yah pikir pasai sayurlah..extra menulah...
Di samping tu ummi sediakan PUDING NATA DE COCOA sebagai pencuci mulut..



Nasi Ayam

Resepi nasi ayam ni ummi dapat drpd SIL ummi yg menetap nun di Langkawi..Mmg sedap nasi ayam yg SIL ummi ni buat...kenen2 resepi,...dptlah jugak...simple aja resepinya..tp yg menyedapkan tu adalah sosnya...Nak buat ayamnya pun mudah.....tak byk pakai rencah..jadi kiranya nasi ayam ni easy n delicious...


Bahan2 utk sup ayam
ayam
2 labu bawang besar*
1 -2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sup bunjut
1 kiub ayam
garam

Caranya:
Mesinkan kesemua bahan bertanda*.Kemudian tumiskan bhn mesin ngan sedikit minyak.Masukkan ayam dan air.Rebus sehingga masak.Masukkan garam.


Bahan2 utk ayam :
1 ekor ayam - dipotong dua
(ayam ni rebus seketika dahulu - macam kita buat sup ayam)
sos tiram
kicap manis

Caranya:
Setelah ayam direbus seketika,keluarkannya dan gaulkan ayam tersebut ngan sos tiram dan kicap manis.Gaul biar keseluruhan,makna kata kita lumurkan nya...Kemudian peraplah ayam tu..lagi lama perap lagi sedap.Setelah diperap,bolehlah digoreng atau dibakar.Ummi bakar ayam ni..lagi moist isinya..


Bahan2 utk nasi
Beras yg sudah dibasuh (ikut sukatan masing2)
2 btg serai
air rebusan ayam(sup ayam)

Caranya:
Buat macam biasa,macam kita masak nasi biasa.Masukkan serai.

Bahan utk sos merah
10 biji cili merah - dibuang bijinya
cuka
1 ulas bawang putih
garam dan gula

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masakkannya di atas api sehingga agak2 pekat

Bahan utk sos hitam
5-10biji cili padi (ikut suka ,..kalau nak pedas,ltk byk)
kicap manis
1 ulas bawang putih
bawang goreng(agak2)-memekatkan dan menyedapkan sos
1-2 biji limau kasturi(ambil jusnya)

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masak di atas api.




Sup ayam

Nak makan nasi ayam kenalah ada sup ayam..barulah complete set nasi ayam...Ummi tambahkan hirisan batang celery dan hirisan carrot ke dalam sup.




Puding Nata De Cocoa

Bahan2nya:

Serbuk agar agar - 10gm
1 tin susu cair
600ml air
200gm gula halus
nata de cocoa

Caranya:
Didihkan dahulu air yg dicampur dgn satu tin susu tadi.Setelah mendidih baru masukkan campuran serbuk agar agar dgn gula halus.Kacau jgn sampai berketul.Setelah itu tuang ke dalam loyang.Last masukkan/susunkan isi nata de cocoa ke dalamnya.Sejukkan.

Monday, August 8, 2011

7th iftar 1433H


Assalam...

Kelmarin punya menu...Ada di umah ummi sendiri ye..berbuka bersama2 ngan En.Hubby dan anak2....Berbuka yg simple aja....Penat memikior nak masak apa utk juadah berbuka....so ummi masakkan Kurma telur pecah,sotong goreng kunyit ngan kerabu jantung pisang ngan pucuk paku...
Lengkap menu berbuka...Kalau masak byk2 pun..dah tau mmg tak akan habis,...Drpda membazir....baik ummi masak camgini aja..tak berlebih2..



Kerabu jantung pisang dan pucuk paku

Bahan2nya:

1 biji jantung pisang - direbus dan dihiris halus2
1 ikat pucuk paku - disiang dan direbus*
6 biji cili kering - digoreng tanpa minyak*
5 ulas bawang merah - digoreng tanpa minyak*
1 inci belacan bakar*
air asam jawa*
segenggam beras - digoreng tanpa minyak dan dimesin
kerisik
garam dan gula

Caranya:
Semua bhn yg bertanda * dimesin sekali.Kemudian bhn mesin itu digaul bersama2 ngan kerisik ,beras goreng mesin,garam dan gula .Ambil bhn gaul tadi dan gaulkan bersama2 ngan hirisan jantung pisang dan pucuk paku.Sudah sedia dimakan.




Sotong goreng kunyit



Korma telur pecah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails