Posts

Showing posts from August, 2011

9th iftar 1433..

Image
Assalam,..
Haa..ni cerita semalam...cerita berbuka kelmarin...Alkisahnya,..kelmarin ummi masak2 yg simple2 aja memandangkan pada ptgnya ummi ngan neighbour ummi nak keluar beli barang buat biskut.Utk tak mahu penat lps pi shopping,.so ummi masak juadah berbuka pada awal tgh harinya...Jadi ummi taklah susah hati nak pikir pasai masak lps balik shopping.... Juadah semalam simple aja...ummi buatkan Laksa yg direquest oleh faris...tp next entry akan ummi ltkkan ye.... Juadah utk En.hubby dan Danish,ummi sediakan Masak lemak putih rebung dan baby corn dan Sambal kering ikan gelama.Easykan....sampaikan ummi lps makan laksa,..ummi mkn plak nasi...sedapp tu...


Masak Lemak Putih rebung dan baby corn


Sambal tumis kering ikan gelam goreng.

8th iftar 1433

Image
Assalam,..
Ermm tertunggak lagi....ishh2..bila la ummi nak rajin ye...tp biasalah kan memandangkan ini bula posa..mmg agak bz lah jugak..so jgn risau ye..ummi akan mengupdate blog cuma cepat dan lambat aja.... Apa juadah iftar ke 8 ummi hari tu...ermmm ini mmg faveret Danish.....kalau tak bulan posa pun,..pi makan kat mana2 pun akan diordernya menu ni....Mmg tak jemu Danish menghadap menu ni....Menunya adalah NASI AYAM...... Asalnya penat gak nak memikior juadah berbuka hari tu..last2...menu ini yg timbul..apalagi senanglah...tak yah pikir menu lain..sebab menu nasi ayam ni dah complete ....tak yah pikir pasai sayurlah..extra menulah... Di samping tu ummi sediakan PUDING NATA DE COCOA sebagai pencuci mulut..


Nasi Ayam
Resepi nasi ayam ni ummi dapat drpd SIL ummi yg menetap nun di Langkawi..Mmg sedap nasi ayam yg SIL ummi ni buat...kenen2 resepi,...dptlah jugak...simple aja resepinya..tp yg menyedapkan tu adalah sosnya...Nak buat ayamnya pun mudah.....tak byk pakai rencah..jadi kiranya nasi …

7th iftar 1433H

Image
Assalam...
Kelmarin punya menu...Ada di umah ummi sendiri ye..berbuka bersama2 ngan En.Hubby dan anak2....Berbuka yg simple aja....Penat memikior nak masak apa utk juadah berbuka....so ummi masakkan Kurma telur pecah,sotong goreng kunyit ngan kerabu jantung pisang ngan pucuk paku... Lengkap menu berbuka...Kalau masak byk2 pun..dah tau mmg tak akan habis,...Drpda membazir....baik ummi masak camgini aja..tak berlebih2..


Kerabu jantung pisang dan pucuk paku
Bahan2nya:
1 biji jantung pisang - direbus dan dihiris halus2 1 ikat pucuk paku - disiang dan direbus* 6 biji cili kering - digoreng tanpa minyak* 5 ulas bawang merah - digoreng tanpa minyak* 1 inci belacan bakar* air asam jawa* segenggam beras - digoreng tanpa minyak dan dimesin kerisik garam dan gula
Caranya: Semua bhn yg bertanda * dimesin sekali.Kemudian bhn mesin itu digaul bersama2 ngan kerisik ,beras goreng mesin,garam dan gula .Ambil bhn gaul tadi dan gaulkan bersama2 ngan hirisan jantung pisang dan pucuk paku.Sudah sedia dimakan.



Sotong gore…

6th iftar 1433H

Image
Assalam,..
Iftar yg ke6 ummi berada di umah mak ayah ummi...di mana???? Di mana lagi kalau tak bukan di SP.... Kami berbuka ala kadar aja hari tu...Mak teringin nak makan bihun goreng...so direquestkan ummi utk menggorengnya...So hari tu ummi sediakan bihun goreng tauchu.....Tp masih ada makanan sampingan ye....ummi bersama2 ngan mak,faris dan si kecik damia buatkan buah melaka....Lama tak makan buah melaka kan..Selalunya ..bila tiba bulan Ramadhan aja ummi akan buatkan buah melaka...kenapa ekk???



Buah melaka
Bahan2nya :
sepeket tepung pulut (kecil)* 2 senduk besar tepung beras* air* sedikit garam* gula melaka (dipotong kecil2) nyior mesin - diletakkan sedikit garam air dan daun pandan utk merebus
Caranya: Gaulkan kesemua bhn yg bertanda*.Jgn sampai lembik.Uli sehingga menjadi seperti doh.Letakkan pewarna.Kemudian buatkan bulat2 dan letakkan gula melaka di tengahnya.Masukkan ke dalam air rebusan tadi.tunggu sehingga ia timbul.Bila dah timbul,angkat dan golekkan ke dalam nyior.


Buah melaka hasil tgn…

4th iftar 1433...

Image
Assalam,...
Hari ni ummi masak yg paaalinggg simple rasanya....Mudah dan cepat....hari ni ummi sediakan daging goreng black pepper,sambal ikan dan kerabu sardine... Mudah kann......tapi sedap dan menyelerakan...Tak ada pencuci mulut...kiranya kurma tulah pencuci mulut ye anak2...

Daging goreng blackpepper

Sambal ikan


Kerabu sardine Resepinya akan ummi ltkkan kemudian ye....tgh sibuk ni..hehehe...

Ummi's Homemade Chocolate....

Image
Assalam...
Suka makan chocolate tak...bg ummi..ikut plak..kekadang suka ...kekadang tak suka...ummi tgk jugak camna chocolatenya...Anak2 ummi ngan En.hubby mmg sukalah ngan chocolate ...Itulah yg nak ummi ltkkan n3 hari ni...Dok tgk org dok buat chocolate..ummi pun teringin la jugak nak buat my own homemade chocolate....Bila dah pandai buat(cewahhh...puji plak)..rasa happy ya amat...sebab lps ni bolehla buat lagi dan tak yah nak susah2 pi beli..tapi ummi mesti ingat..ummi masih lagi baru dan byk lagi ilmu2 chocolate yg harus ummi pelajari..bukan setakat tu aja...Dont worry...i will make it....Yakin bolehhh...wahh...wahh...wahh... Mai layan Ummi's Homemade Chocolate...



Milk chocolate with almond flake




Milk chocolate with blueberry filling




Milk chocolate with kiwi filling - mint flavour




Chocolate with blueberry filling - strawberry flavour

3rd iftar 1433

Image
Assalam,..
Haa...ni n3 utk hari ini ye...n3 hari ketiga kita berpuasa....Ummi masak yg simple2 aja..ya..seperti yg ummi pernah bagitau..ummi akan masak mengikut selera anak2...sebab nak kasi gak penghargaan buat anak2 yg berjaya berposa seharian kann....kasi anak2 hepi skit bila nak berbuka dan rasa seronok nak berposa buat esok harinya... Begitu jugak buat ummi n en.hubby...kasi ada ummpph bila nak berbuka.hari ni menu berbuka...ummi sekeluarga makan nasiputih berlaukkan ikan siakap bakar ,kerabu daging bakar black pepper n pajeri nenas terung...Sudah cukupkan...hidangan itu..jadilah buat nak isi perut...



Kerabu daging bakar black pepper
Bahan2nya: 5 ketul isi ayam (diperap dgn garam dan serbuk lada hitam,kemudian dibakar hingga masak) setengah biji timun - dibuang bijinya dan dihiris nipis2 sebiji tomato - dibuang bijinya dan dihiris nipis2 selabu bawang besar - dihiris nipis2 sedikit garam dan gula sebiji limau nipis - diambil jusnya
Cara2nya. Daging ayam yg tlh masak dibakar,dipotong nipis2. K…

2nd iftar 1433H

Image
Assalam,..
Sebenarnya ini n3 utk semalam ttp memandangkan..kebusyan melanda diri ummi..yelah kan..ni kan bulan posa...maka tergendalalah n3 semalam...takpa kita postkan hari ni... Sebenar2nya semalam ummi buatkan bihun sup ayam dan pengat @ talam pisang utk juadah berbuka...Malang sekali ummi terlupa la plak nak snap pic bihun sup...tp sempatlah plak snap pic pengat pisang ummi...Ummi masak yg simple2 aja...mengikut selera anak2...mudah dan tak lah membazir...yg penting anak2 ummi suka ...



Pengat a.k.a Talam pisang. kalau nak resepinya bukak la ya di sini..