Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Wednesday, August 10, 2011

9th iftar 1433..


Assalam,..

Haa..ni cerita semalam...cerita berbuka kelmarin...Alkisahnya,..kelmarin ummi masak2 yg simple2 aja memandangkan pada ptgnya ummi ngan neighbour ummi nak keluar beli barang buat biskut.Utk tak mahu penat lps pi shopping,.so ummi masak juadah berbuka pada awal tgh harinya...Jadi ummi taklah susah hati nak pikir pasai masak lps balik shopping....
Juadah semalam simple aja...ummi buatkan Laksa yg direquest oleh faris...tp next entry akan ummi ltkkan ye....
Juadah utk En.hubby dan Danish,ummi sediakan Masak lemak putih rebung dan baby corn dan Sambal kering ikan gelama.Easykan....sampaikan ummi lps makan laksa,..ummi mkn plak nasi...sedapp tu...



Masak Lemak Putih rebung dan baby corn



Sambal tumis kering ikan gelam goreng.

8th iftar 1433


Assalam,..

Ermm tertunggak lagi....ishh2..bila la ummi nak rajin ye...tp biasalah kan memandangkan ini bula posa..mmg agak bz lah jugak..so jgn risau ye..ummi akan mengupdate blog cuma cepat dan lambat aja....
Apa juadah iftar ke 8 ummi hari tu...ermmm ini mmg faveret Danish.....kalau tak bulan posa pun,..pi makan kat mana2 pun akan diordernya menu ni....Mmg tak jemu Danish menghadap menu ni....Menunya adalah NASI AYAM......
Asalnya penat gak nak memikior juadah berbuka hari tu..last2...menu ini yg timbul..apalagi senanglah...tak yah pikir menu lain..sebab menu nasi ayam ni dah complete ....tak yah pikir pasai sayurlah..extra menulah...
Di samping tu ummi sediakan PUDING NATA DE COCOA sebagai pencuci mulut..



Nasi Ayam

Resepi nasi ayam ni ummi dapat drpd SIL ummi yg menetap nun di Langkawi..Mmg sedap nasi ayam yg SIL ummi ni buat...kenen2 resepi,...dptlah jugak...simple aja resepinya..tp yg menyedapkan tu adalah sosnya...Nak buat ayamnya pun mudah.....tak byk pakai rencah..jadi kiranya nasi ayam ni easy n delicious...


Bahan2 utk sup ayam
ayam
2 labu bawang besar*
1 -2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sup bunjut
1 kiub ayam
garam

Caranya:
Mesinkan kesemua bahan bertanda*.Kemudian tumiskan bhn mesin ngan sedikit minyak.Masukkan ayam dan air.Rebus sehingga masak.Masukkan garam.


Bahan2 utk ayam :
1 ekor ayam - dipotong dua
(ayam ni rebus seketika dahulu - macam kita buat sup ayam)
sos tiram
kicap manis

Caranya:
Setelah ayam direbus seketika,keluarkannya dan gaulkan ayam tersebut ngan sos tiram dan kicap manis.Gaul biar keseluruhan,makna kata kita lumurkan nya...Kemudian peraplah ayam tu..lagi lama perap lagi sedap.Setelah diperap,bolehlah digoreng atau dibakar.Ummi bakar ayam ni..lagi moist isinya..


Bahan2 utk nasi
Beras yg sudah dibasuh (ikut sukatan masing2)
2 btg serai
air rebusan ayam(sup ayam)

Caranya:
Buat macam biasa,macam kita masak nasi biasa.Masukkan serai.

Bahan utk sos merah
10 biji cili merah - dibuang bijinya
cuka
1 ulas bawang putih
garam dan gula

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masakkannya di atas api sehingga agak2 pekat

Bahan utk sos hitam
5-10biji cili padi (ikut suka ,..kalau nak pedas,ltk byk)
kicap manis
1 ulas bawang putih
bawang goreng(agak2)-memekatkan dan menyedapkan sos
1-2 biji limau kasturi(ambil jusnya)

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masak di atas api.




Sup ayam

Nak makan nasi ayam kenalah ada sup ayam..barulah complete set nasi ayam...Ummi tambahkan hirisan batang celery dan hirisan carrot ke dalam sup.




Puding Nata De Cocoa

Bahan2nya:

Serbuk agar agar - 10gm
1 tin susu cair
600ml air
200gm gula halus
nata de cocoa

Caranya:
Didihkan dahulu air yg dicampur dgn satu tin susu tadi.Setelah mendidih baru masukkan campuran serbuk agar agar dgn gula halus.Kacau jgn sampai berketul.Setelah itu tuang ke dalam loyang.Last masukkan/susunkan isi nata de cocoa ke dalamnya.Sejukkan.

Monday, August 8, 2011

7th iftar 1433H


Assalam...

Kelmarin punya menu...Ada di umah ummi sendiri ye..berbuka bersama2 ngan En.Hubby dan anak2....Berbuka yg simple aja....Penat memikior nak masak apa utk juadah berbuka....so ummi masakkan Kurma telur pecah,sotong goreng kunyit ngan kerabu jantung pisang ngan pucuk paku...
Lengkap menu berbuka...Kalau masak byk2 pun..dah tau mmg tak akan habis,...Drpda membazir....baik ummi masak camgini aja..tak berlebih2..



Kerabu jantung pisang dan pucuk paku

Bahan2nya:

1 biji jantung pisang - direbus dan dihiris halus2
1 ikat pucuk paku - disiang dan direbus*
6 biji cili kering - digoreng tanpa minyak*
5 ulas bawang merah - digoreng tanpa minyak*
1 inci belacan bakar*
air asam jawa*
segenggam beras - digoreng tanpa minyak dan dimesin
kerisik
garam dan gula

Caranya:
Semua bhn yg bertanda * dimesin sekali.Kemudian bhn mesin itu digaul bersama2 ngan kerisik ,beras goreng mesin,garam dan gula .Ambil bhn gaul tadi dan gaulkan bersama2 ngan hirisan jantung pisang dan pucuk paku.Sudah sedia dimakan.




Sotong goreng kunyit



Korma telur pecah

6th iftar 1433H


Assalam,..

Iftar yg ke6 ummi berada di umah mak ayah ummi...di mana???? Di mana lagi kalau tak bukan di SP....
Kami berbuka ala kadar aja hari tu...Mak teringin nak makan bihun goreng...so direquestkan ummi utk menggorengnya...So hari tu ummi sediakan bihun goreng tauchu.....Tp masih ada makanan sampingan ye....ummi bersama2 ngan mak,faris dan si kecik damia buatkan buah melaka....Lama tak makan buah melaka kan..Selalunya ..bila tiba bulan Ramadhan aja ummi akan buatkan buah melaka...kenapa ekk???




Buah melaka

Bahan2nya :

sepeket tepung pulut (kecil)*
2 senduk besar tepung beras*
air*
sedikit garam*
gula melaka (dipotong kecil2)
nyior mesin - diletakkan sedikit garam
air dan daun pandan utk merebus

Caranya:
Gaulkan kesemua bhn yg bertanda*.Jgn sampai lembik.Uli sehingga menjadi seperti doh.Letakkan pewarna.Kemudian buatkan bulat2 dan letakkan gula melaka di tengahnya.Masukkan ke dalam air rebusan tadi.tunggu sehingga ia timbul.Bila dah timbul,angkat dan golekkan ke dalam nyior.



Buah melaka hasil tgn Damia Maisarah....
Sebenarnya adalah kut 10-13 biji buah melaka yg damia buat....kiut miut aja buah melaka yg damia buat.....semuanya sebesar ibu jari ummi aje...tapi apa yg damia buat ni semuanya habis dimakan damia...ni tinggal 4 biji sbb ummi tak sempat nak ambik pic..damia dah ngap dah yg selainnya...hehehe...



Bihun/Meehoon goreng tauchu..

Bahan2nya:

sepeket bihun
hirisan daging
taugeh
sepokok sawi
2 senduk besar cili mesin(mesin cili dgn bwg besar dan seulas bwg putih)
sos tomato
sos tiram
4 sudu besar tauchu
kicap manis
garam
sedikit gula

Cara2nya:
Tumiskan cili mesin tadi.Biar hingga cili hilang bau cili.Kemudian masukkan sos tomato,sos tiram,kicap manis dan tauchu.Gaulkan kesemuanya.Kemudian masukkan garam dan sedikit gula.Masukkan isi daging dan gaulkan.Bial cili dah masak,..masukkan sayur sawi dan bihun.Gaul sehingga sebati.Last baru masukkan taugeh..

Thursday, August 4, 2011

4th iftar 1433...


Assalam,...

Hari ni ummi masak yg paaalinggg simple rasanya....Mudah dan cepat....hari ni ummi sediakan daging goreng black pepper,sambal ikan dan kerabu sardine...
Mudah kann......tapi sedap dan menyelerakan...Tak ada pencuci mulut...kiranya kurma tulah pencuci mulut ye anak2...


Daging goreng blackpepper


Sambal ikan



Kerabu sardine
Resepinya akan ummi ltkkan kemudian ye....tgh sibuk ni..hehehe...

Ummi's Homemade Chocolate....


Assalam...

Suka makan chocolate tak...bg ummi..ikut plak..kekadang suka ...kekadang tak suka...ummi tgk jugak camna chocolatenya...Anak2 ummi ngan En.hubby mmg sukalah ngan chocolate ...Itulah yg nak ummi ltkkan n3 hari ni...Dok tgk org dok buat chocolate..ummi pun teringin la jugak nak buat my own homemade chocolate....Bila dah pandai buat(cewahhh...puji plak)..rasa happy ya amat...sebab lps ni bolehla buat lagi dan tak yah nak susah2 pi beli..tapi ummi mesti ingat..ummi masih lagi baru dan byk lagi ilmu2 chocolate yg harus ummi pelajari..bukan setakat tu aja...Dont worry...i will make it....Yakin bolehhh...wahh...wahh...wahh...
Mai layan Ummi's Homemade Chocolate...




Milk chocolate with almond flake





Milk chocolate with blueberry filling





Milk chocolate with kiwi filling - mint flavour





Chocolate with blueberry filling - strawberry flavour

Wednesday, August 3, 2011

3rd iftar 1433


Assalam,..

Haa...ni n3 utk hari ini ye...n3 hari ketiga kita berpuasa....Ummi masak yg simple2 aja..ya..seperti yg ummi pernah bagitau..ummi akan masak mengikut selera anak2...sebab nak kasi gak penghargaan buat anak2 yg berjaya berposa seharian kann....kasi anak2 hepi skit bila nak berbuka dan rasa seronok nak berposa buat esok harinya...
Begitu jugak buat ummi n en.hubby...kasi ada ummpph bila nak berbuka.hari ni menu berbuka...ummi sekeluarga makan nasiputih berlaukkan ikan siakap bakar ,kerabu daging bakar black pepper n pajeri nenas terung...Sudah cukupkan...hidangan itu..jadilah buat nak isi perut...




Kerabu daging bakar black pepper

Bahan2nya:
5 ketul isi ayam (diperap dgn garam dan serbuk lada hitam,kemudian dibakar hingga masak)
setengah biji timun - dibuang bijinya dan dihiris nipis2
sebiji tomato - dibuang bijinya dan dihiris nipis2
selabu bawang besar - dihiris nipis2
sedikit garam dan gula
sebiji limau nipis - diambil jusnya

Cara2nya.
Daging ayam yg tlh masak dibakar,dipotong nipis2.
Kemudian campurkan kesemua bhn yg dihiris nipis2 tadi bersama2 ngan hirisan daging tadi.
Gaul rata
Masukkan perahan limau bersama2 ngan garam dan sedikit gula.Gaul sebati.
Kalau rasa nak pedas ,potong cili padi dan gaul bersama2 ngan ayam tadi.
Ummi tak ltk cili padi sebab anak2 ummi yg nak makan...





Ikan Siakap Bakar

Bahan2nya:
seekor ikan siakap
segenggam cili kering*
selabu bawang besar*
seulas bawang putih*
sedikit belacan*
2 batang serai*
asam keping
garam dan gula
daun pisang (utk membalut ikan )

Cara2nya:
Bahan2 yg bertanda* dimesin halus.Kemudian tumiskan bahan yg dimesin tadi sehinnga garing.masukkan asam keping dan masak seketika sehingga hilang bau cilinya.last masukkan garam dan gula.
Ambil ikan siakap tadi dan letakkan diatas daun pisang.Ambil sambal yg masak tadi..lumurkan keatas ikan tadi dr kepala ke ekor.balutkan ikan itu dgn daun pisang tadi.Kemudian bolehlah dibakar.Ummi bakar ikan ni guna pan aja.Mudah aja..

SELAMAT MENCUBA


2nd iftar 1433H


Assalam,..

Sebenarnya ini n3 utk semalam ttp memandangkan..kebusyan melanda diri ummi..yelah kan..ni kan bulan posa...maka tergendalalah n3 semalam...takpa kita postkan hari ni...
Sebenar2nya semalam ummi buatkan bihun sup ayam dan pengat @ talam pisang utk juadah berbuka...Malang sekali ummi terlupa la plak nak snap pic bihun sup...tp sempatlah plak snap pic pengat pisang ummi...Ummi masak yg simple2 aja...mengikut selera anak2...mudah dan tak lah membazir...yg penting anak2 ummi suka ...




Pengat a.k.a Talam pisang.
kalau nak resepinya bukak la ya di sini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails