Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Friday, July 29, 2011

Teratai ummi sudah mekar...


Assalam...

Bunga teratai ummi dah mekar....mekar di mana ye...mestilah di taman mini ummi.....Sudah lebih kurang 2 bulan yg lalu ummi beli pokok teratai ni....sebelum ni mcm hidup segan mati tak mahu aja pokok ni...sebabnya ummi letak dlm kolam ikan yg agak teduh tempatnya....
Ermm masa tu rasa sedih sgt...tak tahu puncanya....so ummi tukarkan tempatnya ke kolam yg mmg ummi ltk tgh2 tmn....cahaya matahari mmg sampailah kat situ....Alhamdulillah tak lama lps tu..timbullah flower bud....hoorayyyy..happy sgt..sebab pokok teratai ummi dah nak berbunga.....
Ooohhh baru ummi tau..rupa2nya pokok teratai ni mmg nak cahaya matahari yg terik.......betoi jugakkann...cer kita tgk pokok teratai yg ada kat kolam2..semuanya terdedah kpd cahaya matahari kann....



bunga teratai kaler ungu lagii......kecik je bunganya...



nampak tu ada lagi flower bud yg timbul...maknanya ada lagilah bunganya...



mini kolam ummi..tgh2 mini garden ummi...jgn risau..tak ada jentik2 sebab ummi ada ltkkan ikan guppie kat dlmnya....love guppies...



terpancar kejelitaannya..hehehe...



bangganya ia mekar ....nnti ummi nak cari kaler lain la plak....



Wednesday, July 27, 2011

Kurma Daging....hidangan hari ini..


Assalam,...

Hari2 jenuh memikiorkan nak masak apa utk hidangan lunch...tambah2 kena ikut selera anak2 yg lebih kurang memilih jugak seleranya...especially Faris...kalau tak kena gaya selera dia,..maka tak makan nasilah dia hari ini....Kalau Danish,..masak pi lah apa pun ,..sentalnya seperti biasa..makan tetap makan janji kenyang....same goes to Damia....
Selera ummi....lagi senang...apa pun tak kisah..kalau nasi panas ngan ikan goreng dan sambal belacan pun dah menyelerakan..mau2 boleh tambah sepinggan lagi tau....tapi kalau hari2 cam tu boleh jemu jugak kann hehehe...
So dgn sukacitanya ummi hari ni masak Kurma daging...as u all know...anak2 ummi mmg suka makan masak kurma ni..ya lah tak pedas....Selalunya buatkan depa kurma ayam...ermm kali ini tukaq selera pulak...kami makan kurma daging...




Nak tau resepi kurma ni cam mana..cuba tgk ini.resepinya sama aja cuma tukarkan isi nya saja...

Tuesday, July 26, 2011

Sandwich telur rebus..


Assalam,...

Dah nak dekat seminggu Ummi tak update blog ye...hihihi....bukan tak dak n3 cuma malaih nak menaip la pulok...tulah...galak nak buat blog..dah ada blog malaih pulok nak mengupdatekannya....come on..come on ummi ..semangatlah skit...Hahaha..ni bukan apa nak kasi semangat diri skit....
Semalam ..ceritanya ummi ni tak la berapa sihat...malaih aja nak memasak...ntah la..badan rasa tak sedap aja...buat ni tak kena ..buat tu tak kena...so lepak2 aja yg mau...Tak memasaklah ummi lunch semalam...cuma buatkan nasi goreng bodo2 aja...nasib baik anak2 sekolah dan en .hubby keja...
Bila malam baru rasa lapor la plak...kesian gak ngan 4 org yg ada kat umah ni...jadi ummi pikior2..baik buat sandwich dah kot..malam2 ni tak ada selera sgt kalau nak makan nasi kann...
Tambah2 anak2 ummi mmg addicted ngan sandwiches....buat pi lagu mana mmg depa suka especially Faris...
Kali ni ummi buatkan sandwich telur rebus fantastic...boombastic...elastic..hahaha..semua adalah..
Resepinya amatlah mudah..campak aja apa yg ada kat umah tu ye....Sapa2 pun bolehh buat..
Ini kira my origin resepi ye...

Bahan2nya

10 kpg roti gardenia - dibakar sedang2 aja ngan mentega
10 biji telur - direbus
2 labu bawang besar - dihiris2
1 biji tomato - dipotong dadu
5 keping cheese
mayonise
lada sulah
cili sos

Cara2nya
1)Telur yg direbus tadi,..dihancur2 kasar..jgn sampai hancuss sgt ye.
2)Kemudian masukkan sedikit lada sulah ,garam dan mayonise.Mayonise ikut suka nak letak byk mana...citarasa masing2
3)Selepas itu ambik hirisan bawang dan hirisan tomato ditumis diatas api ngan sedikit minyak..masak jgn sampai layu...
Setelah selesai kesemua itu...letakkan telur rebus hancur tadi diatas roti diikuti ngan tumisan bawang dan tomato tadi.Last atasnya ltkkan kepingan cheese.
4)Kemudian bakar roti diatas didlm ketuhar dlm 10-15minit..bagi cheese tu agak2 melt..
5)Last but not lease boleh la dihidang..letaklah sos cili ngan mayonise di atasnya...



Menunggu masa utk dibakar....kesemuanya ada lima set sebab total of ummi's family is 5...



Inilah rupanya sebelum dibakor...kita bakor..kita bakor..lps tu kita ngapp..kita ngapp..hihihi



Setelah dibakor..inilah hasilnya...



ermm fantastic..boombastic..elastic....pergghhh sedappp..

Thursday, July 21, 2011

Jus Kasturi sempoii....


Assalam..

Jus kasturi sempoi ni...sapa2 pun boleh buat....sedapp,..fresh dan menyegarkan tekak...Kalau diminum waktu2 dok tgh panas terik tu..pergh...menghilangkan dahaga....
Memandangkan limau kasturi byk kat umah...yelahkan..ummi kan ada pokoknya di belakang umah..so apalagi..ummi buatkan jus ni special utk diminum tadi....



ermmm sempoinya jus ni sebab ummi ltkkan serbuk asam di dalamnya....
Nak buatnya senang aja....

2 sudu besar air gula
2-3 biji limau kasturi - diperah jusnya
2 sudu besar serbuk asam
air
ketulan ais

**campurkan kesemua bahan diatas...
Tau apa sebabnya sedap..sebab dlm serbuk asam tu adanya garam...jadi jus ni rasanya masam2 manis2 masin....



Lamanya tak makan rendang ayam ye...


Assalam,.....

N3 ni sebenarnya patut disiarkan kelmarin dulu ttp tertunda disebabkan camera ummi ada mengalami kesulitan...tu yg lewat bersiaran....hehehe...
Lama sungguh ummi sefamily tak makan rendang ayam....rasa mengidam la plak....Dulu kalau teringin nak makan rendang ayam mesti tunggu hari raya kann....tp sekarang bila2 aja kita boleh makan rendang .....makan ngan nasi putih panas2 pun dah menyelerakan...tak yah ada lauk lain pun tak apa...
Family ummi mmg suka ngan rendang ayam/daging....makan ngan nasi aja....tak pun ngan pulut kuning...ermmm meleleh ayaq liuq...org kedah kata..hehehe..



Rendang ayam simple

Bahan2nya:

1/2 ekor ayam - dipotong2 kecil dan digoreng sedang2 aja
segenggam cili kering*
2 ulas bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 btg serai*
1 inci lengkuas*
1 -2 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
(semua bahan bertanda* dikisar halus)
2-3 kpg asam keping
2 mangkuk santan pekat (bergantung masing2)
3 - 4 sudu besar kerisik
garam dan gula
2 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris

Caranya;

Ayam yg tlh digoreng sedang2 tadi dimasukkan ke dlm kuali yg tak berisi minyak.Kemudian masukkan kesemua bhn kisar,santan dan asam keping.Masak sehingga pecah minyak dan agak2 kering.Kemudian masukkan kerisik ,garam dan gula.Masak lagi sehingga kering.Jika nak berkuah tambahkan air mengikut kepekatan yg diigini.Last masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.



Acar timun dan nenas /jelatah

Mudah sesangat nak buatnya.Sebiji timun yg dibuang kulitnya dan dihiris nipis2.ambil 1/2 biji nenas di hiris nipis.Sebiji bawang besar dan cili merah dihiris nipis2.Gaul kesemuanya di dlm satu mangkuk bersama sama ngan garam dan sedikit gula.Kalau nak pedas lagi..masukkan hirisan cili padi ye.Sedia dihidang.Mmg sedap dimakan bersama ngan nasi dan rendang ayam tadi.....

SELAMAT MENCUBA

Thursday, July 14, 2011

Menu berbuka hari ni...


Assalam..

Sempena bulan Syaaban yg masih ada ni dan masih ada hari yg tak berganti...ummi ambik kesempatanlah berpuasa hari ni.....Puasa di hari yg bukan di bulan Ramadhan mmglah mencabar...tambah2 plak dgn cuaca yg amat panas....bayangan air aja berlegar legar di kepala otak ummi ni...ermmm muka tak tahu malu..cam budak2 plak ummi ni.....dahaga ya Rabbi shj yg tahu...tp demi nak mengganti puasa yg tak habis lagi...ummi gagahi jua...hehehehe.....
Apa yg ummi berbuka tadi..ermmm selera anak2 juga ummi pilihkan...ya.lah kan...nnti anak2 nak makan sama2 ngan ummi....biarlah diaorang berselera...



Ikan Seludu Masak Lada Hitam.

Ummi tak tahu la plak ye org lain panggil ikan ni apa..tp setahu ummi org2 kat belah utara ni tahu apa itu ikan seludu...isinya sedap..rupanya plak nak macam ikan duri..tp bukan ikan duri ye...Ni ummi attachkan jugak resepinya ye....mcm yg mak ummi ajarkan,....kalau dlm pantang buat camgini ermmm sedap bila dimakan ngan nasi2 panas2....tp guna ikan yg lainlah ye...hehehe..

Bahan2nya:
3 ketul ikan - digoreng dahulu
1 labu bwg besar dan 1 ulas bawang putih dan 1 inci halia - dimesin
1 sudu besar biji lada hitam - dimesin
air asam jawa
garam dan sedikit gula
hirisan bawang besar dan cili padi

Caranya:
Tumiskan bhn2 mesin tadi sehingga agak2 garing dan harum baunya.Setelah itu masukkan lada hitam yg dimesin tadi.Gaul sebati.Kemudian masukkan air asam jawa dan gaul dan biar sehingga agak2 kering.Last baru masukkan garam,gula ,hirisan bawang dan cili padi.Gaul sebati dan tuangkan keatas ikan yg tlh digoreng tadi...



Kari Daging @ Gulai Daging
Inilah menu favourite anak2 ummi....Ltk plak ubi kentang di dlm nya...sedappp..Mkan plak nasi ngan kari ni yg diltk skit kicap manis...berselera..dari satu pinggan nak tambah plak satu pinggan lagi....mcm itulah anak2 ummi....


Bendi rebus ngan sambal belacan

Order...


Assalam,..

Baru2 ni ummi dpt order drpd member En.Hubby....Tuan empunya order ni order chocolate moist cake with ganache...Ummi lupa la plak nak tanya siapa namanya..kalutt bangat ummi hari tu sampai tak sempat nak tanya namanya..tp anyway oklah ye cik adik ..dan terima kasihlah ye kerana mengorder cake drpd ummi ni...Lain kali order lagi ye...Cik adik ni nak cake yg simple2 aja...nak cake yg ltk chocolate ganache ..nak dibuat makan2 aja katanya....



Cholate moist cake with ganache...
Buat sesiapa yg nak order tu jgn malu2 pm/sms ummi ye....tak mahal pun..murah2 aja....

Wednesday, July 13, 2011

Merah hati dan hitam tema kalernya....


Assalam,...

Terima order hantaran lagiii.....Kali ni tema kalernya adalah merah hati ngan hitam....cantik sekali kombinasi kaler ni....menarik dan tertarik...dah lama ummi teringin nak buat kaler camgini...Akhirnya.....
Order ni dtgnya drpd neighbour ummi jugak....Order hantaran ni adalah drpd pihak pompuan buat pihak lelaki...Mai kita layannnn....



Chocolate di dlm bakul



Kain pasang di dlm bakul



Chocolate moist cupcakes with ganache


Monday, July 11, 2011

N3 hari ini...Pais ikan kembong masin..


Assalam...

Ermm..tadi N3 2 minggu lepaskan....ini plak n3 tadi tgh hari.....Hari ni punyalah tak dak idea nak memasak...terpikirlah plak nak masak pais ni....Sebenarnya banyak menu yg boleh dicari utk dijadikan menu lunch..tetapi biasalahkan benda yg mudah dan mmg dah ada kat umah jugaklah ummi nak buat ...senang dan menyelerakan....Tambah2 plak emak ayah ummi mmg ada kat umah ummi...memang kenalah ngan selera mereka...



Pais ikan kembong masin.
Resepi ni sebenarnya datangnya daripada emak ummi sendiri...selalunya org suka buat pais menggunakan ikan yg fresh tapi resepi kali ni ummi buatkan menggunakan ikan masin...ikut suka koranglah ye..nak guna ikan apapun ye...mmg menyelerakan bagi sesiapa yg tak berselera...makan ngan nasi panas2..ermm terangkat..

Bahan2nya:
3 ekor ikan kembong masin - direndam seketika
5-10 biji cili kering (direndam ngan air panas dan ditoskan)
1 inci belacan
sedikit air asam jawa
Nyior mesin RM1
sedikit garam
sedikit gula
2 helai daun kunyit - dihiris halus
daun pisang -utk membalut ikan

Cara2nya:
Mesin cili kering bersama ngan belacan dan air asam jawa sehingga cili betul2 hancur.
Kemudian masukkan nyior mesin ,sedikit garam dan sedikit gula.
Mesin sehingga sebati dan jangan sampai terlampau halus.
Kemudian masukkan bahan mesin tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun kunyit tadi.Gaul sebati.
Selepas itu ambil sedikit sambal tadi dan sapukan ke atas daun pisang.letakkan 3 ekor ikan tadi di atasnya.
Setelah itu letakkan lagi sambal tadi ke atas ikan yg disusun tadi.
Balutkan ia kemas2 dan bakar di atas api hingga masak..

N3 lama baru nak post.....


Assalam....
Lama sungguh ummi tak update blog....ermm bukanya tak ada n3 tapi penyakit malas nak menaip...Ni ummi nak ltk n3 yg 2 minggu lepas punya....ummi ada try buat karipap mudah....Senang sesangat dan ini dikira 1st time ummi membuatnya...Ummi ambik resepi ni dr resepi blog Cik epel...(Jom kongsi pelbagai resepi)...Ummi mintak izin ye...Cik epel....



Inilah karipap mudah yg ummi buat...Ummi buat karipap yg berintikan sardine...Anak2 ummi amat suka karipap yg berinti sardine.....termasuklah ngan ummi juga...hehehe....Nampak tak karipap yg ummi kelim sendiri...hehehe..tak berapa cantikkan...tp next time ummi akan memimprovekannya lagiii...

Bahan doh
4 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak - dipanaskan
3/4 cawan air/lebih
1 sudu kecil garam

Caranya
Masukkan minyak masak yg dipanaskan ke dlm tepung dan kacau ngan menggunakan fork.
Bila dah agak2 sjuk,kacau gunakan jari sampai berderai.
Masukkan air.Uli sampai rata dan sebati.
Buatkan bulat kecil2 sesuai utk satu size karipap.
Bila dah siap tutup ngan plastik (tak mau kasi doh kering)
Guna rolling pin..gelekkkannya dan masukkan intinya dan kelimkannya...
Goreng ngan api perlahan.

Inti Sardine
1 tin sardine size besar diambil isinya dan dibuang sedikit kuahnya dan dihancurkannya.Ummi tumis dalam kuali hingga agak2 kering kuahnya.Kemudian ummi masukkan hirisan bawang dan cili merah.Letakkan sedikit garam dan last masukkan air limau nipis.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails