Sandwich telur rebus..


Assalam,...

Dah nak dekat seminggu Ummi tak update blog ye...hihihi....bukan tak dak n3 cuma malaih nak menaip la pulok...tulah...galak nak buat blog..dah ada blog malaih pulok nak mengupdatekannya....come on..come on ummi ..semangatlah skit...Hahaha..ni bukan apa nak kasi semangat diri skit....
Semalam ..ceritanya ummi ni tak la berapa sihat...malaih aja nak memasak...ntah la..badan rasa tak sedap aja...buat ni tak kena ..buat tu tak kena...so lepak2 aja yg mau...Tak memasaklah ummi lunch semalam...cuma buatkan nasi goreng bodo2 aja...nasib baik anak2 sekolah dan en .hubby keja...
Bila malam baru rasa lapor la plak...kesian gak ngan 4 org yg ada kat umah ni...jadi ummi pikior2..baik buat sandwich dah kot..malam2 ni tak ada selera sgt kalau nak makan nasi kann...
Tambah2 anak2 ummi mmg addicted ngan sandwiches....buat pi lagu mana mmg depa suka especially Faris...
Kali ni ummi buatkan sandwich telur rebus fantastic...boombastic...elastic..hahaha..semua adalah..
Resepinya amatlah mudah..campak aja apa yg ada kat umah tu ye....Sapa2 pun bolehh buat..
Ini kira my origin resepi ye...

Bahan2nya

10 kpg roti gardenia - dibakar sedang2 aja ngan mentega
10 biji telur - direbus
2 labu bawang besar - dihiris2
1 biji tomato - dipotong dadu
5 keping cheese
mayonise
lada sulah
cili sos

Cara2nya
1)Telur yg direbus tadi,..dihancur2 kasar..jgn sampai hancuss sgt ye.
2)Kemudian masukkan sedikit lada sulah ,garam dan mayonise.Mayonise ikut suka nak letak byk mana...citarasa masing2
3)Selepas itu ambik hirisan bawang dan hirisan tomato ditumis diatas api ngan sedikit minyak..masak jgn sampai layu...
Setelah selesai kesemua itu...letakkan telur rebus hancur tadi diatas roti diikuti ngan tumisan bawang dan tomato tadi.Last atasnya ltkkan kepingan cheese.
4)Kemudian bakar roti diatas didlm ketuhar dlm 10-15minit..bagi cheese tu agak2 melt..
5)Last but not lease boleh la dihidang..letaklah sos cili ngan mayonise di atasnya...



Menunggu masa utk dibakar....kesemuanya ada lima set sebab total of ummi's family is 5...



Inilah rupanya sebelum dibakor...kita bakor..kita bakor..lps tu kita ngapp..kita ngapp..hihihi



Setelah dibakor..inilah hasilnya...



ermm fantastic..boombastic..elastic....pergghhh sedappp..

Comments

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..