Islamic Widget

Followers

copy la..

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Friday, January 28, 2011

Entry tertunggak......layannnzzzz


Eeelllooo....Assalam...


Ha..ha..ha...nak tergelak besar lah Ummi....mesti kengkawan heran ngan kerajinan Ummi...Layannnzzzz ajalah ye jgn tak layannzzzz...nak letaklah plak entry yg tertunggak....dah seminggu dok peram tak ltk jugak2 entry ni....
Gambar ...bukan main beria2 ambik....mengalahkan reporter newspaper.....nak update...Yarabbi..malas tak terkira...Ni kalau betul2 jadi reporter,..mau bankrup la...bisness news kan..kan....
Minggu lps Mak Ummi ada buat tahlil kat surau taman umah Ummi ni....Mak Ummi ada order nasi tomato utk dijamu para jemaah surau kat sini....Jadi Ummi ambik la kesempatan buat 2 jenis pencuci mulut....jadilah kan....Tahlil ni buat kat surau aja,...kecil2an aja..jamu jemaah surau aja...tak ramai pun...Hidangan nasi tomato tak plak Ummi snap pic dia...padahal menu tu mmg sedappp bangat...Terlupolah plak den...bukan apo teruja ambik gambar kuih sendiri kekeke.....



Kuih tako....Resepi ni neighbour Ummi yg kasi...Ummi suka sangat ngan kuih ni...tp nak buatnya melotihkan tgn jugak lol....Buatnya renyah,..nak makannya sodaapppp...

Bahannya:

Utk color hijau
4 oz tepung kacang hijau
10 oz air
1 sudu teh soda bikarbonat
30 oz air pandan
250gm gula
*Campurkan kesemua bahan ini dan tapis.

Utk color putih
3 oz tepung kacang hijau
10 oz air
30 oz santan
sedikit garam

Cara2nya:

Kedua2nya masak di dlm berlainan kuali tetapi hendaklah dikacau pada waktu yg sama.Jgn berhenti mengacau...Kacau sehingga pekat.Kemudian setelah pekat tutupkan api dan tuangkan selang seli kedlm acuan.Sejukkan.Setelah sejuk,..bolehlah dipotong.Mmg sedap kalau makan masa ia sejuk2...



Ini plak agar agar kristal.....apasal Ummi kasi nama camtu....bukan apa..anak2 Ummi cakap agar agar ni nampak cam kristal.....padahal agar agar biasa aja...

Resepinya:

25gm agar agar tali
2 liter air
1 1/2 cawan gula
1 sudu besar pati sirap rose
1 sudu besar pewarna kuning telur
2 helai daun pandan

Cara2nya:

Masak agar agar tadi ngan air.Ltkkan daun pandan utk mewangikannya.Setelah mendidih ,.ltkkan gula plak.Setelah itu bhgkan kepada dua bhgn.Satu diletakkan sirap rose dan satu lagi diletakkan color kuning telur.Tapiskan adunan rose ke dlm acuan.Tunggu sebentar,biar ia agak2 keras skit.Setelah ia keras,..cakar2kan permukaannya dan baru masukkan adunan kuning telur tadi.Kemudian biarkan ia keras dan sejukkan.



Taarraaa..inilah pencuci mulut yg Ummi hidangkan buat jemaah surau minggu lepas...

Lunch ngan masak lomak cili api udang dan rebung madu...


Assalam....Jumpa lagi...

Ni Ummi nak ltk plak entry yg terbaru.....Kali ni apa yg Ummi makan masa lunch tadi...hehehe...Jgn marah ye....bertalu2 plak entry kat blog ni...Rajin nampak Ummi ni...hahaha...
Bukannya apa ye kawan2....takut nanti penyakit lazy Ummi datang,..takleh la plak mengupdate blog Ummi yg tak seberapa ni.....
Nah layannnzzzzz kat bawah ni.....entah sodap ko tidakkk....tp Ummi makan tadi rasanya boleh la tahannn....



Ni menu lunch Ummi tadi...Masak lomak cili api udang dan rebung madu....Rebung tuh...cam biasalah ye ...ambik kek topi umah Ummi jo......Hasil yg Ummi tanam...Sebelum ni Ummi ada ltk entry resepi lain yg kait ngan rebung madu ni...tp kali ni Ummi kongsi masak lomak ni plak ye....



Mudah je nak bikin ia......macam masak lomak cili api yg selalu dibuat cuma kali ni Ummi ltk rebung madu ngan udang...ingat ye ,...rebung madu yg fresh tu kenalah direbus terlebih dahulu ngan garam...utk buang kelatnya.....Cubalah...jgn tak cuba...

Breakfast ngan sandwich telur....


Assalam,...yuhuuu..

Lama sungguh tak update blog...ni yg boleh Ummi mengupdate pun sebab hari ni tak lah busy bebenor....tambah2 hari ni hari cuti weekend anak2.....
Utk pengetahuan semua ye,,...sebenarnya byk gak entry Ummi yg tertunggak...gambar dah diambil tp tak sompet nak mengupdatenya....fuhhh....lotih gak jadik housewife ni ye......
Entry ni ,..Ummi nak kasi tau lah ye apa yg Ummi mkn masa breakfast tadi ngan anak2.....Kami makan...sandwich telooorrrr....ermmmm delicious....


Ni hah,...sandwich telur yg Ummi bikin breakfast tadi......mmg sedappp...(tak malu puji sendiri hehe)



Nak ke resepinya.....malu la plak nak ltk..sbb mudah dan enteng ja nak buatnya...tp utk nak memenuhkan entry ni...Ummi kasilah ye...

Bahan2nya:(utk sorang makan)

4 biji telur - dibuat telur hancur (Ummi pakai butter tuk hancurkannya dlm kuali)
mayonis (ikut suka nak berapa byk)
serbuk lada sulah
skit garam
sos cili
sos thousand island
hirisan timun
hirisan tomato
daun salad
2 kpg roti yg dibakar...(satu bantal roti boleh dibuat sandwich ngan 4 biji telur hancur tadi)

Caranya:
Telur hancur tadi digaul bersama ngan mayonis,lada sulah dan skit garam.Setelah tu hiaskan roti yg dibakar tadi ngan hirisan timun,tomato dan daun salad.Lepas tu baru ltk telur tadi dan ltkkan sos cili dan sos thousand island.last but not least potong menyerong roti tadi...Siap dimakan...

Sunday, January 16, 2011

Maggie goreng Ummi is our dinner tonite...


Salam,..yuuhhuuuu...

Hari ni kiranya hari paling malas bagi Ummi...bukan lagi malas tahap gaban dah ni...dah jadi transformer pun ado.....malas bebenor..tak tau pasai apa....letih pun ado.....
Walaupun Ummi ni kerja kat umah aja a.k.a housewife,...keletihan dan kestressan pun ado jugak tau...jgn ingat org yg berkerjaya aja boleh lotih,...den pun samo lotih yo....
Tgh hari tadi,..nasib baik En.Hubby ada gotong royong kat surau,...jd lunch dia kat suraulah..anak2 pun camtu gak....Ummi ngan Damia makanlah apa yg ada kat umah ni....Ntah la...kenapa letih sesgt...tak bermaya plak tu...nak kata dtg bulan...aihhh tak sampai masanya lagi...Ummi rasa mungkin,..minggu lalu Ummi begitu sibok kot ngan aktiviti anak2....kalau sorang anak 3x ke sekolah...cuba bygkan kalau 2 org anak...tambah2 anak Ummi sorang sekolah pagi ,..sorang lagi sekolah ptg...ermm mana masanya ke KAFA la,..sekolah la,..mengajilah...pagi ptg mmg adalah rutin menjadi supir anak2...Si Faris plak seminggunya mmg full schedule....fuhhhh...exhausted sungguh...
Berbalik cerita hari ni,...lunch hari ni kiranya Ummi gantung kualilah..maka dinnernya kena la buat,..kang anak nak makan apa plak...pity them....Jadi Ummi buat mee goreng ala2 Ummi punya style lah....


Maggie goreng Ummi



Mudah aja,..maggie direbus dan ditos..Tumis bwg putih dlm 2 ulas,..kemudian tumis cili kisar..masak sampai garing,.lepas tu masukkan skit sos tiram,sos tomato,sos cili dan kicap manis.Kemudian ltkkan garam dan masukkan isi ayam,udang,fish ball ngan cendawan butang.Masak seketika..Bila cili dah masak,..last letakkan maggie yg dicelur tadi ngan taugeh.Gaul kesemuanya,..Kalau suka ltk telur pun boleh...Taraa..siap dimakan...

Wednesday, January 12, 2011

Dinner Ummi...


Salam.....

Dinner tadi Ummi makan cucor kembong ikan bilis cicah ngan gulai daging perangat dan kuah kacang segera...hahaha...senang aja dinner hari ni...Ummi dan En.Hubby dah set dah dlm mind kami yg kami nak katakan TIDAK pada nasi di waktu mlm...hehehe...konon2 tu diet la...tapi diet tak berhemah ni.ahaks..Kami cuma nak diet tak mau mkn nasi aja di waktu mlm...Bukannya apa,..kami berdua ni makin membesar bagaikan johan....Macam tak caya yg kami dulu ni kurusssssss aje.....Sekarang....huwaa...member lama pun boleh tak kenai tau....
Cucor yg Ummi buat makan tadi tu Ummi ada cilok dr Blog Kongsi Resepi....Tak pernah lagi Ummi try buat cucor goreng yg diletak yis...tp tadi hasilnya menjadi...Ermm rupa2nya cucor yg org jual kat gerai2 tu dibuat camnilah...lembut aja walaupun dah sejuk...Mmg sedap,..tambah2 cicah ngan gulai semalam yg diperangat....kalau suka,..boleh jugak cicah ngan cili sos dicampur ngan mayonis...Cucor ni mmg simple,..sesiapa aja pun boleh buat...Jgn ketawakan Ummi ye ngan entry cucor ni.......mmg nampak simple tp sestengah org caranya lain kannn...Ummi nak kongsi ngan semua ni...



Cucor kembong ikan bilis

300gm/1/2 kati tepung gandum
1 sudu kecil yis segera
1 labu bwg besar
1/2 cawan ikan bilis
1 biji telur
1 1/2 cawan air
garam
sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna

Blend ikan bilis,telur dan bawang bersama ngan air.
Kemudian bancuh tepung yg dicampur ngan yis terlebih dahulu ngan bahan blend tadi.
Kalau suka ltk hirisan bwg/daun bwg/taugeh pun boleh..ikut suka hati.
Gaul sebati dan ltkkan garam dan kunyit.
Last,.perap seketika dlm 1/2 jam.
Kemudian goreng hingga garing


Kuah kacang segera,..berlambak jual kat kedai...blk umah ltk air panas masak sehingga pekat.


Gulai daging semalam yg tlh diperangat kembali...



Ni En.Hubby suruh ltk gambar ni....saja2 nak interframe jarinya .



Dinner Ummi sefamily mlm ini....

Kek Prune Kukus..


Salam

Baking cake again.....ermm dah tak tau nak buat apa...minggu lepas..berblogwalking..tetiba Ummi melawatlah dapur Home Sweet Home...Belek punya belek,..ternampaklah resepi cake ni...nampak mudah..apalagi Ummi ambik pen jot down la resepinya.....nampak senang dan rasanya mungkin sedap kot...Hajat memang nak menerai buat cake ni....Cake yg Ummi menerai ni namanya Kek prune kukus,...
Dgn semangat nak menerai,..Ummi tak tangguh2 dah beli bhn yg patut,..sesetengah bhn tu dah mmg ada di umah,..tambah skit2 aja....kalau menangguh,..nanti Ummi rasa malas dah,....baik cepat try...hahaha.....
Semalam,..Ummi memulakan baking cake ni...Kukus pulak tu,..lagi senang...alhamdulillah akhirnya berjaya dan hasilnya.......kat bawah ni..



Kek prune kukus.




Resepinya mudah sesgt dan Ummi ambik dr blog Home Sweet Home...dan hasilnya tak menghampakan Ummi.

Bahan2nya
250gm butter
1 cawan gula
1/4 tin besar susu pekat manis(kalau tin kecil guna 1/3 tin tp Ummi ltk 1/3 cawan kopi aja)
20 biji prune di blend bersama ngan 100ml air
5 biji telur
2 cwn tepung naik sendiri
5 biji prune dihiris kasar2

Cara2nya
Putar butter,gula dan susu hingga sebati.Masukkan telur satu persatu dan putar lagi.Kemudian masukkan prune yg diblend tadi.lepas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit.Putar lagi.Last masukkan hirisan kasr prune.gaul sebati dan boleh la dikukus...kalau nak ltk hirisan prune kat atas adunan tadi pun boleh...
SELAMAT MENCUBA



Rasanya sedap.Teksturnya lembut .Bila makan rasa mcm makan kek kurma /kek buah.Ada masam2 skit dan manis2...

Sunday, January 9, 2011

Kuah rojak Mak Mah


Salam semua....

Semalam Ummi ada janji ngan semua yg Ummi nak ltk entry pasal rojak kan....So hari ni Ummi nak promote la kuah rojak yg Mak Ummi buat....kiranya kuah rojak ni homemade la.
Lama dah Ummi nak ltk entry ni cuma tak berkesempatan .Dah lama dah Mak Ummi buat kuah rojak ni ttp secara kecil kecilan aja.....Selalunya kuah rojak ni Mak Ummi jual kat member2 lama Mak Ummi yg bekerja di Hosp.Sg Petani..Jadi sekarang ni lebih la berkesempatan membuatnya sbb Mak ummi dah pencen dan ada masa ngan aktiviti ini...tu pun anak2 byk bg support....
Ummi pun ambik la kesempatan ni nak try jual dan promote kuah rojak Mak..Dengan itu Ummi labelkan kuah rojak ni ngan nama Kuah Rojak Mak Mah sempena nick name Mak Ummi...Ok kan...
Bagi sesiapa yg ingin dapatkan dan ingin membuat tempahan kuah rojak ni boleh la hubungi nombor seperti : 013-4693379/019-5239516




Kuah Rojak Mak Mah


Dgn bekas sebesar ini Ummi jual ngan harga RM3.50.Disertakan ngan sepeket kacang hancur utk ditaburkan di atas rojak...



Ni rojak yg Ummi bikin semalam..

Saturday, January 8, 2011

Birthday En.Hubby@Ayah....08/01/11


Hallo..hallo...Salam semua...

Hari ni adalah hari jadi En.Hubby Ummi yg dicintai...Maka dgn itu ...cewah2...Ummi buatlah makan2 kecil2an aja..di umah.buat sambut besday nya....Alah makan2 family Ummi aja...tak ramai pun ,..5 beranak aja hehehe...
Sempena besday En Hubby yg ke berapa erkk...hehehe...nak cakap tak En..Hubby...cakap ajalah ye...yang ke 37 tahun....Ummi dan anak2 nak wish SELAMAT HARI JADI buat En Hubby@Ayah.Semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki yg melimpah ruah,diberikan kesihatan yg baik dan berjaya dalam hidup....Kami semua amat menyanyangi Ayah@En.Hubby....
Bagi Ummi En.Hubby@Ayah adalah sahabat ,teman ,kekasih dan suami yg amat Ummi hormati,sayangi dan sanjungi.....wah2....ni nampak cam bodek tak????Tak...ni ikhlas dr hati seorang isteri tau...Dan yg paling penting En.Hubby adalah ayah yg terbaik buat Faris.Danish dan Damia...
So kat bawah ni ....adalah sambutan besday buat En.Hubby.......Layannnnn...



Inilah birthday cake En.Hubby...Nama cake ni ialah Kek Lapis Kukus Cream Cheese.Cake ni Ummi buat sendiri tau...Sumber resepinya drp My Kitchen...Terima kasih kerana dpt kongsi resepi ni...Mmg sedap kek ni...ceh puji sendiri....hehehe...dah lama Ummi nak buat kek ni...akhirnya tercapai gak dan menjadi la plak...



Ni dr pandangan sisi sepotong cake tadi...nampak tak cream cheese di tgh2 cake tu..ermmm yummy2..Bagi sesiapa yg nak resepinya...nnti Ummi ltkkan di entry yg akan dtg ye,...



Ni plak hidangan sampingan...mee goreng Ummi...Ada lg tau hidangan sampingan....cuba tgk kat bwh ni...



Ha...inilah rojak Mak Mah..apasal Ummi boh nama rojak Mak Mah..sebabnya..kuah rojak ni Mak Ummi yg buat....Ni Ummi nak promote la kat semua di sini....Nanti entry akan dtg Ummi akan story ttg kuah rojak ni ye...Anyway sesiapa yg berminat nak merasa ...bolehlah..menempah ka..membelinya drpd Ummi ye...calling2 aja...kalau nak tempah Kuah Rojak Mak Mah ni...



Hidangan Birthday En.Hubby...simple2 aja..Dan di bwh ni...layanlah le gambar anak beranak yg dah tak sabar2 nak makan....






Wednesday, January 5, 2011

Fuhh pedass...


Hallloo....

Mai kita makan kerang hari ni...Sedapp kalau masak camna pun kan...rebus atau bakar saja pun sedap kalau dicicah ngan sos...
Mmm...apasal Ummi mula ngan kerang ye....Sebabnya tadi Ummi lunch ngan masak kerang.
Hari ni hidangan lunch ngan Kerang Masak Lemak Cili Padi berkerisik...wahhh..hehehe...panjangnya nama resepinya...sedapnya plak boleh la tahan...pedass...Bagi sesiapa yg suka ngan masak lemak cili padi,..apakata try buat resepi ni..
Mudah....dan simple....



Nah...inilah Kerang Masak Lemak Cili Api Berkerisik...fuyooo....panjangnye...
Nak ke resepinya...ini dia..

Bahan2nya: 1 kilo kerang yg direbus dan dikopek,2 biji ubi kentang dipotong kiub,4 ulas bwg merah+2 ulas bwg putih+2 biji buah keras+15 biji cili padi+1 inci kunyit hidup(di blend),2 btg serai ditindik,1 mangkuk santan pekat,2 sudu besar kerisik,2 keping asam keping dan garam secukup rasa.



Caranya: Bahan blend direbus terlebih dahulu sehingga hilang bau pedasnya dan masak cilinya....agak2 lah ye..Kemudian dah agak2 cilinya masak,..masukkan hirisan ubi kentang,serai dan asam keping dan masak sehingga mendidih.Kemudian masukkan santan pekat.Kacau seketika ,jgn sampai pecah minyak.Lepas tu masukkan kerang dan kerisik.Last baru masukkan garam.Masak sehingga kuahnya agak2 pekat.

Tuesday, January 4, 2011

Lunch for today...


Salam semua....

Ummi sesaja ja nak kongsi menu lunch Ummi hari ni.....ahak..ahak..Ummi ni nak share aje ye..bukan nak tayang2 tau...almaklumlah ,..Ummi ni kan fulltime housewife..dah menjadi rutin kena memasak setiap hari...jadi menu2 ni kira bahan utk blog Ummi lah ye...
Tak sehebat Chef Wan di tv tapi bolehlah hebatnya di rumah sendiri..hehehe...menunya simple aja utk hari ni...kalau yg mmg terra memasak,..rasanya pejam mata pun boleh masak menu ni...hahaha.....lawak ja..mana ada org masak tutup mata kan...
Jeng..jeng...jeng..Ummi hidangkan menu lunch tadi.....


Goreng tumis sweet peas ngan leak
Bahan2nya:satu peket sweet peas,satu batang leak (dihiris),2 ulas bwg merah dan 1 ulas bwg putih (dihiris),2 biji telur,sedikit garam
Cara2nya:Mulakan dgn membuat telur hancur dan lepas itu tumiskan bwg merah ngan bwg putih yg di hiris sehingga agak2 layu.Kemudian masuk sweet peas dan batang leak yg tlh diris..Goreng jgn sampai layu..agak2 aja..Last baru masukkan garam..


Sambal tumis sotong getah..
Ermm favourite Ummi ni..lagi pedas lagi syiok....Makan ngan nasi panas..ltk skit kicap manis kipas udang...pergh terangkat...


Ayam masak kicap
Hari tu Ummi ada ltk resepinya kat blog ni....simple aja tp menyelerakan dan membuka selera anak2...Mmg pun selera anak2 Ummi ni...Salah satu favourite menu Faris,Danish and Damia...Pasti tak ditolak makan nasi kalau ada menu ni..

Sunday, January 2, 2011

SELAMAT DATANG 2011


Assalamualaikum w.b.t.......



Lebih kurang seminggu Ummi tak mengupdate blog ni...Bukannya apa..kekadang tu idea tak mau nak dtg...lebih2 lagi penyakit LAZY masih melanda Ummi...Ya lah kan..musim cuti sekolah dah nak sampai penghujungnya.....jadi mcm2lah nak di settlekan.....Bila idea ada dan pic2 dah disnap,..masalah plak tak mengizinkan...hehehe....
Berjumpa kita mlm ni...bukannya apa,..Ummi nak ucapkan SELAMAT DATANG 2011 dan SELAMAT TINGGAL 2010....whuaa....macam2 dah berlaku dan terjadi pada tahun lps....dan azam yg ingin dicapai pun masih tak tertunai tunai lagi...Jadi azam Ummi utk tahun baru ni 2011,..nak sambung blk apa yg belum dilaksanakan pada tahun 2010.....Macam mana plak ngan rakan2 blog Ummi....
Dengan kesempatan ini jugaklah Ummi nak ucapkan TERIMA KASIH buat semua rakan2 blog Ummi yg rajin berblogwalking ke blog Ummi, dan yg rajin mengomen blog yg tak seberapa ini pada tahun 2010...Anda masih menjadi sumber inspirasi Ummi utk terus berblog....Dan dengan peluang ini jugaklah ,..Ummi ingin MEMOHON MAAF jika ada tersilap kata dan terkasar bahasa sepanjang Ummi berblogging pada tahun 2010 yg lalu...Sedih la pulak...hmm..hmm...Jangan lupa utk datang lagi menjengah blog Ummi yg tak seberapa ini pada tahun ini...2011....Buat semua,...apa yg dinukil di dlm blog ini adalah sekadar berkongsi pendapat,..hobi dan aktiviti Ummi aja..jgn ada yg tersinggung dan bukanlah Ummi nak menunjuk2 ye...
Oklah..panjang lebar sgtlah Ummi berleter kat sini...bukannya apa...hanya sebagai permulaan baru blog Ummi di tahun baru ini....Last but not lease...WELCOME 2011 and WELCOME GUYS TO CINTAKASIH UMMI-UMMI.BLOGSPOT.COM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails