Fuhh pedass...


Hallloo....

Mai kita makan kerang hari ni...Sedapp kalau masak camna pun kan...rebus atau bakar saja pun sedap kalau dicicah ngan sos...
Mmm...apasal Ummi mula ngan kerang ye....Sebabnya tadi Ummi lunch ngan masak kerang.
Hari ni hidangan lunch ngan Kerang Masak Lemak Cili Padi berkerisik...wahhh..hehehe...panjangnya nama resepinya...sedapnya plak boleh la tahan...pedass...Bagi sesiapa yg suka ngan masak lemak cili padi,..apakata try buat resepi ni..
Mudah....dan simple....



Nah...inilah Kerang Masak Lemak Cili Api Berkerisik...fuyooo....panjangnye...
Nak ke resepinya...ini dia..

Bahan2nya: 1 kilo kerang yg direbus dan dikopek,2 biji ubi kentang dipotong kiub,4 ulas bwg merah+2 ulas bwg putih+2 biji buah keras+15 biji cili padi+1 inci kunyit hidup(di blend),2 btg serai ditindik,1 mangkuk santan pekat,2 sudu besar kerisik,2 keping asam keping dan garam secukup rasa.



Caranya: Bahan blend direbus terlebih dahulu sehingga hilang bau pedasnya dan masak cilinya....agak2 lah ye..Kemudian dah agak2 cilinya masak,..masukkan hirisan ubi kentang,serai dan asam keping dan masak sehingga mendidih.Kemudian masukkan santan pekat.Kacau seketika ,jgn sampai pecah minyak.Lepas tu masukkan kerang dan kerisik.Last baru masukkan garam.Masak sehingga kuahnya agak2 pekat.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..