Dinner Ummi...


Salam.....

Dinner tadi Ummi makan cucor kembong ikan bilis cicah ngan gulai daging perangat dan kuah kacang segera...hahaha...senang aja dinner hari ni...Ummi dan En.Hubby dah set dah dlm mind kami yg kami nak katakan TIDAK pada nasi di waktu mlm...hehehe...konon2 tu diet la...tapi diet tak berhemah ni.ahaks..Kami cuma nak diet tak mau mkn nasi aja di waktu mlm...Bukannya apa,..kami berdua ni makin membesar bagaikan johan....Macam tak caya yg kami dulu ni kurusssssss aje.....Sekarang....huwaa...member lama pun boleh tak kenai tau....
Cucor yg Ummi buat makan tadi tu Ummi ada cilok dr Blog Kongsi Resepi....Tak pernah lagi Ummi try buat cucor goreng yg diletak yis...tp tadi hasilnya menjadi...Ermm rupa2nya cucor yg org jual kat gerai2 tu dibuat camnilah...lembut aja walaupun dah sejuk...Mmg sedap,..tambah2 cicah ngan gulai semalam yg diperangat....kalau suka,..boleh jugak cicah ngan cili sos dicampur ngan mayonis...Cucor ni mmg simple,..sesiapa aja pun boleh buat...Jgn ketawakan Ummi ye ngan entry cucor ni.......mmg nampak simple tp sestengah org caranya lain kannn...Ummi nak kongsi ngan semua ni...



Cucor kembong ikan bilis

300gm/1/2 kati tepung gandum
1 sudu kecil yis segera
1 labu bwg besar
1/2 cawan ikan bilis
1 biji telur
1 1/2 cawan air
garam
sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna

Blend ikan bilis,telur dan bawang bersama ngan air.
Kemudian bancuh tepung yg dicampur ngan yis terlebih dahulu ngan bahan blend tadi.
Kalau suka ltk hirisan bwg/daun bwg/taugeh pun boleh..ikut suka hati.
Gaul sebati dan ltkkan garam dan kunyit.
Last,.perap seketika dlm 1/2 jam.
Kemudian goreng hingga garing


Kuah kacang segera,..berlambak jual kat kedai...blk umah ltk air panas masak sehingga pekat.


Gulai daging semalam yg tlh diperangat kembali...



Ni En.Hubby suruh ltk gambar ni....saja2 nak interframe jarinya .



Dinner Ummi sefamily mlm ini....

Comments

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..