8th iftar 1433


Assalam,..

Ermm tertunggak lagi....ishh2..bila la ummi nak rajin ye...tp biasalah kan memandangkan ini bula posa..mmg agak bz lah jugak..so jgn risau ye..ummi akan mengupdate blog cuma cepat dan lambat aja....
Apa juadah iftar ke 8 ummi hari tu...ermmm ini mmg faveret Danish.....kalau tak bulan posa pun,..pi makan kat mana2 pun akan diordernya menu ni....Mmg tak jemu Danish menghadap menu ni....Menunya adalah NASI AYAM......
Asalnya penat gak nak memikior juadah berbuka hari tu..last2...menu ini yg timbul..apalagi senanglah...tak yah pikir menu lain..sebab menu nasi ayam ni dah complete ....tak yah pikir pasai sayurlah..extra menulah...
Di samping tu ummi sediakan PUDING NATA DE COCOA sebagai pencuci mulut..



Nasi Ayam

Resepi nasi ayam ni ummi dapat drpd SIL ummi yg menetap nun di Langkawi..Mmg sedap nasi ayam yg SIL ummi ni buat...kenen2 resepi,...dptlah jugak...simple aja resepinya..tp yg menyedapkan tu adalah sosnya...Nak buat ayamnya pun mudah.....tak byk pakai rencah..jadi kiranya nasi ayam ni easy n delicious...


Bahan2 utk sup ayam
ayam
2 labu bawang besar*
1 -2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sup bunjut
1 kiub ayam
garam

Caranya:
Mesinkan kesemua bahan bertanda*.Kemudian tumiskan bhn mesin ngan sedikit minyak.Masukkan ayam dan air.Rebus sehingga masak.Masukkan garam.


Bahan2 utk ayam :
1 ekor ayam - dipotong dua
(ayam ni rebus seketika dahulu - macam kita buat sup ayam)
sos tiram
kicap manis

Caranya:
Setelah ayam direbus seketika,keluarkannya dan gaulkan ayam tersebut ngan sos tiram dan kicap manis.Gaul biar keseluruhan,makna kata kita lumurkan nya...Kemudian peraplah ayam tu..lagi lama perap lagi sedap.Setelah diperap,bolehlah digoreng atau dibakar.Ummi bakar ayam ni..lagi moist isinya..


Bahan2 utk nasi
Beras yg sudah dibasuh (ikut sukatan masing2)
2 btg serai
air rebusan ayam(sup ayam)

Caranya:
Buat macam biasa,macam kita masak nasi biasa.Masukkan serai.

Bahan utk sos merah
10 biji cili merah - dibuang bijinya
cuka
1 ulas bawang putih
garam dan gula

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masakkannya di atas api sehingga agak2 pekat

Bahan utk sos hitam
5-10biji cili padi (ikut suka ,..kalau nak pedas,ltk byk)
kicap manis
1 ulas bawang putih
bawang goreng(agak2)-memekatkan dan menyedapkan sos
1-2 biji limau kasturi(ambil jusnya)

Caranya:
Mesinkan kesemua bhn di atas.Kemudian masak di atas api.




Sup ayam

Nak makan nasi ayam kenalah ada sup ayam..barulah complete set nasi ayam...Ummi tambahkan hirisan batang celery dan hirisan carrot ke dalam sup.




Puding Nata De Cocoa

Bahan2nya:

Serbuk agar agar - 10gm
1 tin susu cair
600ml air
200gm gula halus
nata de cocoa

Caranya:
Didihkan dahulu air yg dicampur dgn satu tin susu tadi.Setelah mendidih baru masukkan campuran serbuk agar agar dgn gula halus.Kacau jgn sampai berketul.Setelah itu tuang ke dalam loyang.Last masukkan/susunkan isi nata de cocoa ke dalamnya.Sejukkan.

Comments

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..