Gulai Daging ngan rebung madu hidangan hari ini..


Salam ,...

Rebung madu yg Ummi tanam kat tepi umah ni menjadi2 pulak.....Minggu lepas En.Hubby dah kemas2 dan trim2 skit pokok buluh Ummi ni tp masih lagi ia mengeluarkan rebungnya....Sukenya....Ada org cakap,..kalau pokok buluh yg kita tanam tu rajin ditrim,..rebungnya payah nak berhasil..tp pokok ummi dok camtu ...masih menghasilkan rebung...Alhamdulillah ,.rezeki tu......
Semalam En.Hubby ada request kat Ummi,..yg dia teringin nak makan gulai daging ngan rebung....Semenjak dok ambik rebung sendiri ni,..tak pernah lagi Ummi buat gulai daging ngan rebung,..Sebelum ni Ummi ada buat masak lemak rebung dan pajeri rebung aja....
Bab masak ni bukannya pandai sgt,..tp nak menerai dan simple2 aja bolehla....Ummi buat gulai ni cara dan style Ummi,..yg sesimple2nya.....Lunch tadi sedaplah En Hubby makan nasi,..tambah plak Ummi sediakan kerabu taugeh ngan ikan terubuk masin goreng...ermmm apalagi kenalah ngan menu gulai tadi...



Inilah Gulai daging ngan rebung madu....Gulai ni Ummi tak letak kerisik...sbbnya,..En Hubby tak berapa suka kalau ltk kerisik..tambah2 kalau diletak byk....Ummi rasa gulai daging rebung ni sesuai lagi kalau tak diltk kerisik...kuranglah skit kolesterol kan...hehehe..

Bahan2nya:
3 btg rebung dibuang kulitnya dan dikerat kecil2 dan direbus ngan sedikit garam
1/2 kilo daging yg dipotong nipis
rempah daging (Ummi beli rempah yg digiling )
hirisan 6-8 ulas bwg merah,2 ulas bwg putih dan 2 inci halia
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih ngan buah pelaga)
1 mangkuk santan
garam dan sedikit gula
Ummi tak ltk air asam jawa,..sbb Mak Ummi ada cakap daging ni dah ada asidnya tersendiri jd tak ltk air asam jawa/asam keping pun tak apa..

Cara2nya
First sekali Ummi gaulkan hirisan daging tadi ngan rempah buat seketika,.
Kemudian Ummi tumiskan 4 sekawan dulu,..dan hirisan bwg dan halia tadi,..masak hingga wangi
Selepas itu baru masukkan perapan daging ngan rempah tadi,..masak seketika sehingga rempahnya garing dan sebati ngan daging..
Setelah rempah garing dan daging dah lembut,..baru masukkan santan.Masak seketika.
Kemudian baru masukkan rebung yg tlh direbus tadi.Gaul sebati.
Last baru masukkan garam ikut citarasa dan sedikit aja gula...



Menu sampingan pembuka selera,.Ummi buatkan kerabu taugeh.


wah..wah..nilah hidangan lunch Ummi pada hari ini...
Selamat menjamu selera...dan menjamu mata..hehehe..

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..