Homemade mulberry kordial...


Salam semua....
Bersiaran lagi Ummi kali ni...ntahlah..rasanya dah amat lama tak mengupdate blog yg tak seberapa ni...Lazy dtg hari2...tu sebabnya blog kesayangan Ummi ni tak diambil tahu...
Sebenarnya,..byk entry yg nak Ummi masukkan ke dlm blog ni...tp ntah.la..baloq(malas) sunggoh Ummi ni....
Hari ni ada cerita baru....ingat tak lagi ngan pokok mulberry Ummi...Ya..yg Ummi tanam belakang umah Ummi tu..Ermm...sekarang ni pokok ni berbuah lebat sekali...sejak2 Ummi rajin tersangat mencantasnya....Kalau rasa2 tak ingat dan tak pernah baca entry tu...Silalah klik di sini....
Ummi petik buah2 mulberry yg dah masak ranum....banyaknye....hehehe..sukanya Ummi..Hari tu Ummi bikin jeruk ngan buah ni...tp kali ni Ummi try buat kordialnya plak....Then boleh la bancuh ngan air dan taruk plak ais...Ermmmm sedapnya....cam minum jus rosselle la plak...Kalau nak tau....ushar la kat bawah ni ye....


Inilah pokok mulberry Ummi yg tgh lebat buahnya..


Inilah hasil kutipan yg kali kedua....banyak kan....


Rupa buah mulberry yg masak..


Ummi masukkan kesemua buah tadi ke dlm periuk..Kemudian Ummi masukkan 1/2 packet gula dan air.


Setelah itu ,..Ummi masakkanya di atas api sehingga buahnya menjadi kecut dan mengeluarkan warnanya..


Nampak tak tu...dah menggelegak...air dah bertukar warna...


Inilah rupanya...warna yg asli tau...tidak dicampurkan ngan pewarna tiruan.Setelah buah dah betul2 kecut dan warna air menjadi seterang ini..tutup api dan sejukkannya.Kemudian blend kordial tadi sehingga buah betul2 hancur dan tapiskannya..


Nah,...inilah hasilnya...ini setelah ditapis dan Ummi masukkan ke dalam botol..


Kordial mulberry dan jus mulberry..


Setelah dibancuh ngan air dan diletakkan sedikit ais...maka terhasillah JUS MULBERRY...
Dah try minum byk kali...ermmm mmg sedap..tambah2 kalau minum time musim panas....
Rasanya nak mcm Jus Rosselle...Kalau nak rasa..mai la umah Ummi...hehehe...


Comments

  1. Dekat rumah saya pun ada tanam beberapa pokok mulberry. Senang hidup pokok ni. Selalu berbuah. Sedapp :)

    ReplyDelete
  2. me too,pokok ni senang nak tumbuh...tapi pokok mulberry saya agaknya ada masalah la..tak nak berbuah lagi....perlu cantas lagi ka?

    ReplyDelete
  3. hiroyuki8082 : mmg kena rajin cantas....atau ltk baja buah...lagi cpt berbuah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Kerabu sardin pembuka selera..