Moi Sup Ayam requested by Faris...


Assalam...

Hari ini hari Jumaat...so kesemua anak2 ummi ada le kat umah ni...Yalah kan Friday n Saturday kan weekend bg kami di belah utara ni...jadi hari ni anak2 ummi tak sekolah lah..hehehe...Mcm biasalah kan...kalau ada kesemua anak2 kat umah ni...maka terdengarlah riuh rendah suara ummi dan anak2...ermm..kalau tak pi sekolah ,..mcm2 peel anak2 bikin kat umah...gaduh2 tu sudah tentu...apalagi dengarlah suara ummi yg nyaring ini bergema....hihihi...
Bila ada anak2 kat umah,.maka lunch pun kat umah lah kan......Ummi penat gak nak memikior nak masak apa utk anak2 ummi yg kekadang tu agak cerewet jugak..especially Faris....Nasib ummi cukup senang hari ni sebab Faris ngan sendirinya merequestkan ummi utk buatkan moi sup ayam....Fuhhh...pucuk dicita ulam mendatang..senanglah ummi tak yah pikir2 lagi...So kengkawan semua ,,kami anak beranak lunch ngan Moi Sup Ayam.....



Moi Sup Ayam

Mudah aja nak buat..Mula2 ummi buatkan dulu moi nasi kosong...itu semua org tau buat kan...
Sup ayamnya ummi buat asing..so bila nak makan baru kita letakkan sup ayam ke dalamnya...Ummi buatkan asing camgini sebabnya...En.Hubby tak suka makan moi ,..jadi dia bolehlah makan nasi ngan sup ayam tadi...
Letakkan moi ke dalam mangkuk.kemudian curahkan sup ayam bersama2 ngan isi ayam dan lobak masin goreng telur hancur bersama.Hiriskan daun bawang n daun sup ke atasnya dan sedia dimakan.



Lobak Masin goreng telur hancur

Bahan2nya:
semangkuk lobak masin hancur (dibasuh dahulu)
3 biji telur
6 -7 biji cili padi (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris halus)

Cara2nya:
Goreng terlebih dahulu lobak masin hancur tadi sehingga agak2 garing.Kemudian pecahkan 3 biji telur ke dalamnya dan gaul sebati.Buat cam kita buat telur hancur.last masukkan hirisan cili padi dan bawang besar tadi.Gaul sebati dan sedia dimakan.Enak dimakan bersama ngan moi sup tadi atau ngan nasi panas...Menyelerakan...kalau tak caya cuba try..hehehehe



Damia yg teruja nak makan moi sup...



Tengok tuu...Faris khusyuk makan moi sup ayam yg direquestnya...Danish plak..sental aja apa yg ada....

Comments

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..