Entry makan petang semalam.....


Assalam ....

Kelmarin sambil2 ziarah blog2 sifu masak,...ummi terus teringin dan mengidam nak makan kuih Pulut seri kaya...Lama jugak ummi tak makan kuih ni...Dulu kalau teringin sesgt ,ummi akan beli di gerai2 kuih yg ada .Sambil godek2 blog kengkawan...ummi terbekenan dah ngan resepi yg
Chef Hanieliza ni...Resepinya mudah dan rasanya cepat gak nak membuatnya.....so buat Chef Hanieliza,..ummi mintak kongsi resepi ni ye..dan terima kasih di atas resepi yg mudah ni...
Sedap di makan di waktu tea time atau breakfast....Nasib baik gak sebab anak2 ummi pun suka jugak kuih yg camgini...lemak2 berkrim....mai layan Kuih Pulut Seri Kaya yg ummi bikin petang kelmarin...





Pulut Seri Kaya.
ermm sedappnye...lemak berkrim...
Chef Hanieliza,.ummi mintak kongsi ye resepi ni kat sini...

Bahan2nya:
Lapisan bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Caranya:
Lapisan bawah
Basuhkan pulut dan rendam beberapa jam sebelum dimasak.
Kukus sehingga masak.
Lapikkan plastik dlm loyang bulat / 4 segi.
Tekan2 pulut yg telah dimasak tadi di dlm loyang supaya mampat dan cantik.
Kukus semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan2nya:
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
1 sudu teh garam

Caranya:
Lapisan atas
Masukkan kesemua bahan ke dlm mangkuk dan kacau rata.Tapiskan.
Masakkan sekejap sehingga naik wap.Tutup api.
Tuangkan perlahan2 di atas pulut tadi.
Kukus lebih kurang 20 minit.
Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

....SELAMAT MENCUBA....


Comments

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..