Bila la boleh kurus ni...



Salam semua,..

Ummi teringin la nak kurus cam anak dara dulu...tapi camna ek..Nak pi pusat pelansingan badan... nak kena pakai modal..bukan skit punya modal...sayanggg duit..Nak makan ubat pelansingan plak,..takuuttt...takut jadi kot lain la plak..Camna la nak train diri ni ekk...
Ummi harap dapat berat ideal jadilah kalau tak leh nak kurus cam dulu lagik..Ummi ada la baca dlm majalah mengenai tip2 utk dpt berat ideal..Ok la jugak...boleh ka Ummi ikut tip2 ni...Apa kata kita try...Ada 10 tip yg Ummi baca..Ummi harap kita dptlah melaksanakan sehingga berjaya...InsyaAllah...

Tip2:



1) Hendaklah duduk makan di meja makan atau diruang makan.



2) Makan dgn perlahan2..Jgn dok gelojoh sgt,..(Ummi kdg2 mkn cpt2 gak sbb lapaq)



3) Buatlah aktiviti 2 seperti berjalan kaki / sembang2 ngan member di telefon supaya dpt menghindari drpd memakan snek. (Ummi buat pi la apa pun mesti nak makan gak)



4)Makan makanan yg berkhasiat dan snek yg rendah lemak. (Adakah snek yg rendah lemak??)



5) Jgn mkn diet yg bleh mempercepatkan penurunan badan.



6)Minum 6-8 gelas air kosong setiap hari.



7) Jangan makan depan tv / sambil menonton tv / sedang baca surat khabar dan sewaktu ngannya..



8)Elak drpd membeli makanan yg mempunyai kalori yg tinggi seperti donut,karipap / kuih yg dibuat dgn santan.. ( Yg tu lah yg Ummi suka...sedaaappp).



9)Amalkan gaya hidup sihat ngan bersenam sekurang2nya 3X seminggu.(Ummi dok buat kheja rumah tu kira bersenam dak ????)



10) Sertakan juga senaman yg boleh menguatkan otot seperti mengangkat berat.(Kadang2 Ummi angkat pasu bunga sorang2 tau..)

Comments

  1. aikkk?
    mkn kat ruang mkn pon ade ehh?
    kite pny pk relevantnya umi, but i cant find.
    ape ehh?

    ReplyDelete
  2. tq...tq....harap2 berjaya le hendaknya...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..