Entry lama baru nak letak....


Salam semua,....

Entry ni sememangnya Ummi nak post hari tu tapi mmg tak sempat....biasalah kan..jadi surirumah ni jgn ingat dok relax ja kat umah...byk kheja yg nak kena buat...Rasa2 Ummi jadi fulltime housewife ni lagi byk kheja dr org yg pi kheja kat opis...tak tau lakan...ni pendapat Ummi...pendapat org lain mungkin berbeza..Ini atas diri masing2...Ummi bukannya nak cerita pasal r/tangga Ummi...Sebenaqnya Ummi nak la kongsi resepi ni dgn semua...Ummi try buat kek pisang ni mmg jadi la...jadi la kot cara Ummi...hehehe..Resepi ni pun Ummi ada ambik dari website : Kongsi Resepi...Terima kasih la ya kerana kongsi mengongsi resepi...Nak tau tgk kat bawah ni ye....
.
.
.
.
.

.
.
.

Ini rupa dari dekat...Ummi letak potongan pisang kat atas utk menarikkannya lagi.

Ini potongan kek pisang kukus tadi


Cara2nya

Step 1
Blend 1 cawan gula ngan 4 biji telur.Kemudian tuang ke dalam bekas.

Step 2
Blend pisang dalam 4 biji (tapi Ummi letak 8 biji) dgn 3/4 cawan minyak masak.Kemudian tuang ke dalam bekas tadi

Step 3
Masukkan 1 sudu teh esen vanilla.Masukkan 1 sudu besar soda bikarbonat (jgn ltk 1 sudu besar penuh sgt ya).Kemudian masukkan 1 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau adunan .Lepas tu bakar seperti biasa...tapi Ummi try la kukus...jadi jugak...

Comments

  1. menarik...lebih2 lagi siap nampak potongan pisang tu...

    ReplyDelete
  2. bestnyer...salam kenl..sya dah follo u..follow saya balik ye

    ReplyDelete
  3. mai sini balik sbb mumme nak try resepi ummi ni...timer kacih

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..