Petang tadi pekena pengat pisang..



Salam ketemu...

Kelmarin Ummi ada buat entry resepi lunch ngan dinner kan,....Hari ni plak Ummi nak masukkan satu lagi resepi utk tea time...Semalam Ummi pi pasar malam...tengok geram sangat kat pisang2 yg ada jual kat situ...Ummi tanpa melengahkan diri,..Ummi grap satu sikat pisang emas...Di hati dah pikiaq dah nak buat pengat pisang...Lama Ummi tak makan pengat pisang...
Kalau orang selatan ,..pengat pisang tu macam bubur pisang...tapi orang utara buat pengat pisang cam buat kuih talam..
Nak ke resepi ni.???/Ambik la tak kisah pun....Bukannya susah..kuih org dolu2....



Inilah rupanya sebelum dikukus...


Bahan2nya:
10 biji pisang emas
1 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum (ni pun agak2 ja)
3 sudu besar susu pekat manis (bergantung pd masing2...kemanisannya ye)
sedikit garam (kasi lemak)
sedikit sagu (bergantung kpd masing2...tak mau pun tak pa)

Cara2nya:
-lenyek pisang sehingga hancur.
-masukkan santan.
-masukkan tepung dan digaul bersama2.Bancuh adunan tu jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
-kemudian masukkan susu,garam dan sagu .digaul hingga sebati.
-kemudian dikukus sehingga masak..



Taraa..dah masak dah..Camni lah rupanya setelah masak..



Potongan pengat pisang..



Ermm sedapnya...Sedapkah?????hehehe


..SELAMAT MENJAMU SELERA..

Comments

  1. ummi,

    akak org utara tapi x penah pulak makan pengat pisang camnih...biasanya pengat pisang refers to serawa pisang aka bubur pisang biasa tu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..