Ayam Masak Merah ...lunch Ummi hari ni...


Salam sahabat2....

Entry hari ni Ummi nak crita la pasal ayam masak merah....Dulu Ummi pernahla buat ayam masak merah tp tak la stail macam ni....Ada satu hari tu Ummi pi singgah umah 2pupu Ummi kat Sg.Lalang Sg.Petani...wife dia jamu la kami sefamily makan nasi tomato..ngan ayam masak merah...Ayam masak merah dia sedaaappp dan tak sama cam Ummi buat...rasanya tak la pedas sgt dan rasa lemak2.Anak2 Ummi berebut2 nak makan nasi tomato yg dihidangkan hari tu.Ishk tak bleh jadi ni..Ummi kena mintak resepi ni jugak..Ummi pun kenen2 la resepi kat wife (Puan Maya) dia...Alhamdullillah tak kedekut ilmu orgnya...Dia kasi resepi kat Ummi...Dia cakap..dia pun belajaq dr org yg memang meniaga nasi tomato....Ermmm patut la sedappp...tp Ummi rasa sahabat2 pun pernah gak kot buat ayam masak merah cam Ummi try ni....cuma Ummi ja tak berapa terer buat..tu sebabnya Ummi kata ayam masak merah Puan Maya ni sedap...Ummi ingat nak share la resepi ni ngan semua..kot2 ada yg teringin nak buat utk lunch esok hari...Ummi dah buat lunch tadi...makan ngan nasi panas2..ermm sedappp..




Bahan2nya:
1 ekor ayam (digoreng...jgn garing tau)
6 biji bwg merah (nak pakai bwg besar pun boleh tp sebiji ja ya)
4 biji bawang putih
3 biji cabai merah(hidup)
Cabai kering ikut kepedasan sendiri
4 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
pati santan RM2
1/2 tin tomato soup
garam dan gula secukup rasa
sedikit kacang peas
sedikit daun bawang dan daun sup sebagai hiasan




Cara2nya:
-Blend kesemua bhn di atas kecuali ayam,santan,tomato soup dan bahan hiasan.
-Tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.
-Masukkan bahan yg telah di blender
-Tumis sampai pecah minyak
-Kemudian masukkan santan dan tomato soup.
-Masukkan sedikit air,garam dan gula.
-Masukkan ayam dan biarkan sehingga sedikit pekat.
-Last masukkan kacang peas,hirisan daun bawang dan daun sup sebagai hiasan.



...SELAMAT MENCUBA...

Comments

  1. terliur la akak.
    dhla sy makan rebus2 je hari ini...

    ReplyDelete
  2. makan rebus2 ni baik tau utk kesihatan...tp kalau sekali sekala nak makan cam ni apa salahnya kan...try la..

    ReplyDelete
  3. owh ummi guna tomato soup ye?akak x penah lak terpk nk guna yg itu..gud idea gak..akak biasa guna tomato puree jek

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..