Kek Batik versi Ummi...sedap ka..?????


Salam...

Ni entry baru lagi...biasalah Ummi ni kan....apa yg Ummi masak atau sediakan utk family, Ummi akan postkan ke dalam blog Ummi..Jadi sahabat2 Ummi boleh copy apa yg Ummi dah try buat dan masak....Ummi tak kisah kalau dapat share ngan semua ...
Kali ni Danish plak request kat Ummi ..suruh buat kek batik...Ada la hari tu jiran Ummi ...Puan Rozita kasi kek batik kat Ummi...Mula2 anak2 Ummi ni tak jamah pun...tapi bila Ummi mula nak jamah...tak cukup la plak...Sedaappp ...Danish kata...tup2 mintak Ummi buatkan...Dulu ada Ummi buat dah kek batik ni...tp anak2 Ummi tak layan sangat pun...tu yg malas nak buat.Ni bila dah mintak...Ummi kenalah buat jugak...
Kali ni Ummi buat lain skit...bagi ada topping...barulah anak2 Ummi teringin nak makan...
Sebenaqnya kek batik ni ada sejarahnya dalam diari Ummi ni...Sejarah yg baik2 ye...Dulu masa zaman sekolah menengah dulu ..Ummi ada tolong Mak Ummi buat kek batik ni..utk diletakkan di gerai nasi lemak makcik Ummi...Tiap2 pagi Mak Ummi akan hantar kek batik utk dijual...Saja ja Mak Ummi nak isi masa lapang...seronok2 aja...hasil pun dapat...Kadang2 Ummi lah yg membantu Mak...Itulah sejarahnya...kek batik ni dah lama pun di hati Ummi...cuma sekarang ni macam dilupakan...mungkin sebab jemu kot...
Ummi rasa mungkin ada sahabat Ummi nak try buat kek batik versi Ummi ni...Senang aja...Ada bermacam2 cara utk buat kek ni tp Ummi rasa versi Ummi ni yang paling senang kot....


Ini lah rupa kek batik versi Ummi..


Bahan2nya:
1 kati biskut marie (yg size kecik...kalau tak ada ..besar pun tak apa)-dikerat2 empat
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan fresh milk (ni Ummi ubah...kalau resepi Mak Ummi,..dia pakai 1 cawan air aja)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan butter/mentega

Bahan2 topping:
1 cawan gula icing
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar butter
1 sudu besar vanilla
2 sudu besar fresh milk

Cara2 buat kek batik:
-Gula dikacau bersama2 ngan telur.
-Kemudian masukkan koko,susu dan butter.
-Kacau sehingga rata dan letakkan diatas api yg sederhana sehingga mendidih..Kena kacau selalu ya..nanti berketul...
-Setelah mendidih,..tutup api dan masukkan biskut tadi serta gaulkannya..
-Kemudian masukkan kedalam acuan yg telah dilapikkan ngan kertas minyak...
-Lepas tu tekan perlahan2 biar padat dan sama rata.
-Akhir sekali sapukan topping di atasnya...dan masukkan ke dalam peti sejuk utk mengeraskannya.

Cara utk buat topping:
- Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga ia nampak sebati dan licin..
-Sapukan ke atas kek tadi.



Nampak tak lapis2 biskut marie tu...


Ni setelah dipotong dlm keratan kecil...

Nasib baik setelah siap kek ni...semua ahli family Ummi cakap sedapp...sebab rasa choclatenya lebih...Ermmm tunggu apalagi try la...

...SELAMAT MENERAI...

Comments

  1. sedapnyer tgk kek ni kak ummi...bila dh beli biskut meri nnti memumme dtg lg blog akak amik resepi yer...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..