Senang aja...


Salam Khamis,...

Semalam Ummi ada bukak blog member sekolah dulu...Ummi suka follow blog beliau..mmg macam2 cerita yg ada dlm blognya.Ummi respect gak la ngan blog member Ummi ni ye...sbb semangat dia sebagai surirumah yg suka berblogger...betul la kut...Ummi rasa mesti ada diantara sahabat2 blog Ummi pun adalah follower beliau..Dulu Ummi ni hanyalah silent reader ja kat blog beliau tp sekarang setelah dah ada blog sendiri,..kira tegar jugaklah nak bukak blog beliau...Beliau yg Ummi maksudkan ialah Eynda..Blognya adalah http://meandmylife1376.blogspot.com.Tahniah la buat member Ummi ni yg sudah mempunyai ramai follower dan dikenali...Sorry ek Eynda...promosi la plak..
Ummi rajin gak bukak blog dia,..cari resepi...semalam Eynda masak Salmon berlada...Ummi rasa cam nak buat aja...Sedap dan mudah plak tu..So hari ni Ummi buat la masak camtu gak tp Ummi taklah tiru sebijik bijik mcm Eynda buat...Ummi creativekan lagi...cewahhh mcm la Ummi ni pandai masak...Takpa kan,...Pn Eynda...Apa yg Ummi masak hari ni pun simple aja...yalah malas nak berenyah-renyah...biaq mudah tp sodappp.Menunya adalah Ikan merah masak tauchu berlado...Wahhh..dengaq nama resepi pun dah sedap...tp sedapkah Ummi masak..




Ya sahabat2 Ummi,..gambaq di atas ni lah hasil air tangan Ummi...Ikan merah masak tauchu berlado..Nama dish ni punyalah panjang tp nak buatnya sonang la bangat..Tak byk rencah pun..Nak resepi,..ushar2 la kat bwh ni ye...

-
-
-
-
Bahan2nya

Ikan merah - digoreng
cabai merah - dikisar kasar
cili padi - dikisar kasar
bawang besar dan bawang putih - dikisar bersama2 ngan cili tadi
sedikit air asam jawa
2 sudu besar tauchu
sedikit garam dan gula
hirisan bawang besar - sebagai hiasan


Cara2nya

-Tumiskan bhn2 yg dikisar tadi
- Masak sampai garing cilinya
-Kemudian masukkan air asam jawa
-Lps tu masukkan tauchu dan masak sehingga kuahnya agak kering skit
-Last masukkan garam dan gula serta hirisan bawang tadi..
-Kemudian tuangkan ke atas ikan tadi.

Comments

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..