Nampak sangat Ummi ni dah mula malasss....


Yuhuuu,...

Sepatutnya semalam la Ummi ltk n3 ni tetapi memandangkan Ummi rasa malass sangat jd Ummi tundakan lah kpd hari ni...Tak ada yg istimewa pun menu berbuka kelmarin,...tp Ummi nak ltk jugak n3 ni..Mmg malas betul Ummi semalam,..rasa macam nak goyang kaki aja,..kalau boleh semua nak tersedia....tp no..no..no..Ummi u have to wake up...byk lagi yg tak buat ni...dah la hari2 kena sedia menu berbuka,..ni dok pikiaq plak...kuih raya tak mula lagi,..langsir tak tukaq lagi,..bab lap mengelap tak buat lagi...uuwwaaa...byk sungguh keja Ummi...Bila nak start ni....Barang nak buat kuih pun tak beli lagi...tinggal lagi 2 minggu ni...sempat ka...Sempat kot...Ok la Ummi jgn pikiaq2 sgt,...minggu dpn kita mulakan semua ye...sekarang ni layannnn dish iftar ke 15 Ummi k...


Mee Hoon Goreng Tauchu
Ha...ni la dish semalam,..simple sgt kan...Nasib baik En Hubby tak kisah ,..tu pun dia sendiri yg request...Bukannya apa,.nak penuhi selera anak2 jugak...kalau masak dish yg anak2 tak makan...kang rugi pulak...membazir aja...

Bahan2nya;
1 peket mee hoon - direndam
1 genggam cili kering - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar tauchu - dikisar bersama2 bhn diatas
sedikit sos tomato
sedikit kicap manis
1 mangkuk udang
1 bungkus fish ball - dibelah 2
2 keping fish kek - dikerat2 kecil2
2 pokok sawi
taugeh - ikut citarasa,..(Ummi suka ltk byk)

Cara2nya:
Tumiskan bahan2 yg telah dikisar. Masak sehingga garing dan pecah minyak.Kemudian masukkan sos tomato dan kicap manis.kacau lagi.Selepas itu masukkan udang,fish ball dan fish kek.Masukkan garam dan gula sebgai perasa.Setelah itu masukkan meehoon dan sawi.gaul sehingga sebati.Last baru masukkan taugeh dan gaul lagi.Masak sekejap aja ,..jgn goreng sehingga taugeh tu layu,..nanti tak sedap...Sedia dihidang..taburkan hirisan daun bawang dan hirisan cili merah.


Cucur Ikan Bilis
Sedap kalau dicicah ngan gulai perangat.....makan ngan cili sos pun sedap jugak...Adik Mia makan begitu saja..Nak buat pun senang aja...

Bahan2nya;
250gm tepung gandum
1 genggam ikan bilis - ditumbuk
1 biji cili merah - ditumbuk
1 labu bawang besar - dihiris halus
1 biji telur - tak mau bubuh pun tak apa
garam
air suam - utk membanccuh

Cara2nya;
Bancuh kesemua bahan di atas sehingga sebati.Kemudian goreng dgn menggunakan minyak yg byk..

Comments

  1. hai kak Ummi..hehe..alahai malas² pn masak kaw kaw gak..nmpk menyelerakan je...hehe...nak belajar masak la cenggini..hehe..neway..tq tuk
    cara2 kat atas ni nt nak cube wat..
    (pengakuan bdk tak taw masak ) hehee

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..