Apom laggiiii....


Bertemu lagi....

Hari tu Ummi ada la belek kat blog yg Ummi mmg teruja kalau masuk ke blognya...Ummi rasa teringin la plak nak try resepi yg ada dlm blog tersebut...bukan apa Ummi ni kan suka gak coba2...kalau ia senang...Ropa2nya mmg senang sangat...Blog yg Ummi maksudkan tu ialah blog http://sue-hasue.blogspot.com.Ummi ada try buat apom senyum yg ada dlm blog tersebut...mmg senang sangat la wahai kengkawan..Dah lama dah Ummi cari resepi apom ni...selalu gak dulu beli kat pasar malam...teksternya gebu sesangat..Dulu terpikiaq2 gak la..mcm mana la depa buat apom ni...Anak Ummi,..si Faris kata,.."mcm makan kek la Ummi"..Wah success jugak ya..eksperimen Ummi...Lain kali bleh buat lagi..Lain kali Ummi nak try buat dlm paper cup yg kecik skit...biaq nampak lagi comel kan...
Ummi pun sekarang rasa hepi sbb Ummi dah menambah satu lagi pembelajaran pembuatan apom...yeh..yeh...Hari tu Ummi ada post kan entry apom beras,..kali ni apom senyum la plak...


taraa...jadi dah kan...ini lah rupa apom senyum Ummi

Bahan2nya:
3 biji telur
1 1/4 cawan gula
1 sudu makan ovallete
1 cawan air ais krim soda
3 cawan tepung gandum

Cara2nya:
Pukul telur,gula dan ovallete sampai kembang dan gebu...segebunya ye...
Kemudian masukkan air ais krim soda dan pukul lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau sebati dan rata.
Last masukkan ke dalam paper cup dan kukus selama 10-15minit


Sebenaqnya Ummi letak 3 kaler tp yg nampak 2 kaler aja kan...Yg putih nya tak nampak..tp tak pa yg penting Ummi dah berjaya...Tq buat HaSue dr Sarawak...

Comments

  1. dah sekian lama kak cabai mencari resepi apam kegemaran anak kak cabai ni baru sekarang kak cabai berjumpa. Alhamdulillah boleh la try bulan puasa nanti...tq.

    ReplyDelete
  2. rajinnyaaaa....tapi macam senang jugak nak buat ek....boleh la nak try buat jugak...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..