Sweet desert....

Tu dia buah mulbery ada kat atas tu..Saja ltk ,nak kasi menarik skit.Nilah rupa buah mulbery setelah masak..Ni hasil dari pokok Ummi tau..


Anda tak nampakkan buahnya sebab Ummi ltk buah nenas...jd dia dok dlm caramel tu la...
Atas caramel tu Ummi saja hias ngan buah mulbery dr pokok Ummi.


Tadaa...ni la rupa cream caramel Ummi

Hai...
Entry sebelum ni Ummi ada janjikan nak post kan rupa cream caramel ngan resepinya sekali kan..???Ummi tak lupaaa....Cream caramel ni sedap kalau kita mkn ia wktu sejuk2...maknanya lps ja masak desert ni...bubuh la dlm peti sejuk...bagi dia sejuk.....Resepi ni Ummi belajaq dr Mak Ummi la,...Mak Ummi ni kira otai/mentor Ummi...tp Ummi ubah la skit resepi ni,..Bukannya apa saja nak bagi ia nampak lagi best...dan menarik kalau dimakan,..nak tambat hati anak2 utk makan,...Ni resepinya..:

'Cream Caramel Ummi '

Bhn2nya :
(A)
-Ambilkan 1 sudu mkn gula pasir,...bubuh dlm loyang,..ltkkan atas api, masak sehingga kekuningan...Jgn sampai hangus la plak ya...

(B)
1)1 tin susu cair (tak kira la apa pun jenamanya,..tp Ummi lebih suka pakai jenama Ideal)
2)3 biji telur (seelok-eloknya pakai telur yg bukan dari peti sejuk)
3)1/2 cawan gula pasir
4)sedikit esen vanilla
5) Buah campuran (tak kisah la mcm mana,..hari ni Ummi pakai yg pineapple shj)

Cara2nya :
-Blendkan kesemua B kecuali buah campuran shj..
-Susunkan buah campuran ke dlm loyang A tadi..
- Tuangkan bhn yg kita blend tadi ke dlm loyang yg tlh kita susun buah campuran tadi...
- Kukus sehingga masak...
- last,sejukkan dulu kemudian ltk dlm pinggan dan ltk dlm peti sejuk...

Mudahkan resepi ni...tak yah la susah2 nak pi cari di supermarket...Brg yg digunakan pun tak la mahal mana...
SELAMAT MENCUBA..





Comments

Popular posts from this blog

Petang tadi pekena pengat pisang..

Homemade mulberry kordial...

Kerabu sardin pembuka selera..