Oh pedasnya.....







Bertemu lagi yeh.....!!!

Hari ni Ummi nak kasi tip camna nak mengekalkan cili kisar tahan lama....Ummi selalu gak kisar/blend cili kering byk2...bukan apa pun tp utk memudahkan Ummi bila nak gunanya..tak yah la susah2 nak kena blend setiap kali nak masak.Bila kita dah siap2 kisar cili kering ni..emm senang la nak masak...nak ayam masak pedas...cepat ja dah bleh mkn..Cili kisar ni kalau kita buat sendiri lebih enak dan segar drpd kita beli di kedai...Ok la..ni Ummi tunjukkan cara2nya..:
1) Ambil cili kering,potong dan basuh
2)kemudian rendamkannya atau nak cepat rebusnya selama 5 minit.
3) Angkat dan toskan airnya
4)Kemudian kisar cili tadi ngan satu/dua bawang besar dgn secawan air masak suam
5)Kemudian tuang ke dlm bekas yg bertutup dan simpan dlm peti sejuk.
6)Selepas 1 jam ,cili tu akan menjadi seperti agar2.
7)Jika ada air,buangkan air tersebut.Ini adalah utk membuatkan warna dan rasanya terpelihara.

* Jangan guna air yg byk semasa nak blend cili kering ..
Selamat mencuba...

Comments

Popular posts from this blog

Kerabu sardin pembuka selera..

Homemade mulberry kordial...

Petang tadi pekena pengat pisang..